Rechtbank in New York verklaart veroordeling Harvey Weinstein voor verkrachting nietig na "flagrante fouten"

De hoogste rechtbank van de staat New York heeft de veroordeling van Harvey Weinstein voor verkrachting in 2020 nietig verklaard. Tijdens dat beroemde #MeToo-proces zouden onder meer getuigen zijn gehoord die niks met de zaak te maken hadden. De voormalige filmproducer moet nu een nieuw proces krijgen. Hij blijft wel in de cel omdat hij in 2022 in Los Angeles ook een gevangenisstraf heeft gekregen in een andere verkrachtingszaak.

In februari 2020 werd Harvey Weinstein schuldig bevonden aan 2 aanklachten van seksueel misbruik en 1 aanklacht van verkrachting in een rechtbank in New York. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 23 jaar. 

De zaak was een belangrijke mijlpaal in de #MeToo-beweging, met tientallen vrouwen die Weinstein beschuldigden van seksueel misbruik en aanranding. De beschuldigingen varieerden van ongewenst betasten tot verkrachting.

Wie is Harvey Weinstein?

Harvey Weinstein is een voormalige Amerikaanse filmproducent die mede-oprichter was van het productiebedrijf Miramax Films en later The Weinstein Company. Hij was een invloedrijke figuur in Hollywood, vooral in de jaren 90 en 2000, en was betrokken bij het produceren van veel bekroonde films, waaronder "Shakespeare in Love," "Pulp Fiction," en "The King's Speech."

In 2017 kwamen verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik en intimidatie tegen Weinstein aan het licht, wat leidde tot een wereldwijde beweging bekend als #MeToo, waarin slachtoffers van seksueel misbruik en intimidatie hun verhalen deelden. Weinstein werd beschuldigd van het misbruiken van zijn macht en positie in de filmindustrie om vrouwen seksueel te intimideren en te misbruiken.

Eerder dit jaar vroeg de advocaat van Weinstein aan de hoogste rechter in New York of de veroordeling van de filmproducent voor verkrachting teruggedraaid kon worden. De hoogste rechtbank van New York oordeelt nu dat er bij dat proces fouten zijn gemaakt. Zo zouden er tijdens het proces vrouwen getuigd hebben die geen deel uitmaakten van de aanklacht tegen Weinstein. Dat zou een eerlijk proces in de weg hebben gestaan.

"We concluderen dat de rechtbank ten onrechte getuigenissen heeft laten horen van mensen die geen link hadden met de misdaden waarvoor Weinstein op dat moment terechtstond", zo staat in de mededeling van de rechtbank. "De enige oplossing voor deze flagrante fouten is een nieuw proces."

Verschillende veroordelingen

Op dit moment zit Weinstein nog zijn straf uit in een gevangenis in New York. In 2022 werd Weinstein in een andere verkrachtingszaak ook veroordeeld tot 16 jaar cel wegens verkrachting en seksuele agressie. Het slachtoffer was een fotomodel en actrice in een hotel in Beverly Hills, tijdens een Italiaans filmfestival in 2013. Hij kreeg geen veroordeling over de hele lijn; voor de aanklachten van drie andere vrouwen op hetzelfde proces werd hij niet veroordeeld.

Harvey Weinstein is 72 jaar. Normaal gezien betekenden de uitspraken in beide zaken dat hij de rest van zijn dagen in de gevangenis zou doorbrengen. De veroordeling tot een gevangenisstraf van 16 jaar blijft voorlopig van kracht. Wat het nieuwe proces betekent voor de 23 jaar cel die Weinstein kreeg in 2020, is nog onduidelijk.

Bekijk : Een rechter stuurt Weinstein voor 23 jaar de gevangenis in

Videospeler inladen...

Meest gelezen