Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

Nieuws
Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 21:31
Afbeelding
beeld anp

Het vervoersbedrijf maakte in januari al afspraken met de bonden over een nieuwe cao. Maar later kondigde FNV aan opnieuw met de NS in gesprek te willen. Volgens de bond was er "onvoldoende draagvlak" voor het cao-akkoord. FNV-leden vonden bijvoorbeeld dat de voorgestelde loonsverhoging niet genoeg was.

In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag slaagden de partijen erin om tot een nieuwe deal te komen, waardoor de lonen van sommige medewerkers extra worden opgekrikt. Ook krijgt een deel van het personeel een eenmalige bonus.

'Stevig verbeterd draagvlak'

Met de nieuwe afspraken is driekwart van de FNV'ers bij de NS akkoord gegaan. De bond spreekt van "een stevig verbeterd draagvlak" voor de nieuwe cao. "Wat ons betreft kunnen we nu de cao ondertekenen. Uiteraard wachten we op de uitslagen van de andere bonden. Die worden in de loop van volgende week verwacht."

Maar bij de ledenraadpleging van FNV heeft 23 procent tegengestemd en 2 procent van de leden onthield zich van stemming. "De boodschap van vooral de tegenstemmers is duidelijk en ontgaat ons zeker niet", zegt FNV daarover. "Dit resultaat - zelfs met het verbeterde draagvlak - doet niets af aan het feit dat op tal van onze voorstellen niet alles is bereikt waarvoor we ons inzetten. We zullen het volgende cao-seizoen dus wederom flink aan de bak moeten."

Volgens de nieuwe cao, die loopt tot 1 maart volgend jaar, gaan de lonen van NS-personeel met gemiddeld 6,6 procent omhoog. Hoewel de cao-onderhandelingen moeizaam verliepen, is er dit keer niet massaal gestaakt. In september 2022 staakte NS-personeel nog wel voor hogere lonen. Reizigers in heel Nederland hadden hier last van. Uiteindelijk wist het personeel toen ruim 9 procent meer loon te bedingen tot eind 2023.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

Afbeelding

Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen.

Afbeelding

Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er 'ononderbroken en voldoende' humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het minister..

Afbeelding

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf A..

Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.