Jamala won het Eurovisiesongfestival in 2016.© AFP

Oekraïense ex-winnares vindt dat thuisland Songfestival niet kan boycotten: “Wereld herinneren aan onze strijd”

Ex-winnares Jamala (40) vindt dat Oekraïne het Eurovisiesongfestival niet kan boycotten. De stemmen om het festival een halt toe te roepen klinken nochtans steeds luider. Dat heeft alles te maken met de deelname van Israël, terwijl de oorlog in Gaza volop woedt. “Oekraïne kan zich dat niet veroorloven”, zegt Jamala. “We moeten deze kans grijpen om Europa te herinneren aan onze strijd.”

Sam Coremans
Bron: The Guardian

Het is nog maar even aftellen tot het Eurovisiesongfestival weer van start gaat. Dinsdag beginnen de eerste artiesten eraan in Mälmo, Zweden. De kansen op overwinning van Israël worden niet hoog ingeschat, maar toch wordt de deelname van het land misschien wel het meest besproken. Ondanks de oorlog in Gaza mag Israël meedoen aan het festival, en dat zint veel mensen niet. De stemmen om het festival te boycotten klinken steeds luider.

De artiesten “voelen de pijn” en “zijn niet blind voor de situatie”, maar voorlopig is nog niemand van plan om te boycotten. Oekraïense artieste Jamala, die in 2016 het festival won, roept haar landgenoten zelfs specifiek op om niet te protesteren. “We kunnen ons niet veroorloven om te boycotten”, zegt ze. “Dit is een enorme kans om Europa te herinneren aan de invasie van Rusland.”

Aandacht houden

Jamala voelt de aandacht over de invasie in haar thuisland verschuiven. “Er zijn wereldwijd veel oorlogen aan de gang”, zegt ze. “Het is niet makkelijk om de nodige aandacht op Oekraïne te houden. Het is de taak van onze artiesten om nieuwe manieren te vinden om ons land te laten zien. Ze zullen luid en creatief moeten zijn.”

Oekraïne is dit jaar vertegenwoordigd door het rapper- en zangduo Alyona Alyona en Jerry Heil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer