Tijdens de volgende editie zal op een aantal vlakken bespaard worden op de kosten.© Joren De Weerdt

Hestival ontvangt renteloze lening om minder jaar door te spoelen: “Ook besparing op de kosten”

Heist-op-den-Berg -

Er zal eind augustus een nieuwe editie van Hestival plaatsvinden. Dat kan omdat de gemeente een renteloze lening van 20.000 euro aan de organiserende vzw uitkeert. Er zal wel flink bespaard moeten worden op de kosten van het gratis festival, zo heeft de gemeente afgesproken.

“We hebben in het schepencollege zorgvuldig afgewogen of we in deze gemeente nog Hestival willen laten organiseren. Het antwoord daarop was ‘ja’, maar daarvoor zijn er wel een aantal ingrepen nodig. Er was namelijk te weinig geld in kas om Hestival door te laten gaan, veroorzaakt door het tekort van vorig jaar na een financieel minder geslaagde editie”, zegt schepen van Jeugd David Geerts (PRO Heist).

De gemeenteraad gaf dinsdag goedkeuring aan de renteloze lening van 20.000 euro. Die komt bovenop de gewone subsidie van 44.000 euro. “Die lening is geen blanco cheque. Ze dient om te zorgen dat er een nieuwe editie kan worden georganiseerd, maar ze moet op termijn terugbetaald worden door ze af te houden van de gewone subsidie. De voorwaarde was ook dat er een aangepaste begroting opgemaakt zou worden, met besparingen op een aantal grote kosten. We gaan voor een Hestival op maar van Heist, met een grote belevingswaarde. Maanrock achterna doen of te zeer op grote namen focussen heeft uiteraard weinig zin”, zegt Geerts.

Kleiner podium

Concreet zal het podium kleiner worden, zal er minder besteed worden aan captatie tijdens het festival en zal er een artiest minder komen optreden. “De organisatie heeft zo een serieuze inspanning geleverd om te komen tot een beter financieel uitgangspunt. We hopen dat het tekort van vorig jaar op een paar jaar tijd weggewerkt zal zijn. De inkomsten in de jaren daarvoor lagen trouwens altijd een pak hoger.”

Ook het nieuwe drankbetaalsysteem met een Hestival-betaalkaart die je moest opladen zal ook niet meer opnieuw gebruikt worden. “We merkten dat dat voor sommige mensen te ingewikkeld was en een drempel betekende om iets te drinken. Dat zorgde voor een negatieve vibe en woog op de inkomsten. Het systeem had ook nog eens een meerkost”, aldus Geerts.(bepr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners