Noor zat 21 jaar onterecht in de gevangenis en krijgt nu bijna 5 miljoen euro schadevergoeding

Themabeeld.© Shutterstock

In 2002 werd Viggo Kristiansen (43) veroordeeld voor de moord op en verkrachting van twee meisjes. Bijna 21 jaar later bleek de Noor onschuldig en werd hij alsnog vrijgesproken. De ophefmakende zaak werd daarmee een van de ergste gerechtelijke dwalingen in de geschiedenis van het land, en krijgt nu ook een staartje.

Febe De Brabanter

Bijna 21 jaar onterecht in de gevangenis. Het overkwam Viggo Kristiansen. De Noor werd in 2002 tot de zwaarste straf van 21 jaar cel veroordeeld, voor de verkrachting van de 8-jarige Stine Sofie Sorstrønen en de 10-jarige Lena Sløgedal Paulsen en voor de moord op de twee meisjes. Ze waren in mei 2000 dood teruggevonden in een bosrijk gebied in het zuiden van het land, Baneheia. Medebeschuldigde Jan Helge Andersen had zijn vriend Kristiansen beticht van deze feiten. Andersen werd veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf.

Sinds 2008 voert Kristiansen een strijd om de zaak te heropenen. Dit gebeurde pas in 2021. Het DNA-bewijs tegen Kristiansen is toen niet overtuigend gebleken en telefoondata hebben uitgewezen dat hij niet in Baneheia was toen de moorden plaatsvonden. Hij heeft altijd zijn onschuld staande gehouden, en werd uiteindelijk in 2022 vrijgesproken. De aanklager gelooft nu dat Andersen achter beide moorden zat, waardoor nu ook een nieuw proces is opgestart.

4,7 miljoen euro

Noorwegen was diep geschokt door de zaak. De Noorse media zagen in de zaak “een van de zwaarste gerechtelijke dwalingen” uit de moderne Noorse geschiedenis, zo niet de zwaarste. Procureur-generaal Jørn Sigurd Maurud bood na de vrijspraak zijn “oprechte excuses voor het onrecht” aan. Ook de Noorse minister van Justitie bood haar excuses aan, maar dat volstaat niet voor Kristiansen.

Na de vrijspraak vroeg Kristiansen een compensatie van 90 miljoen Noorse Kronen, zo’n 7,7 miljoen euro. Uiteindelijk kreeg hij een schadevergoeding van ‘maar’ 55 miljoen Noorse Kronen. Een totaal van zo’n 4,7 miljoen euro, ongeveer de helft van wat hij en zijn advocaat vroegen. “Wij vinden de schadevergoeding te laag”, zegt advocaat Brynjar Meling tegen lokale media. Al is het de grootste uitbetaling in een Noorse zaak ooit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen