Duizenden mensen geëvacueerd in westen van Canada door bosbranden

In het westen van Canada zijn zondag duizenden mensen uit hun huizen geëvacueerd vanwege honderden bosbranden die er al dagenlang woeden. De Canadese autoriteiten waarschuwen er intussen voor dat het seizoen van de bosbranden, dat ook al vroeger begonnen is, moeilijk zal verlopen.

jvh
Bron: BELGA

“De branden woeden echt overal om ons heen”, zo liet de burgemeester van Fort Nelson, Rob Fraser, optekenen. Hij raadde de 100 overgebleven inwoners van het stadje in het noordoosten van British Columbia aan hun huizen te verlaten. Vrijdagavond moesten 3.500 inwoners van de stad al 400 km verder naar het zuiden worden verplaatst.

© AFP

Na zondag bijna in omvang verdubbeld te zijn, zou het vuur, dat nu meer dan 4.000 hectare beslaat, volgens de brandweer van de provincie maandagochtend tot aan de stad kunnen reiken. Volgens een expert van de brandweer zijn de meerdere jaren van droogte die de regio hebben getroffen en de weinige sneeuw die deze winter is gevallen oorzaak van de branden.

In het naburige Alberta woeden 44 branden, waaronder één op ongeveer vijftien kilometer van Fort McMurray, waar de inwoners zich voorbereiden op een mogelijke evacuatie.

De stad in het noordwesten van de provincie, gelegen midden in het boreale woud en bekend om zijn teerzanden, werd in mei 2016 al getroffen door branden. Toen moesten 90.000 inwoners de regio in allerijl verlaten. Die branden blijven de grootste ramp in de Canadese geschiedenis, met meer dan 2.500 verwoeste gebouwen en een kostprijs van bijna 10 miljard Canadese dollar (6,8 miljard euro).

© AFP

Er werden dit weekend ook andere evacuatieorders uitgevaardigd voor kleine steden in Alberta en Manitoba, terwijl hevige winden rook over het westen van het land joegen en verschillende grote steden verstikten. Volgens de federale overheid vormt de luchtkwaliteit in deze gebieden een “zeer hoog” risico.

In 2023 beleefde Canada het ergste bosbrandseizoen in zijn geschiedenis. De branden, die van oost naar west over het land raasden, verbrandden meer dan 15 miljoen hectare, eisten het leven van acht brandweermannen en dwongen de autoriteiten om 230.000 mensen te evacueren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER