“Elf zwangere collega’s, dat moet een record zijn”: babyboom in basisschool, waar zelfs vervangers kindje verwachten

Directrice Sophie Poelmans (links) met de zwangere of recent bevallen medewerkers uit haar team.© Kristof Van Rompaey

Putte -

Bij Vrije Basischool Putte vindt dit schooljaar een ware babyboom plaats. Vier juffen en een meester hebben er al een nieuwe telg bij. De komende maanden moeten nog eens vijf juffen en een secretaresse bevallen. Geen sinecure, maar de zoektocht naar vervangingen is wonderwel gelukt. “Ik heb Pidpa een wateronderzoek laten uitvoeren.”

Kristof Van Rompaey

Zes kleuterjuffen, vier leerkrachten van de lagere school en een secretaresse van Vrije Basisschool Putte werden dit schooljaar achtereenvolgens zwanger. Alledaags is dat zeker niet. “Ik ben het wat gaan uitzoeken en kon alleen maar terugvinden dat er in 2016 ergens een school was met acht zwangeren”, zegt directrice Sophie Poelmans. “Ik denk dus dat we van een record kunnen spreken.”

De school maakt momenteel een echte babyboom mee.© Kristof Van Rompaey

De directrice is nog maar sinds januari 2023 in dienst. Ze werd dus al meteen geconfronteerd met een aanzienlijke beproeving. Klassen moesten herschikt worden en er moesten vervangers worden gezocht. “Voor kleuterjuffen geldt moederschapsbescherming”, legt Poelmans uit. “Ze mogen meteen niet meer naar school komen als ze weten dat ze zwanger zijn. Je moet dan van de ene dag op de andere een vacature uitschrijven voor vervanging. Door het lerarentekort leek dat niet evident, maar toch is het allemaal vlekkeloos verlopen.”

“Ik heb Pidpa een wateronderzoek laten uitvoeren. Alleszins blijkt het hier vruchtbare grond”

Sophie Poelmans

Directrice bij Vrije Basischool Putte

Jong team

Op de school zijn er nu zeven vervangers aan de slag. “In een aantal gevallen werden ook de vervangers op hun beurt zwanger en moest daar dus weer een oplossing voor gezocht worden”, vertelt de directrice. “Onze vervangers zijn allemaal heel bekwame leerkrachten die hun kans waagden door een gunstiger woon-werkverkeer. Ik ga mijn best doen om hen later een plekje te geven binnen onze school of onze scholengemeenschap Briljant.”

Van de elf zwangere collega’s zijn er inmiddels al vijf bevallen.© Kristof Van Rompaey

De voorbije jaren noteerde de school maximaal drie zwangerschappen in een schooljaar. “Dus geen voltallige voetbalploeg, zoals nu. Ik heb Pidpa een wateronderzoek laten uitvoeren”, grapt Poelmans. “Alleszins blijkt het hier vruchtbare grond. Onze babyboom lijkt ook te zijn doorgestroomd binnen de scholengemeenschap. Ook daar zijn nog veel zwangeren gevolgd. Het zwaartepunt ligt wel bij ons. We zijn een jong team. Dan kan zoiets voorvallen.”

Meester Stef, de ICT-coördinator van de school, werd onlangs, op dinsdag 26 maart, weer vader. De volgende bevallingen zijn uitgerekend voor april, juni, juli en oktober. “Naar volgend schooljaar toe zal het nog niet eenvoudig worden. Er zullen dan nog collega’s zijn die in zwangerschapsverlof zijn of ouderschapsverlof nemen”, zegt Poelmans. “Over enkele jaren verwachten we ons hier dan weer aan een inschrijvingsboom. Voor ons team zal het ook nog een duur jaar worden, want we leggen altijd samen voor een geboortecadeau.”

“Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, waren er net nog twee of drie collega’s die zeiden dat ze een kindje verwachtten. Onze directrice zat even met de handen in het haar, maar we zijn er wel heel blij mee”

Julie Van Uytven

Juf bij Vrije Basischool Putte

Niet alleen

Juf Sanne Paepen van de eerste kleuterklas en de peuterklas is mama geworden van dochter Roos. Haar zoontje Warre is 5 jaar en zit in de laatste kleuterklas. Ze vindt de babyboom op school superfijn. “Je voelt je zeker niet alleen”, zegt ze. “Je kunt alles delen met collega’s en er zijn al Whatsapp-groepjes gemaakt. Later gaat het leuk zijn om samen op uitstap te gaan. Veel van de nieuwe kindjes gaan hier natuurlijk ook samen in een klas belanden.”

Juf Sanne Paepen met dochtertje Roos.© Kristof Van Rompaey

Juf Julie Van Uytven van de twee kleuterklas verwacht haar tweede kindje op 26 juli, uitgerekend op haar verjaardag. Ook zij vindt het fijn om met zwangere collega’s van gedachten te wisselen. “Een klas vol kindjes van leerkrachten, dat gaat later plezant zijn”, zegt ze. “Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, waren er net nog twee of drie collega’s die zeiden dat ze een kindje verwachtten. Onze directrice zat even met de handen in het haar, maar we zijn er wel heel blij mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen