Rector Rik Van de Walle probeert zijn beleid en keuzes te duiden aan de actievoerders aan de UGent
Foto: VRT NWS

Rector UGent spreekt zich uit tegen totale boycot Israëlische samenwerkingen tijdens overleg met ruim 200 pro-Palestijnse actievoerders  

In de binnentuin van het UFO-gebouw van de UGent hebben ruim 200 actievoerders verzameld voor een open gesprek met rector Rik Van de Walle. De rector geeft toe dat het overleg te lang op zich liet wachten. De actievoerders blijven eisen dat de UGent een totale, voorlopige boycot instelt voor Israëlische samenwerkingen. Daar sprak de rector zich tegen uit.

Na meer dan een week van bezetting van een universiteitsgebouw gaan de actievoerders in gesprek met de rector van de UGent. Dat overleg sprong de voorbije dagen al verschillende keren af. De rector gaf uiteindelijk toe en stemde in om een open vergadering bij te wonen van de actievoerders. Ruim 200 studenten en medewerkers daagden op.

Het gesprek start met de eisen van de studenten, ze pleiten opnieuw voor een totale academische boycot. Ze eisen daarvoor een duidelijk tijdskader. Concreet willen ze dat er geen samenwerkingen zijn met Israëlische instellingen zolang het conflict in Gaza duurt. Ze vragen meer transparantie en open dialoog. 

Rector Rik Van de Walle gaat, na dagen aandringen, ook in op de vragen van de vele actievoerders. Hij excuseerde voor het lange uitblijven van antwoorden. "Ik spreek niet enkel namens mezelf, maar ook namens de universiteit. Er moeten dingen afgewogen worden." 

Met een totale boycot scheren we iedereen over dezelfde kam

UGent-rector Rik Van de Walle

De studenten vroegen de rector om de oorlog in Gaza een genocide te noemen en drongen aan op de boycot. "Ik kan zelf niet zeggen of dit een genocide is of niet, dat is niet aan mij, daar loopt wereldwijd onderzoek rond", zei de rector.

"Ik wil zelf ook geen totale boycot. Er zijn, ook binnen Israël, instellingen die oppositie voeren tegen dit beleid en het geweld. Het is belangrijk dat we niet iedereen over dezelfde kam scheren", stelt de rector nog. Hij benadrukt dat de mensenrechtencommissie zich hier verder over zal buigen. Hij geeft wel toe dat problematische samenwerkingen eerder publiek benoemd hadden moeten worden. 

Het overleg werd af en toe emotioneel. Een jonge actievoerder brak in tranen uit en drukte uit dat ze niet begrijpt waarom er zo weinig actie ondernomen wordt. "We horen vooral excuses, maar zien te weinig daden. Er is veel tijd verloren." 

De UGent verdedigde zich op alle vlakken, maar het bleek duidelijk dat de actievoerders zich niet in alle argu­menten konden vinden. Het overleg verliep erg gestructureerd en zonder incidenten. De actievoerders maakten hun punten duidelijk in het Engels, de rector koos voor het Nederlands. Er was een vertaling van de standpunten. 

Meest gelezen