Deze twee uitzonderlijke stadspaleizen in Antwerpen staan te koop

© Kioni Papadopoulos, RR

In hartje Antwerpen staan op dit moment een uniek vijftiende-eeuws pand en de zestiende-eeuwse koopmanswoning De koning van Spanje te koop. Wie de budgetten heeft (2,5 en 1,87 miljoen euro), kan dus een stuk Antwerpse geschiedenis kopen.

Maaike Floor

De koning van Spanje in de Korte Nieuwstraat is een luxueuze bed & breakfast met een bijzondere geschiedenis. Al in 1445 werd het steegje met huizen vernoemd in de registers van de stad. In 1556 duikt het in de archieven op als de ‘Coninck van Spaignen’. Twee jaar later werden de zeven huizen, het steegje en de binnentuin geërfd door de Antwerpse koopman Michiel van Breen, die werkte onder meer voor de invloedrijke familie Schetz.

Gaspar Schetz vertegenwoordigde de handelsbelangen van Philips II en in de zeventiende eeuw waren de muren van de woning bekleed met goudlederbehang en schilderijen van belangrijke kunstenaars.

Ook later woonden er voorname families in ‘De koning van Spanje’. Enkele decennia was het in het bezit van de drukkersfamilie Moretus. Anna Goos, weduwe van Balthasar II Moretus verwierf de woning en liet ze grondig renoveren, maar ging er uiteindelijk toch niet in wonen.

In het begin van de achttiende eeuw werd de oude poort vervangen door het huidige poorthuisje, een ontwerp van de beroemde architect Jan Pieter van Baurscheit de jonge. De gevel is erkend als monument. In de tuin staat een 18de-eeuwse Chinese toren, geheel volgens de achttiende-eeuwse mode. Er hingen ooit zelfs acht Chinese klokjes in.

Georgette Timmermans en haar man Karel Moens (ex-conservator van het Vleeshuis) kochten het pand in 2008. Georgette runde het vanaf 2010 als B&B. “Nu verkopen we het omdat we met pensioen zijn en wat meer tijd willen maken voor de kleinkinderen en andere zaken” vertelt Georgette. Maar we hebben hier heel graag gewoond en hopen dat de volgende eigenaars ook voor de charme van dit historische pand vallen.”

Bourgondische kapel

© Kioni Papadopoulos

In de Lange Nieuwstraat staat een dubbele woning, een koetshuis en orangerie te koop rond een rustige binnentuin (vraagprijs: 2,5 miljoen euro). Maar wat daar uitzonderlijk is, is de monumentale kapel van Bourgondië. Dat is een huiskapel op de eerste verdieping uit 1490, die deel uitmaakte van het vroegere Hof van Immerseel. De kapel werd gebouw in laatgotische stijl en heeft unieke muurschilderingen, onder andere van het huwelijk van Filips de Goede met Isabella van Portugal (1430) en van Jan van Castilië met Margareta van Oostenrijk (1495).

“Van dit soort panden zijn er niet veel in Antwerpen”, zegt Philippe Rummens van Engel & Völkers, dat de panden in portefeuille heeft. “Zowel door de geschiedenis die eraan vast hangt als door het feit dat het uniek is om zo’n oase van rust te vinden midden in het oude centrum van Antwerpen. Toen de eerste bewoners hierin trokken, was de kathedraal nog niet eens af (die werd voltooid in 1521, red). Wij hebben vaker bijzondere eigendommen in de verkoop, maar dit zijn toch twee bijzondere objecten.”

Voor de koning van Spanje, ziet Philippe Rummens mogelijkheden om de B&B verder te zetten, al ziet hij ook een markt om het als woonhuis te verkopen. In de Lange Nieuwstraat is een kantoor met woning een goede optie. “In het verleden is het zo ook al gebruikt.” Feit is wel dat er in die prijsklasse niet wekelijks iets van de hand gaat. “Zeker bij de Bourgondische kapel moet je natuurlijk ook rekening houden met restauratiekosten.”

www.engelvoelkers.be

www.wellimmo.net