© GVA

Kleine maatregelen voor wereld van verschil

Het bestuur van Beweging.net Westerlo werkte een 70-puntenplan uit voor de volgende gemeentelijke bestuursperiode. Vertegenwoordigers van CD&V en Groen kregen de aandachtspunten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

GVA

Beweging.net is het Vlaamse netwerk van vijftien partners uit de christelijke werknemersbeweging. In de gemeente Westerlo zijn elf organisaties van het netwerk actief. Dat zijn CM, ACV, OKRA, KWB, Femma, Familiehulp, Govaka-Pasar, Samana, Wereldsolidariteit, Welzijnszorg en ARKTOS.

“Beweging.net werkte een reeks voorstellen uit voor de volgende bestuursperiode”, vertelt voorzitter Kris Van Dael. “Daaraan werden besprekingen gewijd in verschillende vergaderingen. Voordrachten van deskundigen en bezoeken aan diensten, verruimden vooraf het blikveld over de werking van de veiligheidsdiensten, biologische voeding, residentiële ouderenzorg, thuiszorg, sociale huisvesting, dementie en wijkgezondheidscentra. Er werden 32 concrete voorstellen geformuleerd op de Westelse webstek van de beweging ‘Iedereen Burgemeester’.” In dit 70-puntenplan neemt ­Beweging.net de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, de ‘Sustainable Development Goals’, van de Verenigde Naties als leidraad. De voorstellen die Beweging.net aan de Westelse politiek doet, gaan over klimaat, natuur, welzijn en gezondheid, vervoer, ruimtelijke ordening en wonen, arbeid, fiscaliteit, internationale samenwerking, jeugd, kunst en cultuur en slimme gemeente. “Zo opteren wij bijvoorbeeld voor windbomen in plaats van windmolens. Deze windbomen zijn 9 tot 15 meter hoog en hebben ronddraaiende blaadjes die energie produceren. Zij werken bij lage windsnelheden, hebben geen slagschaduw en zijn mooi van uitzicht.” Een ander opmerkelijk idee is om de voetgangersbrug tussen de Beeltjens en de Kwarekken te vervangen door een ecoduct, want deze brug helpt het wild niet over te steken. “Verder zijn er nog een hele reeks van kleine maatregelen die heel simpel kunnen uitgevoerd worden en een wereld van verschil kunnen maken, zoals voetgangerscirkels en vervoer op maat.”