Luister naar

Moslims ervaren vaak discriminatie

Nieuws
Meer dan 40 procent van de Nederlandse moslims voelt zich gediscrimineerd vanwege hun afkomst en religie. Vooral bij het zoeken naar werk of huisvesting hebben Nederlandse moslims te maken met discriminatie en vooroordelen.
Reinier Zoutendijk
donderdag 21 september 2017 om 21:21
Hoewel moslims lastiggevallen worden vanwege bijvoorbeeld hun hoofddoek, hebben ze veel vertrouwen in de instituties van het land waar ze wonen.
Hoewel moslims lastiggevallen worden vanwege bijvoorbeeld hun hoofddoek, hebben ze veel vertrouwen in de instituties van het land waar ze wonen. anp / Robin Utrecht

Wenen

Alleen moslims in Griekenland zijn nog vaker het slachtoffer van discriminatie dan Nederlandse moslims. Dat blijkt uit een rapport van het Europese Agentschap voor Grondrechten, de FRA. De organisatie ondervroeg ruim tienduizend islamitische migranten van de eerste en tweede generatie in vijftien EU-lidstaten. Hoewel Nederlandse moslims nog steeds vaak het slachtoffer zijn van discriminatie, is er wel sprake van een dalende trend. De afgelopen twaalf maanden voelde 42 procent zich gediscrimineerd, terwijl dat in de laatste vijf jaar nog ruim zestig procent was. Turks-Nederlandse moslims voelen zich minder vaak gediscrimineerd dan moslims met een Marokkaans-Nederlandse afkomst.

Nederlandse moslims zijn vaak al slachtoffer van discriminatie voordat ze een baan hebben: het hebben van een islamitische naam is bijvoorbeeld vaak al reden om niet uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dit overkomt 44 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Ook bij het zoeken naar een huis voelen Nederlandse moslims zich benadeeld vanwege hun naam.

Als gevolg van discriminatie voelen Nederlandse moslims zich vaak beperkt verbonden met en vertegenwoordigd in de Nederlandse samenleving. Moslims in EU-landen hebben dikwijls meer vertrouwen in de democratie, politiek en justitie van het land waar ze wonen, dan de autochtone bevolking, maar onder Nederlandse moslims ligt dat vertrouwen juist lager. Dat is te wijten aan bijvoorbeeld etnisch profileren door de politie, waardoor automobilisten met een Turks of Marokkaans uiterlijk eerder worden aangehouden. Volgens Michael O’Flaherty, directeur van de FRA, ontkracht het rapport de veelgehoorde claim dat moslims niet goed zouden integreren. ‘Hoewel ze lastiggevallen worden vanwege bijvoorbeeld hun hoofddoek, zie je dat moslims veel vertrouwen hebben in de instituties van het land waar ze wonen. Driekwart van de ondervraagden voelt zich sterk verbonden met het land waar ze wonen.’

brandstichting

Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam uit 2015 bevestigt de discriminatie van Nederlandse moslims. Uit de Monitor moslim discriminatie van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ruim twee derde van de Nederlandse moskeeën de afgelopen tien jaar slachtoffer was van discriminatie en islamofobie. Bij 37 moskeeën werden ruiten ingegooid, bij 21 was sprake van brandstichting. In het onderzoek werden ruim 2700 Nederlandse moslimjongeren aan het woord gelaten. Driekwart van hen vond dat ze minder kansen kregen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten en 85 procent voelde zich gediscrimineerd.

Volgens het Meldpunt Discriminatie is discriminatie op de werkvloer de laatste jaren afgenomen – 712 meldingen in 2015 tegenover 2142 in 2014. Ruim veertig procent van die meldingen betreft discriminatie op basis van ras. Vooral Wilders’ ‘meer of minder Marokkanen’ leidde tot het hoge aantal meldingen in 2014. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De spraakmakende atheïst Richard Dawkins doet niet meer zo lelijk over het christelijk geloof als vroeger. Wat heeft hem doen veranderen?

De befaamde atheïst Richard Dawkins noemt zich nu 'cultuurchristen'. Is dat reden om te juichen?

Bevindt de bekende atheïst Richard Dawkins zich nu ook al onder de bekeerlingen? Het klopt: conservatieve Europeanen herontdekken het christendom. Maar is dat niet vooral omdat ze de islam nog gruwelijker vinden?

Hendrie van Maanen: 'Jongeren worden niet meer ingewijd in dat zingevingssysteem.'

Verdwijnt het christendom uit Europa? En wat dan? 'Doopcijfers zijn in twintig jaar tijd gehalveerd'

Je kunt het zomaar vergeten, als jouw eigen kerk springlevend is: in sommige landen daalden de doopcijfers dramatisch. ‘De overdracht van de christelijke cultuur stopt, vreest deze schrijver.

‘Opeens hoor ik mensen in het openbaar meezingen en zie ik ze dansen op mijn remixes.’

'Is je deur nog op slot' gaat viral op TikTok, dankzij Jayden. 'Ik krijg zelfs reacties van moslims'

Met zijn vernieuwde versies van de liedjes ‘Jona’ en ‘Is je deur nog op slot’ bereikt Jayden duizenden mensen op sociale media, christen en niet-christen. ‘Ik heb gelijk tegen God gezegd: "Heer, ik doe dit voor U.”’

Heleen Murre-van den Berg: 'Fysieke boeken worden erg gewaardeerd. Geloof is niet alleen iets in je hoofd, mensen willen iets vast kunnen houden.'

Oosters-orthodoxe kerken maken zich zorgen: hoe voorkomen we dat de jeugd afhaakt? Dit is wat ze doen

Welk verhaal vertellen de boeken en het zondagsschoolmateriaal van niet-westerse christenen die in Europa wonen? Hoogleraar Heleen Murre-van den Berg verzamelde honderden publicaties in een uitgebreide database.

De Duitse dominee Martin Michaelis vindt zijn schorsing onwettig: ‘Er zijn geen theologische gronden voor.’

Duitse kerken zetten dominee en jeugdwerker af omdat ze kandidaat staan voor de extreemrechtse AfD

Een lutherse dominee in Duitsland is onder tucht gezet omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 9 juni kandidaat is voor de radicaal-rechtse partij AfD. De predikant vindt zijn schorsing onwettig.

Politieagenten en beveiligers verzamelen zich buiten de parochie van de Assyrische Kerk van het Oosten waar maandag een steekpartij plaatsvond. Nadat de politie de dader had gearresteerd, braken er rellen uit.

Man steekt bisschop neer tijdens kerkdienst in Australië, rellen buiten de kerk

Een steekpartij heeft maandagochtend abrupt een einde gemaakt aan een kerkdienst in de Assyrische Goede Herderkerk in Wakeley, 35 km ten westen van Sydney. De neergestoken bisschop bad daarbij voor zijn aanvaller.