Direct naar artikelinhoud
Politie

Politieman die info lekte, stond in contact met broer van hoofdverdachte 22 maart

Politieman die info lekte, stond in contact met broer van hoofdverdachte 22 maart
Beeld Photo News

De agent van de zone Brussel Noord die werd aangehouden omdat hij informatie zou hebben doorgespeeld aan terreurverdachten, zou in contact hebben gestaan met Yassine Atar, broer van Oussama Atar en neef van de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart vorig jaar opbliezen in Brussel en Zaventem. Dat bericht de VRT. Het federaal parket geeft geen commentaar. 

De Brusselse politieagent werd maandag opgepakt op verdenking van schending van het beroepsgeheim en corruptie. Hij zou vertrouwelijke informatie doogespeeld hebben aan mensen betrokken in een terreurdossier.

De VRT vernam uit goede bron dat de man via Whatsapp in contact gestaan zou hebben met Yassine Atar, de broer van Oussama Atar die gezien wordt als het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. De broers Atar zijn ook neven van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen in Maalbeek en Zaventem.

Het contact zou dateren van voor de aanslagen. De inhoud van de berichten is niet bekend, maar was wel voldoende voor de onderzoeksrechter om hem aan te houden.

Het federaal parket geeft geen commentaar, aldus woordvoerder Eric Van der Sypt.

Dispatcher

De agent, een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, werkte als dispatcher bij de zone Brussel-Noord. Zo wist hij onder meer waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Dat gaf de terreurverdachten de kans om alles live mee te volgen. Hoe lang de agent al contact met hen had, is voorlopig onduidelijk.

Een Brusselse onderzoeksrechter liet de man maandag op zijn werk arresteren wegens schending van het beroepsgeheim en corruptie. Een terreuraanklacht is er voorlopig niet. Na verhoor werd hij naar de gevangenis van Sint-Gillis gebracht. Eind deze week of ten laatste maandag verschijnt de man voor de Brusselse raadkamer, die moet beslissen of hij langer in de cel blijft.