© AP

Orban op rechtse conferentie: “Oekraïne moet beseffen dat het bufferstaat is”

Tijdens de rechts-conservatieve conferentie woensdag in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft Hongaars premier Victor Orban (Fidesz) ontkend dat hij een “alliantie” met Rusland zou onderhouden, zoals hij het zelf noemt. Dit na een vraag over de kritiek van opposanten dat hij wel heel hechte banden zou hebben met het Rusland van Poetin. De beide regeringsleiders hebben volgens Orban wel één gezamenlijk belang: het onderhouden van een bufferstaat tussen Rusland en Hongarije.

blg

“Wij willen nooit meer een gedeelde grens hebben met Rusland”, aldus de Hongaarse premier tijdens de tweedaagse conferentie waar een veertigtal rechtsconservatieven, religieuzen en extreemrechtse denkers komt spreken. Volgens de premier is Oekraïne vandaag “niet meer dan een protectoraat van Europa, zonder de hulp van het Westen zou het land niet meer bestaan - maar het is geen soevereine staat meer.”

LEES OOK. Tweede dag rechtse conferentie zonder incidenten van start gegaan

Oekraïne heeft volgens Orban wel degelijk het recht zich te verdedigen tegen de Russische agressie, “maar het is niet de oorlog van Hongarije”, zo stelt hij. “Toch moet ook Oekraïne beseffen dat het een bufferstaat is. Welke naam die bufferstaat heeft, doet er niet toe.”

“Steunen land dat oorlog niet kan winnen”

De Hongaarse premier bekritiseert vooral de geopolitieke houding van de Europese Unie. De EU hanteert volgens Orban een foute strategie door hulp te verlenen aan Oekraïne en moet veel meer inzetten op het bewerkstelligen van een vredesbestand tussen Rusland en Oekraïne. “Ik denk dat wat de EU doet slecht is, aangezien het niet op een wapenstilstand mikt. We steunen een land dat de oorlog niet kan winnen. Het gaat niet over een ‘alliantie’ met Poetin, maar over het behalen van een wapenstilstand en de geopolitieke realiteit”, concludeert de Hongaarse premier.

Over de banden met Rusland zegt Orban nog dat Hongarije “altijd een goede economische relatie heeft onderhouden met Rusland.”

Op woensdag en donderdag vindt er een buitengewone Europese Raad plaats in Brussel. Daarbij zal het onder meer over de steun aan Oekraïne gaan.

Over de algemene politieke ontwikkelingen in de Europese Unie heeft Orban naar verwachting ook weinig goeds te vertellen. Daarbij zet hij een anti-democratisch Europa af tegen “Hongarije, het eiland van verschil en verandering.” De Hongaarse premier hekelt “het alledaagse fascisme en communisme in de Europese Unie”, en de daarbij gepaarde “alledaagse repressie”. “We moeten een conservatieve burgermaatschappij maken voor iedereen die voor vrijheid vecht. Hongarije is daar de perfecte plaats voor (..) Hongarije doet het anders.”

De Hongaarse premier wijst op een falend EU-beleid en de noodzaak tot verandering. “De groene transitie van Europa faalt en moet aangepast worden, de Europese landbouwers lijden onder het gemeenschappelijke landbouwbeleid, de Europese migratiecrisis is groter dan voorheen en Europa neemt sancties om de oorlog in Oekraïne te stoppen - maar die gaat gewoon door”, stelt Orban. “Als het leiderschap slecht is, dan moet het veranderd worden.”

Volgens Orban moet er dringend een meer conservatieve invulling van het Europese project op poten gezet worden, “met meer respect voor nationale overheden” en tegen het progressieve liberalisme van de Europese Unie.

De nakende Europese verkiezingen zouden weleens een drastische politieke omwenteling kunnen betekenen. Naar verwachting zouden extreemrechtse partijen in verschillende landen aanzienlijke verkiezingswinsten behalen, mogelijk goed voor een kwart van de zetels in het Europese Parlement.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER