Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Nieuwe coach Jess Thorup drukt meteen zijn stempel op AA Gent

►Roman Jaremtsjoek in duel met Wout Faes. De Oekraïner werd uitgespeeld in de spits.Beeld BELGA

Jess Thorup heeft zijn start bij AA Gent niet gemist. De nieuwe coach van de Buffalo's bracht zijn team in korte tijd flink strijdlust bij, met een ruime zege bij een zwak Oostende tot gevolg.

Met 0-4 winnen bij een tegenstander die voor de aftrap net zoveel punten telde als jouw ploeg: daar kun je als nieuwe coach mee binnenkomen. Jess Thorup bracht een klein konijnenpootje mee uit Denemarken: met de eerste Gentse goal was wat meeval gemoeid. Maar de nieuwe coach van AA Gent zette in korte tijd iets neer, zeker als je er rekening mee houdt dat acht internationals pas donderdag kennis met hem konden maken.

"Ik keek met veel opwinding uit naar deze match", zegt Thorup. "Ik werkte nog maar zeven dagen met de groep, met de internationals zelfs maar drie dagen. Maar deze overwinning was een perfecte start, voor het team en voor mij. We creëerden een pak kansen, we hadden zelfs meer dan vier goals kunnen maken. Maar ik ben niet alleen blij met wat we offensief lieten zien, ook onze verdediging deed het goed. We gaven niet één echte kans weg."

Accenten

Thorup bracht niet eens zoveel wijzigingen aan in vergelijking met de periode-Vanderhaeghe. Hij liet AA Gent aantreden in de 4-3-3 die ook zijn voorganger hanteerde, maar opmerkelijk was wel de mentaliteit waarmee Gent voetbalde. Voetballend was het allemaal nog niet geweldig - voor rust speelde Gent een tijd mee in een potje holderdeboldervoetbal -, maar strijdlust wist de Deen alvast wel in zijn team te pompen.

"Als je maar drie dagen hebt met je volledige groep, is de tijd te kort om veel te veranderen", zei Thorup. "Ik ben ook niet het type coach dat alles meteen gaat omgooien. Maar voor mij was de mentaliteit en de 'mindset' waarmee we speelden het eerste en het belangrijkste wat ik wou veranderen. Ik ga mijn tijd nemen om de sterktes en de zwaktes van iedere speler in te schatten, dan kan ik verder ingrijpen."

Accenten (ver)legde Thorup wel. Zo speelde hij Roman Jaremtsjoek uit als een zuivere diepe spits, terwijl de Oekraïner in het verleden vaak op de flank werd geposteerd of eerder als infiltrerende aanvaller werd aanzien. "Als je wilt winnen, moet je goals maken", zegt Thorup. "En daarvoor heb je aanvallers nodig in de zestien meter, niet in het middenveld. Ik bekeek niet alleen beelden van Roman bij AA Gent, maar ook bij de Oekraïense nationale ploeg. Zijn snelheid en zijn balvastheid in de zone van de waarheid vielen me op. Hij is ook sterk met de kop, zoals hij bewees bij de tweede goal."

Individuele gesprekken

Onder Vanderhaeghe woedde ook de discussie wat de beste positie van Giorgi Tsjakvetadze is. Thorup koos er resoluut voor om hem op links uit te spelen. Met succes, want de jonge Georgiër groeide uit tot de man van de match en maakte zijn eerste treffer van het seizoen. "Een van mijn doelen is niet alleen het team vertrouwen geven, maar ook de indivuele spelers", zegt Thorup, die het beste in Tsjakvetadze naar boven haalde.

"Zonder vertrouwen kun je niet voetballen. Daar heb ik de voorbije dagen op gehamerd, ook in individuele gesprekken. Ik ben blij met de manier waarop ze daarmee omgegaan zijn. Er waren redenen waarom ik Tsjakvetadze links uitspeelde en Andrijasevic centraal. Ik ging ervan uit dat ze zo de tegenstander pijn konden doen, maar vooral ook dat zij ons team zo konden helpen. In die posities moeten zij kansen kunnen creëren en goals kunnen maken, daarom zette ik ze zo."