© hbvl

“Zijn droom werd onze droom”

Van 23 oktober tot 9 december loopt in het cultuurcentrum van Maasmechelen een overzichtstentoonstelling van kunstenaar en taxidermist Dirk Claesen, die in 2014 op 50-jarige leeftijd overleed. “Het grote publiek kent hem van de hyperrealistische replica’s en constructies van mensen en wilde dieren, maar hij maakte ook veel beeldend werk”, zegt zijn echtgenote Hedwig Snoeckx.

Rudi SMEETS

Dirk Claesen werd in ons land vooral bekend dankzij de expo ‘Neanderthalers in Europa’ in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, waarvoor hij 23 menselijke figuren tot in de kleinste details reconstrueerde. Hij werkte toen al geruime tijd in opdracht van grote binnen- en buitenlandse musea.

Hedwig Snoeckx (38) wil de herinnering aan haar man graag levend houden en gaf onmiddellijk haar fiat voor een expo rond zijn oeuvre. De opmerkelijkste replica van de tentoonstelling is een potvis op ware grootte.

“Ik voel me geflatteerd met deze expo”, zegt Hedwig Snoeckx. “Ik mis Dirk nog elke dag, maar dat betekent niet dat ook anderen vaak aan hem denken. Dit is een teken dat hij nog leeft. Hij had een ongelooflijke levensdrang en wilde niet sterven. Tot de laatste dag verzette hij zich tegen de dood. Hij had nog zoveel plannen. Daarom wil ik niet dat zijn erfenis verloren gaat.”

“Hij nam me helemaal mee in zijn artistieke wereld. Zijn droom werd onze droom. Het was voor mij dan ook vanzelfsprekend dat ik zijn werk voortzette, maar hoe moest ik dat doen zonder mijn buddy? Eén plus één was bij ons drie. Hij had het er altijd moeilijk mee als alleen zijn naam werd vermeld. ‘We hebben dat samen gerealiseerd’, zei hij als hij complimenten kreeg. Ik volgde net als Dirk een opleiding beeldhouwkunst, maar ons project was veel meer dan de som van de delen.”

Universum

De tentoonstelling in Maasmechelen bestaat uit drie luiken. Het eerste is een reeks afgewerkte en onafgewerkte objecten uit het atelier, zoals replica’s van slangen, dodo’s, een neushoorn, een nijlpaard en een olifant. Daarnaast krijgt de bezoeker het resultaat te zien van zijn samenwerking met kunstenaars als Jean-Luc Moerman en Koen Vanmechelen. Ten slotte wordt zijn vrij werk uit een vroegere periode getoond. “Dirk kwam daar niet zo vaak mee naar buiten”, zegt Hedwig Snoeckx. “Het is misschien wel twintig jaar geleden dat hij ermee exposeerde. Hij maakte nochtans prachtige bronzen sculpturen, tekeningen, litho’s en reliëfs in gips. Ook zijn collectie etnische kunst, die hij verzamelde tijdens onze reizen en op rommelmarkten, wordt geëxposeerd. Daardoor krijgt de bezoeker een compleet beeld van Dirks universum.”

‘Dirk Claesen (1963-2014)’, cc Maasmechelen, van 23/10 tot 9/12