© rr

De strijd om de geit op het WK: is Cristiano Ronaldo of Lionel Messi de ‘GOAT’?

Vanaf nu mag u naar uw vrouw roepen dat ze een geit is. Maar zeg er dan wel bij: ‘Schat, in het Engels staat G.O.A.T voor Greatest of All Time’. Lionel Messi (30) en Cristiano Ronaldo (33) strijden op dit WK definitief voor deze eretitel. Messi poseerde met een geit en Ronaldo beeldde tegen Spanje een geitensik uit na zijn eerste goal. Op basis van de eerste match wint de Portugees (voorlopig) ruim het pleit.

JÜRGEN GERIL

Lionel Messi

Eerste WK-match

Zijn strafschop was een ploffertje op de vuisten van Halldorsson. Zijn vrije trap vloog naast. Dan werkte Ronaldo tegen Spanje toch veel moeilijkere kansen af. Lionel Messi kreeg tegen IJsland elf doelpogingen, maar scoorde niet en het bleef 1-1. Nooit eerder op een WK gebeurde het dat een speler zoveel kansen afdwong en niet raak kon treffen. Argentinië laat Messi ook beter geen strafschoppen meer nemen. Van zijn laatste zeven penalty’s miste hij er vier. Op 107 elfmeters in zijn carrière trapte hij er trouwens slechts 82 (76,6 %) binnen. Oké, 92 procent van zijn passes kwamen aan tegen IJsland en hij gaf drie sleutelpasses, maar Messi droop met de kop naar beneden af. Eenzaam. “Ik voel me verantwoordelijk. Die penalty had alles kunnen veranderen.”

© REUTERS

Zelfbewustzijn

Lionel Messi kijkt ongetwijfeld veel minder vaak in de spiegel dan Ronaldo. Op clubniveau steekt hij er een beetje bovenuit, maar bij de nationale ploeg lukt het maar niet. De Vlo laat zich ook intimideren door zijn grote rivaal en wil Ronaldo zo graag overklassen. Voeg daarbij de druk die uit Argentinië komt en de stress is onmenselijk. Argentinië won al geen groot tornooi meer sinds 1993 – de Copa America – en het land eist dat Messi de Albiceleste net zoals Diego Maradona in 1986 en Mario Kempes in 1978 naar de wereldtitel leidt. Messi lijkt zichzelf nog te moeten overtuigen dat het kan. In 2014 lukte het nochtans bijna, maar toen verloor hij de WK-finale van Duitsland. Dit wordt misschien zijn laatste kans.

© Photo News

Zijn ploeg

Argentinië is werkelijk een one man team. De spelers denken te veel: Geef de bal aan Messi en er gebeurt wel wat. Lucas Biglia – net hersteld van een rugblessure – speelde bijvoorbeeld te traag, net als Di Maria. De enige snedige, Sergio Aguëro, scoorde de 1-0. Opvallend genoeg was dat de eerste Argentijnse goal in een officiële match die niet door Messi werd gemaakt sinds 11 november 2016. Dat zegt toch genoeg? Messi bepaalt wel mee de opstelling en dat is niet altijd makkelijk voor de anderen, maar pas als zijn ploeggenoten beseffen dat Messi het niet alleen kan, kunnen ze succes boeken op dit WK.

© Photo News

Speelstijl

Als Ronaldo de Michael Jackson is van het voetbal, dan is Lionel Messi de Ed Sheeran van het balspel. Hij is ook een superster, wordt aanbeden, maar straalt net iets minder uit. Hij is meer de boy next door die teert op zijn ongelofelijke, maar natuurlijke talent. Argentinië is ook een dominantere ploeg dan Portugal. Tegen IJsland had het bijvoorbeeld 78 procent balbezit en Messi had 116 balcontacten. Hij probeert het te forceren op zijn eentje, versnelt vanuit stilstand, maar het lukte niet dit keer. Messi is voorlopig de geit (letterlijk), Ronaldo the GOAT (figuurlijk).

© Photo News

Cristiano Ronaldo

Eerste WK-match

Een diepe buiging voor Ronaldo. De Portugees leidde zijn ploeg niet naar de zege (3-3), maar hij pakte tegen Spanje wel uit met een hattrick op diverse wijze: een penalty, een veldgoal en een magistrale vrije trap. Zijn strafschop was geplaatst en onhoudbaar voor David De Gea. Op 133 elfmeters in zijn carrière schoot CR7 er 110 (82,7 %) binnen. Zijn vrije trap was zowaar nog genialer. “Ik heb hier zo hard voor gewerkt”, zei Ronaldo. “Dit was mijn doel.” Ronaldo schoot vrijdag vier keer op doel en dat was drie keer tussen de palen. Zijn passes kwamen ook allemaal aan. De Machine stapte van het veld als een heerser, bejubeld door zijn ploegmaats.

© EPA-EFE

Zelfbewustzijn

In zijn appartement in Engeland hing ooit een poster van Jean-Claude Vandamme, zodat Ronaldo zijn lijf dagelijks kon vergelijken met dat van de Belgische acteur/bodybuilder. Zijn ego is zijn drijfveer en Cristiano vindt zichzelf gewoon de beste ter wereld. Hij doet niet liever dan Messi uitdagen en aftroeven en hij is nooit geïntimideerd.

De Portugezen zijn ook een pak zelfzekerder dan de Argentijnen. Zij wonnen in 2016 het EK en weten nu dat ze een groot tornooi kunnen winnen. De druk is weg. Zelfs toen ze op achterstand kwamen tegen Spanje, sloop er geen twijfel in het elftal.

© Photo News

Zijn ploeg

Ronaldo had tegen Spanje slechts 52 baltoetsen (nodig). Portugal speelt in dienst van zijn wereldvedette, maar het zakt niet helemaal in elkaar zonder hem. Vergeet niet dat de Zuid-Europeanen in 2016 Europees kampioen werden toen Ronaldo al heel vroeg in de finale geblesseerd uitviel. Bij Portugal is het elftal snediger en kent elke speler zijn taak. Er staat een duidelijk spelsysteem. Dat zorgt ervoor dat C-Ron makkelijker het verschil kan maken.

© REUTERS

Speelstijl

Ronaldo is de Michael Jackson van het voetbal. Hij houdt alleen van zichzelf, maar hij is ook a selfmade player. Portugal speelt ook meer op de counter en dus krijgt CR7 soms meer ruimte om zijn acties te maken. Tegen Spanje had het zowaar slechts 33 procent balbezit. Als poweratleet kan Ronaldo zich dan meer doorzetten bij een tegenaanval. En eens in beweging is hij weg.

Toch nog een tegenkanting: in 2016 speelde Ronaldo met Portugal ook tegen het stug verdedigende IJsland (1-1) en ook hij scoorde toen niet uit tien doelpogingen.

© Photo News