Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Honderd demonstranten opgepakt in Boston • Hamas publiceert video van twee Israëlische gijzelaars

Live - Crisis Midden-Oosten. Honderd demonstranten opgepakt in Boston • Hamas publiceert video van twee Israëlische gijzelaars
Beeld AP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Profiel. VS willen ingrijpen bij berucht Israëlisch bataljon, dat ongestraft zijn eigen regels volgt

• Achtergrond. Hoe oorlog in Gaza vrijheid van meningsuiting bedreigt aan Amerikaanse universiteiten

• Interview. Oprichter Bellingcat: ‘Het interessantste voor ons zijn de video’s van Israëlische militairen op sociale media. Die soldaten gedragen zich soms vreselijk

Live

  1. Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt op campus van universiteit in Boston

    Op de campus van de universiteit in de Amerikaanse stad Boston zijn vandaag honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt.  Volgens de universiteit uitten zij "antisemitische beledigingen". Ook zou er opgeroepen zijn om  "Joden te doden".

    Een golf van protesten tegen de oorlog in Gaza brak afgelopen week uit op verschillende Amerikaanse universiteiten. De demonstranten roepen onder meer op tot solidariteit met Palestijnen en eisen dat hun universiteiten de financiële banden met Israël verbreken.

    Beeld AP
  2. Hamas publiceert video van twee Israëlische gijzelaars

    Hamas heeft zaterdag een video verspreid van twee Israëlische gijzelaars die door de organisatie zijn ontvoerd naar de Gazastrook bij de aanval op 7 oktober vorig jaar. Het gaat om Keith Siegel (64) en Omri Miran (46). In de video roepen ze de regering-Netanyahu op om snel een akkoord te sluiten zodat alle gegijzelden vrij komen. 

    Het is de tweede video die Hamas deze week verspreidt. Woensdag publiceerde de organisatie een video van de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin die een vergelijkbare oproep deed.

  3. Iran: bemanning van gekaapt vrachtschip gelinkt aan Israël wordt vrijgelaten

    De bemanning van het door Iran gekaapte vrachtschip MSC Aries zal worden vrijgelaten. Dat heeft de Iraanse buitenlandsminister Hossein Amir-Abdollahian gezegd. De Iraanse Revolutionaire Garde enterde twee weken geleden het schip, dat op dat moment in de Golf van Oman voer.

    De kaping volgde op de aanval van Israël op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus, waarvoor Iran wraak had gezworen. Volgens Iran was de MSC Aries in ‘overtreding van de maritieme wet’. Het schip vaart onder de Portugese vlag en is het eigendom van Zodiac Maritime, dat deels in handen is van een Israëlische miljardair. Nog geen 24 uur na de kaping voerde Iran ook een grootschalige luchtaanval uit op Israël.

    Volgens Iraanse media heeft minister Amir-Abdollahian in een telefoongesprek met zijn Portugese evenknie Paulo Rangel gezegd dat de ‘humanitaire kwestie van de vrijlating van de bemanning ons ernstig zorgen baart’. De 25 bemanningsleden zouden daarom aan hun ambassades in Teheran worden overgedragen. Het is nog onduidelijk wanneer dat precies zal gebeuren.

    Thom Canters

  4. Invloedrijke Iraanse geestelijke Moqtada al-Sadr spreekt steun uit aan pro-Palestijnse studentenbetogingen in de VS

    De invloedrijke Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr heeft zaterdag zijn steun uitgesproken aan de pro-Palestijnse betogers op Amerikaanse universiteitscampussen. Al-Sadr hekelt de "repressie" van de autoriteiten tegenover de beweging.

    Een golf van protesten tegen de oorlog in Gaza brak afgelopen week uit op verschillende Amerikaanse universiteiten. Columbia University was vorige week donderdag de eerste universiteit waar protest uitbrak. Daar werd een tentenkamp ontruimd en zowat honderd deelnemers gearresteerd.

    De protesten gingen echter door en verspreidden zich daarop naar andere universiteiten. De demonstranten roepen onder meer op tot solidariteit met Palestijnen en eisen dat hun universiteiten de financiële banden met Israël verbreken.

    "De studenten aan Amerikaanse universiteiten, vrouwen en mannen, worden onder druk gezet door de pseudo-democratische Amerikaanse overheid en door het geweld van de leugenachtige vrijheid van deze regering die op hol slaat", aldus al-Sadr in een verklaring. "Vandaag vragen we om een einde te maken aan de onderdrukking van stemmen die oproepen tot vrede en vrijheid", benadrukte de invloedrijke sjiitische leider.

    Een studentendemonstratie in New York op 26 april.Beeld Getty Images via AFP
    Een studentendemonstratie in New York op 26 april.Beeld Getty Images via AFP
    Een studentendemonstratie in New York op 26 april.Beeld Getty Images via AFP
  5. VK overweegt militairen te sturen naar Gaza voor verdeling van hulpverlening, bericht de BBC

    Het Verenigd Koninkrijk overweegt om militairen naar Gaza te sturen om te helpen met het verdelen van hulpgoederen. Dat schrijft BBC zaterdag. Mogelijk gaan ze goederen van een drijvend platform op zee naar het strand vervoeren.

    De Amerikaanse krijgsmacht bouwt momenteel een drijvende haven voor een nieuwe zeecorridor tussen Cyprus en Gaza. Van die haven moet een honderden meters lange drijvende weg aangelegd worden naar het vasteland, waar de voedselhulp verder verdeeld wordt. Er worden ook kleinere bootjes ingezet, zo is het plan. De VS hebben al laten verstaan dat er geen Amerikaanse troepen aan land zullen gaan en dat een niet nader genoemde "derde partij" de vrachtwagens over de drijvende weg zal rijden. Bedoeling is dat er dagelijks 150 vrachtwagens hulp zouden kunnen leveren.

    De Britten zijn nauw betrokken bij de voorbereidingen voor de corridor en overwegen nu ook met trucks te gaan rijden als de hulpcorridor volgende maand opengaat, aldus de BBC. Er is echter nog geen beslissing genomen en de zaak ligt nog niet op het bureau van premier Rishi Sunak. Minister van Defensie Grant Shapps liet wel al optekenen dat het Verenigd Koninkrijk "een leidende rol blijft spelen bij de hulpverlening in coördinatie met de VS en andere internationale bondgenoten".

    Het Britse ministerie van Defensie en het Israëlische leger hebben nog geen commentaar gegeven.

  6. Noodhulp aan Gazastrook via zee hervat

    De humanitaire hulpverlening aan de Gazastrook via zee is hervat, meldt persbureau Reuters op basis van een functionaris uit Cyprus. Dat land is betrokken bij de maritieme corridor die is opgezet om Gaza vanaf zee te bevoorraden met hulpgoederen.

    De hulpverlening via zee kwam stil te liggen na een luchtaanval van het Israëlische leger op een hulpkonvooi van World Central Kitchen (WCK). Daarbij kwamen zeven medewerkers van de hulporganisatie om het leven. WCK besloot daarop haar activiteiten in de Gazastrook te staken. Omdat de organisatie als enige van de maritieme corridor gebruikmaakte, betekende dat een voorlopig einde van de levering van hulpgoederen via zee.

    Een klein vrachtschip dat gisteren uit de haven van Larnaca is vertrokken, vervoert nu hulpgoederen afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten naar Gaza. Die hulp moet aankomen bij een tijdelijke drijvende haven die op dit moment op zee wordt gebouwd door de Verenigde Staten.

    Het Verenigd Koninkrijk ondersteunt de Amerikanen bij de aanleg. Volgens de BBC overweegt de Britse regering bovendien om militairen te sturen om te helpen met het vervoer van hulpgoederen. De VS hebben namelijk gezegd geen militairen in te willen zetten die vanaf het drijvend platform op zee de hulpgoederen naar vasteland vervoeren. Dat zou door een derde partij gedaan moeten worden.

    Op termijn moeten via de haven dagelijks 150 vrachtwagens met hulpgoederen, het equivalent van zo’n twee miljoen maaltijden, het noodlijdende gebied bereiken. De Verenigde Naties hebben echter herhaaldelijk gezegd dat de toevoer via zee (en de lucht) geen vervanging kan zijn van de toevoer via land. Israël ligt al maanden dwars bij het toelaten van voldoende hulp via land, stellen hulporganisaties.

    Thom Canters

  7. Dodental in Gazastrook loopt op tot 34.388

    Sinds de start van de Gaza-oorlog op 7 oktober zijn in de Gazastrook al 34.388 doden geteld. Dat blijkt zaterdag uit een nieuwe balans van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook.

    De afgelopen 24 uur werden er nog eens 32 doden geregistreerd, blijkt uit een verklaring. Sinds de oorlog uitbrak, raakten ook 77.437 personen gewond.

  8. Twee Palestijnen doodgeschoten door Israëlisch leger op bezette Westelijke Jordaanoever

    Het Israëlische leger heeft twee Palestijnen doodgeschoten in de buurt van een militaire basis in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger zouden de twee Palestijnen in een voertuig zitten dat richting de basis reed en van waaruit het vuur werd geopend. Het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa stelt dat het leger het vuur heeft geopend.

    Het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van de Gaza-oorlog sterk toegenomen. Het Israëlische leger voert regelmatig invallen uit in Palestijnse steden en vluchtelingenkampen, waaronder in Jenin. De operaties zijn naar eigen zeggen onderdeel van de strijd tegen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. Volgens VN-hulporganisatie Ocha zijn inmiddels 469 Palestijnen gedood op de Westoever door Israëlische soldaten of kolonisten.

    Afgelopen nacht heeft het leger volgens Wafa wederom op verschillende locaties invallen uitgevoerd. Het gaat onder meer om de steden Tulkram en Hebron. In Hebon, waarvan delen onder streng Israëlisch militair bewind staat, geldt sinds het begin van de oorlog een strenge lockdown voor Palestijnse inwoners.

    Thom Canters

  9. Houthi's eisen aanslag op waarbij olietanker beschadigd raakte

    De Houthi-rebellen uit Jemen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende aanvallen op de Rode Zee opgeëist, waarbij ook een olietanker schade heeft opgelopen.

    Volgens het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten (Centcom) lanceerden de rebellen vrijdag drie ballistische raketten om 17.49 uur lokale tijd (16.49 Belgische tijd) vanaf door hen gecontroleerde zones in Jemen. In de Rode Zee bevonden zich op dat moment twee koopvaardijschepen.

    Het schip Andromeda Star werd twee keer geviseerd, zo meldt United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO). Bij de eerste aanval vond een explosie plaats nabij het schip, de tweede aanval raakte het schip dan weer wel.

    "De Andromeda Star heeft melding gemaakt van enkele lichte beschadigingen maar zet zijn koers voort", aldus Centcom op berichtenplatform X. Het schip was tot eind 2023 in Britse handen, vaart onder Panamese vlag en wordt nu geëxploiteerd door de Seychellen, aldus nog Centcom in een persbericht.

    De Houthi-rebellen voerden sinds november tientallen raketaanvallen uit op handelsschepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Ze richtten zich daarbij in eerste instantie op schepen met een link met Israël, uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook, maar ook schepen uit het verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn geregeld het doelwit.

    Twitter bericht wordt geladen...

  10. Hamas gaat voorstel Israël rond wapenbestand bestuderen

    Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

    "Vandaag ontving de Hamas-beweging het officiële antwoord van de zionistische bezetter op ons voorstel dat op 13 april aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars werd overhandigd", zei een woordvoerder van Hamas in een korte verklaring. "De beweging zal dit voorstel bestuderen, en daarna haar antwoord indienen."

    Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet wil aanvaarden. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde vrijdag in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

    Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega's hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza.

    Bij een voorgaande gevechtspauze van een week in november werden tachtig Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangen. Sindsdien is de wereldwijde kritiek op het toenemende aantal burgerdoden in Gaza gegroeid, evenals de oproepen aan Hamas om de resterende gijzelaars vrij te laten.

  11. NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

    Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender 'NBC News' vastgesteld na eigen onderzoek.

    NBC News bericht dat tussen januari en april zeker zeven dodelijke luchtaanvallen plaatsvonden in gebieden van zuidelijk Gaza die het Israëlische leger (IDF) als veilig had bestempeld. Dit deed het IDF onder meer door strooibiljetten te verspreiden in een wijk in de zuidelijke stad Rafah op 18 december. Volgens nabestaanden kwamen vijftien familieleden om het leven bij een luchtaanval op 9 januari. NBC was telkens ter plaatse kort na de luchtaanval.

    Ongeveer een maand later, op 12 februari, trof een aanval het Shaboura-vluchtelingenkamp, dat ook op een IDF-folder als veilige zone was aangegeven. Een ploeg van NBC News filmde tientallen dode lichamen, waaronder enkele vrouwen en kinderen, in de nasleep van het bombardement in Rafah.

    De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vertelde een persconferentie afgelopen november dat Al-Mawasi, een kleine strook aan de kust in Khan Younis, niet aangevallen zou worden. Vanaf januari adviseerde het IDF burgers elf keer om daarheen te evacueren. Toch vonden er meerdere luchtaanvallen plaats, zegt NBC. Op 4 januari kwamen er veertien mensen om, onder wie drie kinderen, toen hun tent werd getroffen.

    Israël gaf afgelopen december een interactieve kaart vrij waarop de Gazastrook is opgedeeld in zones die veilig zijn voor burgers en andere waar gevechten zijn met Hamas.

    Internationale hulporganisaties en inwoners van Gaza noemen die kaart verwarrend en moeilijk leesbaar. Regelmatige storingen met de internetverbinding maken het voor burgers moeilijk om deze te raadplegen. De Israëlische regering en de strijdmacht doen naar eigen zeggen al het mogelijke om burgerdoden te beperken.

  12. Twee doden na Israëlische bombardementen in Libanon

    Bij een Israëlische droneaanval in Libanon zijn vrijdag volgens Libanese bronnen minstens twee mensen om het leven gekomen. Het Israëlische leger richtte zich op een auto in het oosten Libanon, meldde staatspersbureau NNA.

    Het Israëlische leger zei dat het een hooggeplaatst lid had gedood van Jamaa Islamiya, een Libanees-islamistische organisatie die aanleunt bij Hamas. De kleine soennitische organisatie maakte enige tijd geleden bekend de strijd van de sjiitische Hezbollah-militie tegen Israël te zullen steunen. De groep bevestigde de dood van twee van haar leden bij een Israëlische aanval.

    Het hooggeplaatste lid van de organisatie plande verschillende terroristische aanslagen op Israël, aldus het Israëlische leger. Volgens Libanese veiligheidskringen wordt het gebied rond de plaats van de aanval beschouwd als een bolwerk van de pro-Iraanse Hezbollah.

    Als reactie "op de laffe aanval" vuurde Hezbollah vrijdagavond tientallen Katjoesja-achtige raketten af ​​op Israël, aldus de militie. Volgens Israëlische informatie vlogen ongeveer dertig projectielen vanuit Libanon naar het gebied rond de berg Hermon in het noorden van Israël. Sommige raketten werden onderschept, andere kwamen in open gebieden terecht. Er waren tot nog toe geen gewonden.

  13. Directie van Sciences Po-universiteit in Parijs bereikt akkoord met actievoerders

    De directie van de prestigieuze Sciences Po-universiteit in Parijs zegt vrijdagavond een akkoord te hebben bereikt met de studenten die pro-Palestijnse protesten houden. De universiteit belooft een intern debat te organiseren en de disciplinaire procedures tegen demonstranten opschorten.

    "Met het oog op deze beslissingen hebben de studenten zich ertoe verbonden om te stoppen met het verstoren van lessen, examens en alle andere activiteiten van de instelling", schrijft Jean Bassères, tijdelijk bestuurder van Sciences Po Paris, in een bericht aan studenten en professoren.

    Pro-Palestijnse demonstranten aan de Sciences Po-universiteit in Parijs, Frankrijk.Beeld AFP

    Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit probeerden vrijdag het protest door te trekken binnen en buiten een gebouw van Scienses Po aan de Rue Saint-Guillaume, in het hart van het chique zevende arrondissement.

    De spanningen liepen op toen rond 16 uur een vijftigtal pro-Israëlische demonstranten erbij kwamen. Er brak een confrontatie uit en de politie kwam in actie om de twee groepen van elkaar te scheiden.

    De acties doen denken aan die op Amerikaanse universiteiten.

  14. ‘VS leggen vooralsnog geen sancties op aan omstreden Israëlisch bataljon’

    Het omstreden Israëlische Netzah Yehuda-bataljon hoeft vooralsnog niet te vrezen voor Amerikaanse sancties. Dat schrijft de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken aan voorzitter Mike Johnson van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, meldt ABC News. Eerst wil Blinken afwachten of Israël zelf schoon schip maakt bij het bataljon, dat betrokken zou zijn bij mensenrechtenschendingen.

    Vorige week meldden Amerikaanse media dat de VS van plan was om het Netzah Yehuda-bataljon te straffen. Dat bataljon bestaat uit extremistische kolonisten en ultraorthodoxe joden en is met name actief op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze zouden betrokken zijn bij mishandeling en marteling van Palestijnen. Het Israëlische leger zou daar bij wegkijken. De eenheid is zwaar oververtegenwoordigd bij sancties die het Israëlische leger zelf treft vanwege misdaden tegen Palestijnen.

    Als het bataljon zou worden gesanctioneerd, zou het geen gebruik meer mogen maken van Amerikaanse wapens. Ook zouden leden geen trainingen meer mogen ontvangen van de VS. Hoewel Blinken erkent dat de eenheid inderdaad betrokken is bij mensenrechtenschendingen, verwacht Blinken dat Israël de eenheid zelf zal straffen: "De Israëlische overheid heeft nieuwe informatie gepresenteerd over de eenheid en we zullen het hebben over een manier om de eenheid effectief te saneren."

    Joram Bolle

    Militairen van het Netzah Yehuda-bataljon van het Israëlische leger.Beeld netzahyehuda.org
  15. Pro-Palestijnse protesten aan prestigieuze universiteit in Parijs leiden tot spanningen

    Aan de prestigieuze Sciences Po-universiteit in Parijs gaan ook vrijdag de pro-Palestijnse protesten van studenten voort. Dat ging gepaard met sit-ins, de bezetting van historische gebouwen en een gespannen confrontatie met pro-Israëlische demonstranten. De acties doen denken aan die op Amerikaanse universiteiten.

    Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit probeerden het protest door te trekken binnen en buiten een gebouw van Scienses Po aan de Rue Saint-Guillaume, in het hart van het chique zevende arrondissement.

    Beeld AFP

    De spanning liep echter op rond 16 uur met de komst van ongeveer 50 pro-Israëlische demonstranten die "Libérez Sciences Po" ("Bevrijd Sciences Po") en "Libérez Gaza du Hamas" ("Bevrijd Gaza van Hamas") riepen. Sommigen droegen maskers en motorhelmen. Er brak een confrontatie uit tussen de aanhangers van de twee kampen te midden van de vele aanwezige journalisten. De politie kwam vervolgens in actie om de twee groepen van elkaar te scheiden.

    Eerder waren pro-Palestijnse studenten begonnen met het verwijderen van de vuilnisbakken die de ingang van het gebouw blokkeerden. Activisten bleven de locatie bezetten en er volgde een sit-in op de stoep.

    Woensdagavond al werden een tiental tenten opgezet op de binnenplaats van een ander gebouw, voordat de politie de studenten, die demonstreerden voor de Palestijnse zaak, kwam verdrijven.

    Vrijdag kregen de studenten steun van verschillende politici, onder wie Jean-Luc Mélenchon, de leider van het linkse La France Insoumise (LFI). Hij stuurde een audioboodschap naar de demonstranten.

    De directie besloot om verschillende gebouwen op de campus in Parijs te sluiten en "veroordeelt deze studentenacties krachtig".

    De directie, die door sommige leden van de onderwijsgemeenschap is bekritiseerd omdat ze de politie heeft laten ingrijpen op de campus, organiseerde vrijdagochtend een bijeenkomst met studentenvertegenwoordigers.

    Beeld AP
    Beeld AP
  16. VN-functionaris: kan veertien jaar duren voordat Gaza vrij is van puin en niet-ontplofte bommen

    Het kan veertien jaar duren voordat de Gazastrook is vrijgemaakt van puin en niet-geëxplodeerde bommen. Dat heeft Pehr Lodhammar, hoofdofficier van de mijnenbestrijdingsdienst van de VN (Unmas), gezegd tijdens een briefing in het Zwitserse Genève. Naar schatting zou er zo’n 37 miljoen ton aan puin liggen in het zwaar getroffen gebied.

    De enorme sporen van vernietiging die de oorlog in Gaza achterlaat, werden eerder deze maand zichtbaar in het zuiden van Gaza. Nadat het Israëlische leger zich grotendeels had teruggetrokken uit dit deel van het gebied, keerden de eerste ontheemden terug naar de stad Khan Younis. Wat zij aantroffen, was een stad in puin.

    Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van New York en Oregon zagen op satellietbeelden dat maar liefst 55 procent van de gebouwen in Khan Younis is verwoest of beschadigd. In het noorden van Gaza gaat het zelfs om 70 procent, terwijl in het zuiden van Rafah − waar een grootschalige aanval aanstaande is − eenderde van de gebouwen niet meer overeind staat.

    Daar komen de niet-ontplofte explosieven nog bij. "We weten dat normaal gesproken minstens 10 procent van de landmunitie die wordt afgevuurd, niet werkt", aldus Lodhammar van Unmas. "We hebben het over veertien jaar werk met honderd trucks."

