© rr

‘Sus en Klus’ krijgen dertig maanden voor nieuwe reeks inbraken

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft twee twintigers, Dylan F. en Damon V.H., veroordeeld tot elk dertig maanden cel voor zestien inbraken bij voetbalclubs en lokalen van jeugdbewegingen in de ruime Kempen. De twee, bijgenaamd ‘Sus en Klus’, gingen er telkens vandoor met geld en soms ook drinken en chips. Ze pleegden de feiten naar eigen zeggen “om te overleven”.

dvd

Het openbaar ministerie had veertig maanden gevorderd en dus komen Damon V.H. (22) uit Turnhout, alias Sus, en Dylan F. (21) uit Arendonk, alias Klus, er nog vrij goed vanaf. Ze hadden de feiten immers allemaal bekend, maar gaven wel aan dat ze beiden hun leven een nieuwe wending willen geven. Dylan F. heeft naar eigen zeggen ondertussen werk en een vast adres, Damon V.H. vroeg de rechtbank om te kunnen werken met een enkelband om zo zijn schulden te kunnen terugbetalen.

De feiten pleegden de twee mannen tussen september 2017 en januari 2018 bij vier voetbalclubs en acht jeugdbewegingen. Sus zocht de doelwitten uit via Google Maps, Klus brak deuren en ramen open met een koevoet. De buit: geld en soms wat eten en drinken. Volgens de procureur deden ze dat om zichzelf te verrijken en drugs te (ver)kopen, zelf zeiden ze dat ze het deden om te overleven.

Frietrock

Vast staat dat de twee niet aan hun proefstuk toe waren. Beiden waren voordien al veroordeeld; zo had F. al een gewapende overval op een dagbladhandel op zijn conto. Het duo brak ook de kassawagen van het festival Frietrock in Retie open. En op het moment dat het hof van beroep in november 2017 besliste om F. een minder zware straf toe te kennen dan in eerste aanleg, zijnde 24 maanden waarvan de helft met uitstel in plaats van 30 maanden effectief, was de jongeman al opnieuw aan het inbreken.

Dinsdag kende de rechtbank enkele burgerlijke partijen ook een schadevergoeding toe. Zo moeten Sus en Klus 2515 euro ophoesten aan KLJ-lokalen in Halle.