donderdag 19 oktober 2017 - Heusden-Zolder
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het theatergezelschap Kreabo moet na vijf jaar weg uit de Kerk van Boekt.rr

Theatergroep Kreabo wordt uit kerk gezet

“We moeten zomaar ophoepelen”

Heusden-Zolder

Theatergroep Kreabo wordt uit de Heilig Hartkerk in Boekt gezet. Het gezelschap gebruikte de kerk al enkele jaren om voorstellingen te geven, maar dat lijkt nu verleden tijd. “Naar het waarom hebben we het raden,” zucht oprichter Trudo Groffi, “maar als dit definitief is, is dit allicht onze doodsteek.”

Sinds de oprichting heeft theatergroep Kreabo al op verschillende plaatsen onderdak gevonden. Eerst in het cultuurcentrum, later enkele jaren in een schooltje. Maar om diverse redenen moest het gezelschap telkenmale verhuizen. Intussen zit de groep al bijna vijf jaar in de kerk van Boekt. “De beslissing om ons daar te huisvesten kwam er niet zomaar. In 2011 is er een studie uitgevoerd naar de herinrichting van de kerk. Er werd toen geadviseerd om een theater- of muziekgroep toe te laten”, zegt Trudo Groffi. “Het bisdom is daarin meegegaan. Wij kregen groen licht en hebben toen 20.000 euro geïnvesteerd in professioneel licht en geluidsmateriaal. In ruil voor de huisvesting mocht de hele gemeenschap van Boekt gebruikmaken van dat materiaal.”

Nu, vijf jaar later, blijkt er plots toch geen plaats meer voor de theatergroep in de kerk. “Waarom begrijp ik ook niet”, zucht Groffi. “Bovendien is de manier waarop dit wordt afgehandeld erg vreemd. We werden uitgenodigd om een probleem te bespreken, zo dachten we. Maar het enige dat er werd gezegd was dat we moesten ophoepelen. Zonder boe of ba. We hebben de kerk amper vier weekends per jaar nodig, als we onze voorstellingen spelen. Repeteren doen we elders. Is dit omdat priester Giuseppe Di Salvatore vindt dat er in de kerk alleen maar pastorale activiteiten mogen plaatsvinden? Hij zou ermee dreigen te vertrekken als het bisdom vindt dat wij mogen blijven. Als we moeten vertrekken, is dat onze doodsteek. Vanavond (gisteravond, nvdr.) vergaderen we met de kerkraad en het bisdom. Al onze hoop is nu daarop gevestigd”, aldus Groffi.

Di Salvatore wenst niet inhoudelijk te reageren op de hetze. “Ik heb mijn reactie al overgemaakt aan de kerkfabriek”, klinkt het kort.

zb

Kerk van Boekt aangeduid als zondagskerk

De Zolderse kerkfederatie heeft onlangs de Heilig Hartkerk in Boekt (foto) aangeduid als zondagskerk. Sinds Kerstmis vorig jaar heeft Zolder maar één priester, vandaar de beslissing om op zoek te gaan naar een zondagskerk. Alleen hier wordt nog op zondag de eucharistie gevierd. “Het toekomstplan van het bisdom is dat de parochies een pastorale eenheid gaan vormen”, zegt priester Giuseppe Di Salvatore. “Door een gebrek aan priesters hier hebben wij die oefening nu al gemaakt. We kiezen voor een overgangsperiode: één jaar lang laten we elke kerk binnen onze federatie dienstdoen als zondagskerk. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en beslist dat de Heilig Hartkerk in Boekt de zondagskerk wordt.”

Volgens het Bisdom Hasselt zouden de parochies verplicht worden om op termijn een zondagskerk aan te duiden. “Die studie is noodzakelijk om te weten of we op termijn moeten overgaan tot de sluiting van kerken die quasi niet meer worden gebruikt”, zegt Knieper.

In Heusden is de Sint-Willebrorduskerk in het centrum aangeduid als de zondagskerk. (zb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws