Luister naar

Geld verzacht geen vlammenwerpers

Nieuws
De Russische overheid zal ongeveer drie miljoen euro uitkeren aan slachtoffers en nabestaanden van de gijzeling die in 2004 plaatsvond in Beslan. Het Russische ministerie van Justitie blijft het oneens met het oordeel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
Herman Veenhof Herman Veenhof
donderdag 21 september 2017 om 03:00

Moskou – Straatsburg

Het Russische ministerie van Justitie zal geen verdere stappen ondernemen tegen de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het EHRM maakte dinsdag een eerder oordeel definitief, over het gijzeldrama dat zich van 1 tot 3 september 2004 afspeelde in en om de School No. 1 in Beslan, een stad met 36.000 inwoners in de bij Rusland horende republiek Noord-Ossetië.

In totaal 477 nabestaanden en betrokkenen hadden zich in 2007 tot het Europese Hof gewend met klachten over de manier waarop de Russische overheid de gijzeling tot een einde bracht. Na drie dagen werd met massief geweld ingegrepen. Het hof in Straatsburg sprak op 13 april al uit dat Rusland 2,9 miljoen euro aan schadevergoeding moest uitkeren aan de klagers en de 89.000 euro proceskosten betalen.

Het hof vindt dat artikel 2 (‘recht op leven’) van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens is geschonden door Rusland. De Russische autoriteiten zouden bij hun coördinatie, acties, informatieverstrekking en veiligheidsmaatregelen voor burgers te weinig oog hebben gehad voor de gegijzelden. Twee omstandigheden wegen zwaar: excessief geweld en voorkennis van een aanslag. Volgens de vijf rechters van de Grote Kamer zouden er veel te zware wapens zijn ingezet en ‘lukraak’ gebruikt. Daarbij gaat het vooral om RPG-granaat-, TBG-7V vlammenwerpers en tanks. De ‘Sjmel’, die granaatwerper en vlammenwerper combineert, is een ‘thermobarisch’ wapen dat tot vijfhonderd meter kan reiken. Volgens Amerikaanse militaire bronnen is dat ‘het gemeenste wapen dat je je kunt voorstellen’.

overheidsgeweld

Pavel Felgenhauer, een Russische analist, stelde in de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta dat er ook granaten en vuurkanalen zijn afgeschoten vanuit Mi 24-helikopters en tanks. Volgens David Satter van het Hudson Institute kwam tachtig procent van de slachtoffers om door Russisch overheidsgeweld. Het hof in Straatsburg acht het ook kwalijk dat er geen extra maatregelen waren genomen, terwijl er twee aanwijzingen waren dat een aanslag ophanden was. De eerste theorie is dat die in scene is gezet door de Russische veiligheidsdiensten. Vladimir Chodov, een van de leidende gijzelnemers, zat gevangen voor terrorisme, maar kwam net voor ‘Beslan’ vrij. Volgens Novaja Gazeta waren de Tsjetsjenen ingehuurd door het Russische Centrum voor Terreurbestrijding (UBOP).De tweede theorie is dat Russische overheidsdiensten de gijzelnemers hielpen. Onderzoekster Ella Kesajaeva stelde dat er al voor de gijzeling wapens waren verborgen in de school. Uren voor de aanslag werden opeens wegversperringen opgeruimd die smokkelroutes van Tsjetsjeense rebellen moesten bewaken. En de Russische geheime dienst FSB zou de GAZ 66-vrachtwagens met terroristen ongemoeid hebben gelaten omdat er een hinderlaag was gepland bij het parlementsgebouw in de Noord-Ossetische stad Vladikavkaz. Het Russische ministerie van Justitie onderneemt geen actie tegen de uitspraken van het hof. Die bevredigen beide partijen niet. Advocaat Michaïl Trepasjkin zei namens nabestaanden en slachtoffers tegen het Russische persbureau Tass dat het bedrag veel te laag was om het leed te compenseren. Justitie in Rusland vindt dat het Hof met dubbele standaarden meet: na een aanslag in Londen in 2005 werd een omstander doodgeschoten door overheidstroepen. Verder ziet de Russische staat het achterhouden van informatie als een veiligheidsbelang en de inzet van vlammenwerpers als een ‘gerechtvaardigde manier van ingrijpen bij terrorisme’. <

gijzeling Beslan

Volgens recente cijfers van het aan het Kremlin loyale Russian Legal Information Agency (RAPSI) namen in 2004 32 Tsjetsjeense en Arabische terroristen 1118 mensen in gijzeling. Onder hen waren 777 schoolkinderen. De gijzeling kostte aan 384 mensen het leven, onder wie 196 kinderen, negentig volwassenen, 31 gijzelnemers en 25 leden van de Russische politie, oproerbestrijders van het ministerie van Binnenlandse Zaken MVD en commando’s van de ‘spetsnaz’-eenheden Alpha en Vympel. 829 mensen raakten gewond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.