© rr

Gezocht: bewoners voor Antwerps stadspaleis op Frankrijklei

Wie ervan droomt om in een echt stadspaleis te wonen in het centrum van Antwerpen, kan nu zijn slag slaan. Op de hoek van de Frankrijklei met de Maria-Henriëttalei staat het herenhuis Dhanis te huur. Voor een bedrag tussen de 10.000 en de 17.000 euro per maand is de deal beklonken.

PVDP

© rr

De kans is uiteraard een stuk groter dat een bedrijf of advocatenkantoor de nieuwe huurder wordt. “Dat is wat ook wij verwachten en er is al concrete interesse van een aantal bedrijven om herenhuis Dhanis te huren”, zegt de commercieel directeur van Brody, Jelle Strijbos. Brody is een projectontwikkelaar en investeringsgroep.

Het Stadspaleis is sinds 2009 erkend als bouwkundig erfgoed en twee jaar geleden ook een beschermd monument. “Dat betekent dat we zorgzaam moeten omspringen met het gebouw. Delen van het interieur worden nauwgezet gerestaureerd. In sommige kamers hangen zogenaamde gewatteerde schilderijen. Dat zijn schilderijen die in de muurbekleding zijn verwerkt. Die opknappen is geen simpele klus”, zegt Jelle Strijbos.

Hoeveel huur de nieuwe bewoners moeten betalen is nog niet duidelijk en hangt af in hoeverre de huurder bereid zijn om de restauratie mee te betalen. “Hoe meer ze zelf in het gebouw investeren, hoe lager de huur. Reken op een bedrag tussen de 10.000 en de 17.000 euro per maand”, gaat Jelle Strijbos verder.

© rr

Ook paardenstal

Het agentschap Onroerend Erfgoed noemt herenhuis Dhanis één van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen. Het interieur spreekt alvast tot de verbeelding. Zo zijn er onder meer de marmeren trappenhal, heel wat historische schilderijen, zijden muurbekleding en speciale wandtapijten. In totaal telt het gebouw vier verdiepingen, goed voor 1.666 m².

Bij het pand hoort ook een voormalige koetshuis, een L-vormig gebouw dat vroeger als paardenstal gebruikt werd. Het heeft een eigen remise - de plaats waar de koets werd gestald - en een aparte zadelkamer. Op de binnenkoer en in de remise zijn nu acht parkeerplaatsen.

Het stadspaleis dateert uit 1873 en werd door architect Lievin Van Opstal gebouwd. Geen onbekende in die tijd, want hij werkte toen bijna uitsluitend voor bouwheren uit de hogere kringen in Antwerpen. Jarenlang vond de familie Dhanis er onderdak. Maar later behoorde het gebouw ook toe aan verschillende begoede families, waaronder de adellijke familie de Caters, die decennialang tot één van de meest welstellende families van Antwerpen behoorde.

© rr

Meerdere panden

Het historische gebouw werd dit jaar gekocht door Brody nadat het al een tijdje leegstond. Daarvoor was in het stadspaleis het bedrijf Tuerlinckx Fiscale advocaten er gevestigd. “Het gebeurt zelden dat dit soort van gebouwen op de markt komen. Het was voor ons dan ook een buitenkans”, zegt Jelle Strijbosch.

Brody heeft ook elders op de Leien, onder meer op de Amerikalei, enorme herenhuizen in portefeuille. “De meeste daarvan zijn verhuurd aan bedrijven”, zegt de commercieel directeur van Brody nog.

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr