Beeldverhaal

Dit zijn de opmerkelijkste beelden van de week

President Xi Jinping was woensdag op staatsbezoek in Servië. De rode loper werd er alvast angstvallig vlekkeloos gehouden.© epa-efe

De beeldredactie van De Standaard selecteert iedere week de meest in het oog springende nieuwsfoto’s.

© getty

Het rommelde deze week in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Trump-fan Marjorie Taylor-Greene probeerde er tevergeefs Mike Johnson, de voorzitter van het huis, te laten afzetten. Zelfs Trump bleek geen fan van dit idee.

© ap

In Moskou werd donderdag naar jaarlijkse traditie luidkeels de overwinning in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vrede lijkt erg ver weg.

© epa-efe

Zeker in Oekraïne, waar nabestaanden hun gesneuvelde soldaten blijven begraven.

© epa-efe

Het lijkt ook een oorlogsbeeld, maar dit gebouw in Nairobi werd door Keniaanse overheidsagentschappen afgebroken. Het ligt in een risicogebied voor overstromingen. Meer dan 200 mensen lieten er al het leven door hevige regenval. Risicogebieden in de buurt van 178 overvolle waterreservoirs worden daarom geëvacueerd.

© ap

Niet enkel in Kenia, maar ook in Brazilië viel er hevige regen. In Porto Alegre kon er zelfs niet gevoetbald worden.

© epa-efe

In Pakistan organiseerde de oppositie protesten tegen de verkiezingsuitslag. In beeld twee beveiligingsagenten van de Islamitische Jamiat-e-Ulema Islam-Fazl partij, wiens leider verkiezingsfraude aanklaagt.

© getty

In Oklahoma verwoestte een orkaan tientallen huizen.

© ap

In Rusland werd Vladimir Poetin voor de vijfde keer ingezworen als president. Vermoedelijk met nog veel grotere verwoestingen tot gevolg.

© reuters

In deze context lijkt alles wel op oorlogsbeeld. Op het Griekse eiland Chios is het echter niet meer dan een (orthodoxe) Paastraditie. Rivaliserende kerken bestoken elkaar er jaarlijks feestelijk met vuurwerk.

© belga

Ook in Sint-Gillis was er een feestje. Union won woensdag de beker van België.

© ap

In Malmö wordt het Eurovisie-feestje dan weer overstemd door protesten tegen de deelname van Israël. Protest dat zaterdag herhaald kan worden, want zangeres Eden Golan stootte door naar de finale.

© afp

Protest dat vooralsnog weinig uithaalt. Rafah wordt dagelijks gebombardeerd, in aanloop naar mogelijk nog veel erger.

© epa-efe

Protest- en steunacties breiden ook uit naar universiteiten in binnen en buitenland. Hier in Amsterdam waar het er hard aan toe ging.

© reuters

Maar veel harder is het natuurlijk voor de Palestijnen in Rafah, weer op de vlucht, maar waarheen?

© ap

Ook deze week werd het onnoemelijke leed van de Holocaust herdacht. Deze scholieren bezoeken virtueel Auschwitz-Birkenau, in een Israëlisch museum.