Links: wielrenner Arnaud De Lie. Rechts: een teek.
Foto links: Belga

Arnaud De Lie test positief op lyme: heeft dat effect op sportprestaties?

Mindere sportprestaties kan je niet rechtstreeks linken aan de ziekte van Lyme, al is het mogelijk dat veel mensen die de aandoening oplopen nog lang klachten ervaren als vermoeidheid en spierpijn. Dat zegt Katrien Lagrou van de KU Leuven over de positieve test op lyme van wielrenner Arnaud De Lie (Lotto-Dstny). Zijn ploeg spreekt zelf over een "mogelijke" oorzaak van De Lies slechte sportresultaten.

Er hingen veel vraagtekens rond de mindere resultaten van wielrenner Arnaud De Lie, maar daar is nu mogelijk een antwoord voor. In zijn bloed zijn antilichamen van de ziekte van Lyme gevonden. "Dat kan een verklaring zijn voor de slechte prestaties, maar het is niet 100 procent zeker dat die ziekte de oorzaak is”, liet zijn ploeg Lotto-Dstny weten.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte heeft hij opgelopen door de bacterie Borrelia burgdorferi, die teken kunnen doorgeven wanneer ze bijten. Geen paniek, de kans is eerder klein dat je bij een tekenbeet besmet wordt. Dat kan alleen als de teek zelf besmet is of als de teek langer dan 24 uur blijft zitten of niet goed verwijderd is. Wanneer je antistoffen van de bacterie in je lichaam hebt, is het ook niet zeker dat je er symptomen aan overhoudt.

Wanneer je een teek opmerkt bij jezelf, bij iemand anders of bij je huisdier moet je hem binnen de 24 uur verwijderen. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter het risico op een besmetting. Je kan de teek best verwijderen met een tekentang of een pincet. Je trekt het beestje in een krachtige opwaartse beweging uit het lichaam.

Als je toch gebeten wordt en er ontstaat een steeds groter wordende rode vlek of kring en je voelt je een paar dagen of weken niet goed, kan je best naar de huisarts gaan. In een vroeg stadium kan die de behandeling al opstarten. Als er toch twijfels zijn, wordt er een bloedonderzoek uitgevoerd om na te kijken of er een besmetting is met de bacterie die lyme kan veroorzaken.

Wat doet lyme met je lichaam?

Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker te behandelen.

  • In een eerste stadium, 3 dagen tot 1 maand na de beet, kan je een steeds groter wordende rode kring krijgen, die in het midden lichter is van kleur (erythema migrans). Je kan ook te maken krijgen met blijvende koorts, vermoeidheid, spier- en hoofdpijn.
  • In een volgend stadium kan je last krijgen van pijn in je armen of benen, dubbel zicht, hartritmestoornissen of gelaatsspierverlamming. Dat is meestal enkele weken of maanden nadat je gebeten bent.
  • In een nog verder stadium, dat zich nog maanden tot jaren na de beet kan doorzetten, kan je last krijgen van pijnlijke en gezwollen gewrichten en huidletsels. Je spieren, je hart en je zenuwstelsel worden verder aangetast.

Geen sluitend effect op sportprestaties

Wanneer je antistoffen van de bacterie in je lichaam hebt, kan het even goed zijn dat je geen symptomen hebt. "En daarom is het moeilijk om mindere sportprestaties te linken aan de ziekte van Lyme", zegt Katrien Lagrou, hoofd van het Laboratorium Klinische Microbiologie van de KU Leuven. Dat is ook de reden waarom Lotto-Dstny spreekt van een "mogelijke" oorzaak.

Voor alle duidelijkheid: we weten voorlopig niet welke symptomen van lyme Arnaud De Lie heeft. “Als hij bijvoorbeeld enkel vermoeidheidsklachten heeft, is dit onvoldoende om de diagnose van lyme vast te stellen. Als er wel duidelijke symptomen zijn, dan kan hij de fiets best even aan de kant laten."

In tegenstelling tot andere ziektes – zoals COVID-19 bijvoorbeeld – zijn er geen extra risico’s voor (top)sporters wanneer je besmet bent. Al kan je er wel gevolgen aan overhouden. "Zeker als de besmetting pas laat ontdekt wordt. De ziekte kan nog goed behandeld worden, maar je kan voor lange tijd last hebben van verschillende symptomen."

Sommige mensen blijven nadien onder meer kampen met vermoeidheid, concentratieproblemen en spier- en gewrichtspijn. Niet ideaal voor een (top)sporter.

Hartproblemen

Voor topsporters kan de ziekte van Lyme nog een groter gevolg hebben. "Naast die vorige symptomen, kan de bacterie eerder zeldzaam ook hartklachten veroorzaken. Als topsporter is het bij deze symptomen niet aan te raden om nog topsportprestaties te leveren", sluit Lagrou af.

Meest gelezen