    Jasper Daams

  17. Omgekomen medewerker van Belgisch agentschap en 7-jarig zoontje verbleven in huis Hamas-militant, zegt Israëlische ambassadeur

    De medewerker van het Belgische agentschap Enabel en zijn 7-jarig zoontje die omkwamen bij een Israëlisch bombardement op Rafah in het zuiden van de Gazastrook, verbleven in het huis van een Hamas-militant. Dat zegt Idit Rosenzweig-Abu, de Israëlische ambassadeur in België. Volgens haar was de militant het doelwit van de luchtaanval. Bij de aanval kwamen in totaal vijf mensen om het leven, onder wie twee kinderen. Twee andere kinderen raakten gewond.

    De Israëlische ambassadeur werd gisteren op het matje geroepen door minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

    Na dat onderhoud kwam ze met een verklaring, waarin ze haar spijt betuigde “over elk onschuldig burgerleven dat verloren gaat”. “Ik heb ook uitgelegd dat het huis waarin de familie verbleef toebehoorde aan een belangrijk militant van Hamas (die tot de uitgebreide familie van de Enabel-werknemer behoorde). Die Hamas-militant was het doelwit van de luchtaanval”, aldus Idit Rosenzweig-Abu.

    Abdallah Nabhan kwam om bij een Israëlische aanval op Rafah.Beeld ABDALLAH J. NABHAN via REUTERS

    Bij de luchtaanval vielen echter nog heel wat andere slachtoffer. Naast Enabel-medewerker Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarige zoontje Jamal, stierven ook de 65-jarige vader van de man, zijn 35-jarige broer en zijn 6-jarig nichtje. De echtgenote van Nabhan ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De twee andere kinderen van het koppel - 5 jaar en 7 maanden oud - raakten lichtgewond.

    Abdallah stond volgens Gennez op een lijst van mensen die in aanmerking kwamen om Gaza te verlaten. Die lijst werd maanden geleden aan de Israëlische autoriteiten bezorgd. Volgens Gennez draagt de Israëlische regering een “verpletterende” verantwoordelijkheid en gaat het bombarderen van civiele infrastructuur en onschuldige burgers in tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht.

    Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) wees in de Kamer de Israëlische regering met de vinger. Die treft volgens hem “twee maal schuld”. Ten eerste omdat een land er volgens hem alles aan moet doen om te vermijden dat hulpverleners worden gebombardeerd, maar vooral omdat België al vier maanden vraagt om alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden de toelating te geven om Gaza te verlaten. “Elke dag opnieuw worden onschuldige mensen en kinderen gedood. Beste Israëlische regering. Dit moet stoppen. Nu.”

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Baby die geboren werd nadat moeder stierf door aanval gestorven

    De baby die zondag uit de baarmoeder van haar stervende moeder werd gered na een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Gaza is overleden. Dat meldt de BBC. De moeder was 30 weken zwanger. Bij de aanval kwamen ook nog 16 andere kinderen om het leven.

    Zondag werd in Rafah een appartementsgebouw waar verschillende gezinnen woonden geraakt door een bomaanval. Een zwangere Palestijnse vrouw kwam samen met haar man en dochter om het leven bij het bombardement van Israël. Dokters slaagde erin om de ongeboren baby, een meisje, levend ter wereld te brengen via een keizersnede.

    Video wordt geladen...

    Ze kreeg de naam van haar moeder. Het kindje woog maar 1,4 kilogram en had ernstige ademhalingsmoeilijkheden. Ze werd in een couveuse gelegd om aan te sterken, maar overleed donderdag. Sabreen werd begraven naast haar moeder.

    De aanval vond zaterdag net voor middernacht plaats. Het gezin van de baby lag op dat moment te slapen. Het Israëlische leger zei dat ze het gemunt hadden op strijders en infrastructuur van Hamas.

    Baby Sabreen al-Sakani.Beeld REUTERS
  19. Amerikanen beginnen met bouw haven voor hulp aan Palestijnen

    De Amerikanen zijn begonnen met de aanleg van een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook, zodat de Palestijnen meer hulp kunnen krijgen. Het gaat om een platform en een pier. Het is de bedoeling dat de installatie begin mei klaar is, aldus het Amerikaanse defensieministerie.

    Het Pentagon meldde eerder dat de aanleg mogelijk zestig dagen kon duren. Zo'n duizend Amerikaanse manschappen zouden worden ingezet. President Joe Biden wil de noodlijdende Palestijnse bevolking meer humanitaire hulp leveren. Hij kondigde de maatregel begin maart aan, toen Israël leveranties met vrachtwagens tegenhield.

    De Amerikaanse militairen zullen niet op Gazaanse bodem opereren.

    De pier in aanbouw op satellietbeeld.Beeld AFP