Na het proefproject van 2023 investeert de stad in openbaar sanitair op drie locaties.© frederik beyens

Stad Antwerpen volgt aanbod openbare toiletten op en investeert in sanitair op drie locaties

Antwerpen -

De stad Antwerpen erkent de nood aan sanitaire voorzieningen op het openbaar domein. Verder bouwend op het proefproject van 2023 investeert het bestuur in openbare toiletten op het De Coninckplein, in het Droogdokkenpark en aan het stadspark.

Ilke Tobback

Met de zomer in aantocht trekken steeds meer Antwerpenaren en bezoekers naar buiten, het openbaar domein op. Dat zorgt voor een hoge druk op bestaande sanitaire voorzieningen. Het stadsbestuur erkent de nood eraan en startte daarom in mei 2023 een proefproject op. Hierin werden op drie locaties in de stad een openbaar toilet uitgetest: op het De Coninckplein, in Droogdokkenpark Belvédère en aan het stadspark. Een jaar later volgt de stad de pilootprojecten op en bekijkt ze hoe het beter kan.

Drie proeflocaties

Op het De Coninckplein kon je al terecht in bibliotheek Permeke tijdens de openingsuren voor een behoefte. Gebruik van het toilet was gratis. En dat blijft zo. “Omdat het bezoekersaantal zeer hoog ligt zal de stad deze werking aanhouden. Er werd wel een bijsturing gedaan om de kosten te beheersen enerzijds, maar anderzijds om de service gelijk te houden. We blijven opvolgen of deze aanpak behouden kan worden”, zegt schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (onafhankelijk).

Op het De Coninckplein kan je voor een (gratis) behoefte terecht in bibliotheek Permeke.© RR

In het Droogdokkenpark Belvédère was er nog geen duurzame oplossing. De plaatselijke horecazaken in de buurt kregen alsmaar meer mensen over de vloer op zoek naar een toilet. Daar heeft de stad nu een oplossing voor. Zo zal er een robuuste sanitaire unit geïnstalleerd worden die zonder aansluitingen werkt. Op die manier kan de unit ook flexibel worden ingezet op verschillende locaties. Het toilet zal betalend zijn voor bezoekers. Eens de plannen zijn goedgekeurd, ligt de timing voor het pilootproject op deze zomer.

LEES OOK. Groen houdt pleidooi voor tweehonderd extra wc’s in de stad: “Voor half miljoen Antwerpenaren zijn er nu 51 openbare toiletten”

Op de derde proeflocatie, in het stadspark, heerst veel overlast door gebrek aan sanitair. Het stadsbestuur ging hiervoor op zoek naar een oplossing in bestaande gebouwen rond het park. Afgelopen zomer werkte ze al samen met een privépartner die zijn inpandige toiletten beschikbaar stelde. “Gezien het succes zijn er gesprekken opgestart om dit deze zomer op eenzelfde wijze aan te pakken. De stad komt tussen in de exploitatiekost om het toilet open te stellen voor niet-klanten”, motiveert schepen Caluwaerts. Wie geen klant is bij de privépartner moet betalen voor een toiletbezoekje.

Inpandige toiletten

Dat de stad openbare toiletten aanbiedt die inpandig zijn, was voor Groen Antwerpen een reden om vorige week actie te voeren in het stadspark. Zij pleiten voor toiletten die zich op het openbaar domein bevinden. “Door de wc’s inpandig te maken, creëer je het probleem dat die gebonden worden aan de openingsuren van het pand. Daarnaast vinden wij de pilootprojecten onvoldoende om het grootschalige probleem aan te pakken”, zei fractieleider van Ilse van Dienderen toen.

Het stadsbestuur erkent die nood, maar verwijst ook naar de bestaande openbare toiletten in Antwerpen. Dat zijn 20 gewone urinoirs (enkel voor mannen en gratis te gebruiken) en 6 klassieke zittoiletten (waarvan drie tegen betaling). “Een openbaar toilet vereist het nodige onderhoud, nutswerken en veiligheidsvereisten. Niet-onderhouden sanitair zal zowel voor de gebruikers, als voor de buurt, als onaangenaam worden ervaren en daardoor ook minder, niet voor de verkeerde doeleinden worden gebruikt”, verduidelijkt Caluwaerts.

De bestaande openbare toiletten zijn terug te vinden op de website van de stad.

Groen Antwerpen pleit voor een systeem met openbare toiletten zoals in Brussel.© Kristof Vadino

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners