Luister naar

Migranten op Aquarius mogen nergens aan wal

Nieuws
Opnieuw dobbert er een boot vol migranten die nergens welkom zijn in de Middellandse Zee. Brussel werkt achter de schermen koortsachtig aan een oplossing.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
dinsdag 14 augustus 2018 om 03:00

Brussel

De hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerrannée redden vrijdag 141 mensen, onder wie 67 kinderen, uit de zee voor de kust van Libië.

Ongeveer driekwart van hen is afkomstig uit Eritrea en Somalië. Zij zijn nu aan boord van de Aquarius. Het schip, dat zich ten westen van Malta bevindt, wacht op toestemming om aan te leggen in een EU-haven.

De Italiaanse minister van Transport, Danino Toninelli, liet maandag weten dat de migranten niet welkom zijn in Italië. Het schip vaart onder de vlag van Gibraltar, een Brits overzees gebied. Dat maakt het een zaak voor Londen, twitterde de minister. Ook Malta weigert het schip toe te laten in de haven. Volgens Italië fungeert de Aquarius als ‘taxidienst’ voor migranten en helpt het mensensmokkelaars met de reddingsacties.

oplossing

In Brussel wordt intussen gewerkt aan een oplossing voor de mensen aan boord van het schip. Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie staat het EU-bestuur ‘in nauw contact met een aantal lidstaten’ dat de commissie ‘heeft benaderd’ over de kwestie. Ze wilde niet zeggen om welke landen het gaat.

Volgens de Vlaamse krant De Tijd, heeft de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken maandag gezegd dat België niet bereid is migranten van de Aquarius op te nemen. Ook Spanje staat nog niet te springen een schip met migranten op te nemen, schrijft de Spaanse krant El País.

Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerrannée riepen alle Europese overheden zondag op een veilige plaats aan te wijzen voor hun opvarenden. Hun medische conditie is stabiel, maar velen zijn ‘extreem zwak en ondervoed’, zeggen de hulporganisaties. ‘Velen zeiden dat de omstandigheden van hun verblijf in Libië onmenselijk waren.’ De organisaties zeggen zich enorm bezorgd te maken over ‘Europees beleid dat het verlenen van humanitaire hulp in de weg staat’ en waardoor het aantal doden op zee de laatste maanden ‘de lucht invloog’.

In juni werd de Aquarius ook al geweigerd in Italië. Toen had het schip 629 migranten aan boord. De Italiaanse minister van Binnenlanse Zaken, Matteo Salvini, zei toen dat het land begon te lijken op een ‘open vluchtelingenkamp’.

De weigering van Italië past in de harde lijn ten aanzien van migranten die de nieuwe rechts-populistische regering van het land aanhoudt. Ook in Malta waren de migranten in juni niet welkom. Uiteindelijk kon de Aquarius aanleggen in Valencia.

Maandag hebben de strijdkrachten van Malta tijdens een patrouille 114 migranten gered van een rubberboot die bijna 100 kilometer ten zuiden van het eiland voer. Het is voor het eerst sinds juni dat Malta weer migranten aan wal brengt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.