© BELGA

Alle scenario’s op een rij: zelfs als Antwerp barragewedstrijd verliest, kan het nog Europees spelen

Play-off 1 is afgelopen. KRC Genk en Club Brugge weten ondertussen welk Europees ticket zij in de wacht hebben gesleept. Voor Antwerp is het nog afwachten. Tot de barragewedstrijd tegen KV Kortrijk of Charleroi komende zondag, maar ook en vooral op een sanctie voor KV Mechelen die mogelijk alles nog kan veranderen. Wat is zeker? Wat is nog afwachten? En wat met de Europese vangnetten? Een overzicht:

Peter Goris

WAT IS ZEKER?

1) KRC Genk is kampioen en mag volgend jaar ons land vertegenwoordigen in de groepsfase van de Champions League. De Limburgers krijgen een rechtstreeks ticket voor de poules op het kampioenenbal. De eerste speeldag van die groepsfase zal plaatsvinden op 17-19 september.

2) Club Brugge komt als vicekampioen in het niet-kampioenenspoor van de derde en voorlaatste voorronde van de Champions League terecht. Daar zou het onder meer FC Porto, Dynamo Kiev of Olympique Lyon kunnen treffen, maar ook PSV, Olympiakos of Celtic, als die hun eerdere rondes overleven. Wint Club Brugge die derde kwalificatieronde, dan komt het in de laatste play-off ronde van de Champions League uit. Mocht Club Brugge in één van die twee rondes worden uitgeschakeld, komt het rechtstreeks in de groepsfase van de Europa League uit. De heen- en terugwedstrijd van de derde kwalificatieronde voor de Champions League vindt plaats op 6-7 en 13 augustus.

(Lees verder onder de foto)

© Photo News

WAT IS AFHANKELIJK VAN HET EUROPEES TICKET VAN KV MECHELEN?

Het antwoord is eenvoudig: al de rest! Dus zowel Standard, Antwerp, Charleroi of Kortrijk én Gent moeten dus wachten op een beslissing over het Europees ticket van KV Mechelen.

De bekerwinnaar kan dat Europees ticket op drie manieren kwijtraken: ofwel door een beslissing in de zaak Propere Handen (uiterlijk 30 juni), ofwel door een beslissing van de UEFA die KV Mechelen al voordien kunnen uitsluiten ofwel door een beslissing van de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond die de al eerder toegekende licentie nog kan terugroepen.

Wanneer valt een beslissing? Aangezien de UEFA de loting voor de tweede en derde kwalificatieronde van de Europa League gepland heeft op 18 en 19 juni zal de UEFA zeker voor die datum een beslissing willen nemen.

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

SCENARIO 1: KV MECHELEN BEHOUDT ZIJN EUROPEES TICKET

KV Mechelen mag als bekerwinnaar rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. De eerste speeldag van die groepsfase vindt plaats op 19 september. Mogelijke tegenstanders van KV Mechelen in die groepsfase zijn nu al: Sevilla, Manchester United, Wolfsburg, Lazio en Borussia Mönchengladbach.

Standard gaat als derde van Play-off 1 naar de derde en voorlaatste kwalificatieronde van de Europa League. De heen- en terugwedstrijd van die ronde wordt gespeeld op 8 en 15 augustus. Mogelijke tegenstanders: Feyenoord, AEK Athene, Braga en Midtjylland.

Antwerp en de winnaar van Play-off 2 (Charleroi of Kortrijk) maken komende zondag uit wie het vierde ticket krijgt en naar de tweede kwalificatieronde van de Europa League mag. De heen- en terugwedstrijd van die ronde wordt gespeeld op 25 juli en 1 augustus. Mogelijke tegenstanders: Eintracht Frankfurt, Wolverhampton, AZ, Sparta Praag, Espanyol, Lechia Gdansk, Gabala en Lokomotiv Plovdiv.

SCENARIO 2: KV MECHELEN VERLIEST ZIJN EUROPEES TICKET

© BELGA

• Het rechtstreekse ticket voor de groepsfase van de Europa League verhuist van KV Mechelen naar de derde van Play-off 1: Standard.

• Het ticket van Standard voor de derde en voorlaatste kwalificatieronde van de Europa League verhuist naar de winnaar van de barragewedstrijd tussen Antwerp en Charleroi of Kortrijk.

• Wie dan het laatste Europese ticket krijgt, hangt af van de uitslag van die barragewedstrijd:

- Wint Antwerp de barragewedstrijd, dan krijgt níet de verliezende finalist van die testwedstrijd (Charleroi of Kortrijk) het laatste ticket, maar verhuist dat naar de vijfde in de eindstand van Play-off 1 en mag dus Gent naar de tweede kwalificatieronde van de Europa League.

- Verliest Antwerp de barragewedstrijd, dan wordt het als hoogste gerangschikte uit Play-off 1 toch beschermd en krijgt Antwerp (in plaats van Gent) alsnog het laatste ticket voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League.

SAMENGEVAT

KV Mechelen mag Europa in:

Groepsfase Champions League: KRC Genk

Derde voorronde Champions League: Club Brugge

Groepsfase Europa League: KV Mechelen

Derde voorronde Europa League: Standard

Tweede voorronde Europa League: winnaar barragewedstrijd tussen Antwerp en Charleroi of Kortrijk

KV Mechelen mag Europa niet in

Groepsfase Champions League: KRC Genk

Derde voorronde Champions League: Club Brugge

Groepsfase Europa League: Standard

Derde voorronde Europa League: winnaar barragewedstrijd tussen Antwerp en Charleroi of Kortrijk

Tweede voorronde Europa League: Antwerp (als het de barragewedstrijd verliest) of Gent (als Antwerp de barragewedstrijd wint)

MEER OVER Royal Antwerp FC