© Stijn Van de Sande

Daklozenopvang is op zoek naar vrijwilligers

De Acute Opvang voor daklozen van het CAW Boom-Mechelen-Lier op de Wollemarkt in Mechelen zette zaterdag uitzonderlijk de deuren open voor het grote publiek. Geïnteresseerden konden zo kennismaken met de werking en zich opgeven als vrijwilliger.

Stijn Van de Sande

Zo’n jaar geleden begon het CAW Boom Mechelen Lier met de Acute Opvang voor daklozen in een pand op de Wollemarkt. Het werkt daarvoor samen met de OCMW’s in de regio. “Zij sturen de mensen naar ons door”, vertelt Polle Polfliet van het CAW. “Hier worden ze dan opgevangen voor een periode van maximaal vier weken. Tijdens die maand moeten zij op zoek gaan naar een nieuwe woonst. Daar begeleiden wij hen ook bij, opdat die mensen zeker goed terechtkomen.”

De mensen die het CAW opvangt, worden vaak voor het eerst geconfronteerd met dakloosheid. “Wij krijgen hier geen langdurig daklozen over de vloer”, zegt ­Polfliet. “Vaak gaat het om mensen voor wie het leven op een bepaald moment gewoon te duur wordt. Ze worden daardoor bijvoorbeeld uit hun huis gezet en staan zo plots op straat. Er zijn ook veel mensen bij met psychische problemen of verslavingen. Zij kunnen die problemen zelf niet voldoende aanpakken en komen zo in een vicieuze cirkel terecht.”

Leven weer op de rails

Ook Steve en zijn zoontje stonden door omstandigheden plots op straat. “Zoiets was me nog nooit overkomen en ik wist niet waarnaartoe”, getuigt hij. “Gelukkig kon ik bij de Acute Opvang van het CAW terecht. Ik werd hier meteen goed onthaald en opgevangen. Het was wel een zware periode, want je hebt maar vier weken om een oplossing te vinden, maar je hebt op zijn minst al een dak boven je hoofd. Dat geeft rust en maakt dat je makkelijker kunt bouwen aan een nieuwe toekomst.”

Dat lukte Steve erg goed. “Ik droom van een eigen huis waar ik kan gaan wonen met mijn zoon, maar dat is voor op de lange termijn. Nu ben ik al blij dat ik vanaf januari opnieuw een vast contract heb en weer vooruit kan kijken. Het CAW is enorm belangrijk geweest voor mij. Dankzij hen kon ik mijn leven weer op de rails zetten. Ik zou me hier dan ook graag inzetten als vrijwilliger om lotgenoten te helpen.”

Koken en tuin onderhouden

Om nog meer vrijwilligers aan te trekken, zette de Acute Opvang zaterdag de deuren open voor het grote publiek tijdens de allereerste open dag. “Het is een groot pand en gemiddeld worden er altijd tussen de vijftien en de achttien mensen opgevangen. Er is dus wel wat werk”, zegt Polfliet. “Daarom willen we de mensen op deze manier kennis laten maken met onze organisatie en warm maken om vrijwilliger te worden. We zijn vooral op zoek naar mensen die willen koken, de tuin onderhouden en de mensen begeleiden.”

Kathy Verschaeren toonde interesse. “Ik ben alleenstaande en de lege momenten wil ik op een nuttige manier invullen. Ik speel al lang met het idee om vrijwilliger te worden en zo iets te doen voor mensen die het moeilijker hebben. Daarom heb ik van deze open dag geprofiteerd om eens te kijken hoe hier gewerkt wordt.”