Direct naar artikelinhoud
Sport

Kristoff wint na late uitval Lampaert, Thomas loodst zijn eerste Tourzege veilig de haven binnen

De Noorse renner Alexander Kristoff.Beeld AP

De 105de Ronde van Frankrijk is gereden. Alexander Kristoff zorgde op de Champs-Elyseés voor een Noors slotakkoord, terwijl Geraint Thomas op weg naar Parijs zijn eerste Tourzege mocht vieren. Yves Lampaert probeerde het met een late uitval, maar werd op 200 meter van de streep voorbijgesneld door de sprinters.

“Oh, Champs-Elysées.” Joe Dassin wist het met zijn oorwurm al in 1969 en nu ook Geraint Thomas. De Welshman mocht vandaag in een veredeld criterium tussen Houilles en Parijs zijn eerste eindzege in de Tour fêteren. Dat gebeurde traditioneel met champagne en enkele leuke plaatjes, ook een blitse Sky-bolide mocht niet op de foto ontbreken.

Ondertussen zetten de 145 overgebleven renners hun weg naar de lichtstad aan een slakkengang verder. Zelfs bij het binnenrijden van Parijs ging het tempo nauwelijks de hoogte in. Daar was één grote reden voor: het eresaluut aan Sylvain Chavanel. De 39-jarige Fransman reed even voorop in zijn laatste rit van zijn allerlaatste Tour. Applaus op de banken voor de recordman met 18 deelnames.

Eens op de plaatselijke rondjes over de Champs-Elysées ging het plots wel snel. De ketting kwam op het buitenblad terecht en dat was het moment voor Guillaume Van Keirsbulck om nog eens in de aanval te trekken. Onze landgenoot kreeg met Dillier, Pollit, Phinney, Schär en Gaudin vijf stevige hardrijders mee. Een uurtje vlammen op de Elysées was hun deel.

Lampaert

Zoals zo vaak was het lied van de vluchters gezongen toen de bel weerklonk voor de laatste ronde over de Parijse boulevard. Bora-Hansgrohe (voor Sagan) en Groupama-FDJ (voor Démare) zetten hun treintjes op de rails, maar het was een Belg die zijn locomotief net onder de vod in gang trok.

Yves Lampaert schudde een beenharde kilometer uit zijn kampioenentrui en katapulteerde zich knap weg van de rest. De West-Vlaming leek heel even op weg naar de eerste Belgische ritzege van deze 105de Ronde van Frankrijk, maar in de S-bocht net voor het Louvre kantelde het momentum weer in het voordeel van de sprinters.

Kristoff, Degenkolb en Démare kwamen er in de laatste rechte lijn onweerstaanbaar uit en zo strandde de poging van Lampaert op 200 meter van de meet. Knap gespeeld van onze landgenoot, maar niet genoeg voor de zege. Die ging in laatste instantie naar Alexander Kristoff. De Noor bleef Degenkolb en een aandringende Démare net voor. Geraint Thomas kwam even later opgelucht binnen. De Tour is dood, lang leve de Tour.