De paaskip strooide meer dan 50 jaar klokjes uit in Lokeren.
Foto: Lore Steveninck

Paaskip Charlotte vliegt na meer dan 50 jaar niet meer over de markt in Lokeren omdat ze te gevaarlijk is

In Lokeren mag Paaskip Charlotte na een halve eeuw op rust. Het wordt te gevaarlijk om de kip nog op te hangen in de lucht. Tijdens de traditionele klokjesworp op zaterdag 30 maart zal ze van achter het glas toekijken. De stad roept kinderen op, om een tekening te maken ter ere van Charlottes pensioen. 

De Paaskip maakt elk jaar een vlucht over de grote markt van Lokeren om Pasen te vieren. Dan strooit Charlotte met paasklokjes en chocolade. Maar na meer dan 50 jaar nemen de paashazen haar taken over.

De keuringscommissie wil geen positief attest meer afleveren. De kip hangt normaal vast aan een metalen kabel, maar dat zou te gevaarlijk worden. De stad Lokeren neemt daarom de beslissing om Paaskip Charlotte aan de grond te houden. "Met spijt in het hart", zegt schepen van Evenementen Claudine De Waele (Lokaal Liberaal). "De kip vliegt meestal uit boven de hoofden van een 300 kinderen. We willen een situatie zoals met de omgevallen kerstboom in Oudenaarde vermijden, waar een dodelijk slachtoffer viel."

Vorig jaar moest Paaskip Charlotte nog geblesseerd toekijken.
Foto: Ivan Elegeert

Vorig jaar vloog de Paaskip ook al niet uit, omwille van een "gebroken vleugel". Nu gaat ze definitief op pensioen, maar de traditie van de klokjesworp blijft voortbestaan, meldt het stadsbestuur. Charlotte zal dan toekijken van achter het glas, net zoals vorig jaar.

Om Paaskip Charlotte een passend afscheid te geven, roept stad Lokeren alle kinderen op om een tekening te maken. Die kunnen ze tijdens het feest afgeven. Alle kinderen maken ook kans op extra prijzen tijdens de klokjesworp van dit jaar.

Meest gelezen