© GOYVAERTS/GMAX Agency

Yoni Buyens maakt balans op van eerste jaar Lierse Kempenzonen: “Stiekem hoopte ik toch op promotie”

Lierse Kempenzonen trekt straks voor zijn afsluiter van het seizoen naar Deinze. Nadat Virton zich woensdag op het Lisp tot kampioen kroonde, is de inzet van dat onderonsje de tweede plaats in de eindronde. Is het na de doorstart vorig jaar een geslaagd eerste seizoen voor de Pallieters of toch een tegenvaller geworden? Yoni Buyens, die er van bij het begin bij was, geeft het antwoord.

Kurt Guldentops

Yoni Buyens stond een jaar geleden mee aan de wieg van Lierse Kempenzonen. Samen met Thomas Wils toonde hij zich meteen bereid om de schouders onder het nieuwe project op het Lisp te zetten. Spijt van die keuze heeft de middenvelder allerminst, maar het hoogste genot bereikte Buyens evenmin.

“Het is niet makkelijk om ons seizoen te beoordelen”, zegt Buyens. “Ik zit met een dubbel gevoel. We begonnen een jaar geleden met de kern van Oosterzonen, aangevuld met een achttal nieuwkomers uit lagere reeksen, Thomas Wils en ikzelf. We kenden de reeks niet echt en wisten dus niet waar we ons aan moesten verwachten. Er was ook geen uitgesproken ambitie, maar stiekem hoopte ik wel op promotie. Dat is er niet van gekomen en we moeten ook toegeven dat Virton in de laatste fase van het seizoen veel sterker was. Dat steekt. Ook al heb ik het gevoel dat we er het maximale hebben uitgehaald, toch kan ik er moeilijk genoegen mee nemen dat we straks wellicht niet in 1B voetballen.”

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Grootste ontgoocheling: “Vertrek van Spaenhoven”

“Ongetwijfeld het vertrek van Urbain Spaenhoven. Hij had de ploeg helemaal op de rails gekregen met amper één nederlaag in negen wedstrijden. Na zijn vertrek is het flink bergaf gegaan. Het woog op de groep en het duurde lang vooraleer we ons herpakten. De laatste vijf matchen van de competitie wonnen we niet meer en dat heeft ons dure punten gekost. Met Urbain hadden we de eindronde in een heel andere positie kunnen aanvatten. Daar ben ik erg van overtuigd. Als onze voorzitter zegt dat Lierse Kempenzonen in een woelig jaar voor het Belgische voetbal het strengst werd aangepakt, dan kan ik dat alleen maar bijtreden.”

Mooiste moment: “Weer voetballen op het Lisp”

“Ongetwijfeld die eerste wedstrijd dat er opnieuw gevoetbald werd op het Lisp. Amper drie maanden na het einde van Lierse SK was de club herrezen. Met een schitterend project, dat enthousiasme en goesting ademde. Het was fantastisch om zien hoeveel volk het meteen terug op de been bracht en vooral dat heel wat fans van vroeger terugkeerden. Hadden we ons ook sportief kunnen belonen, dan was het de kroon op het werk geweest, maar ik weet zeker dat we met de steun van deze achterban snel terug in 1B zullen geraken.”

Eigen prestaties: “Geen gemakkelijke reeks”

“Ik heb me moeten aanpassen aan de eerste amateurklasse. Daar wind ik geen doekjes om. Het is ook geen reeks om met de vingers in de neus in mee te draaien. Ik weet zeker dat heel wat spelers hun plaats zouden hebben in 1B. Thomas en ik hebben geprobeerd het beste van onszelf te geven, maar het was niet altijd even makkelijk. Kijk, wij zijn van nature geen bepalende spelers, maar eerder jongens die in dienst van het team voetballen. En dus zijn we ook vrij afhankelijk van de globale kwaliteit van de kern.”

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Toekomst: “Naar 1B”

“Ik wil absoluut met dit Lierse Kempenzonen naar 1B en ik heb begrepen dat het ook de wens van de club is. We weten nu waar de eerste amateurklasse voor staat en we hebben een jaar kunnen bouwen. Het is nu belangrijk om versterkingen toe te voegen. Komen die er, dan zijn we gewapend om de club te brengen waar ze thuishoort. Met alle perikelen in het Belgische voetbal mogen we om die reden ook de kans vanavond niet laten liggen. Mogen er straks tóch twee clubs promoveren, dan moeten we er via die weg proberen bij te zijn.”

LIERSE KEMPENZONEN: Kuijlaars (pubalgie) en Bernier zijn geblesseerd. Ook Delorge raakt niet tijdig fit. Molenberghs werd niet geselecteerd.KERN: Rausin, D’Onofrio, Van der Veken, Wils, Smolders, Nelissen, Janssen, Maus, Buyens, Boulaouali, Ogunjimi, Vermeiren, Sols, Da Silva, Maes, Boujouh, Vits.

MEER OVER Lierse K.