Ruim honderd Belgen dreigen job te verliezen bij Luxemburgse producent van vloerbekleding

Themabeeld© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bij het bedrijf Tarkett GDL in het Groothertogdom Luxemburg zijn 126 banen bedreigd door de sluiting van een productielijn in Clervaux. Bij de producent van vloerbekleding werken heel wat Belgische grensarbeiders. Volgens vakbond OGBL gaat het om 105 Belgen die zonder job dreigen te vallen.

jvh
Bron: BELGA

Directie en vakbonden hebben zich tot maandag de tijd gegeven om tot een oplossing te komen voor een sociaal plan, nadat het bedrijf een tweetal weken geleden de herstructurering aangekondigd had.

Volgens secretaris Alain Roling van de Luxemburgse vakbond OGBL is er “helaas geen weg terug”. De groep met hoofdzetel in Parijs besliste om tegen eind dit jaar een coatinglijn te sluiten, die werk verschaft voor 126 van de 532 Tarkett-werknemers in de twee Luxemburgse vestigingen (Clervaux en Wiltz). De vakbond mikt in de eerste plaats op vrijwillig vertrek en vervroegd pensioen en wil naakte ontslagen vermijden. Ook wil de vakbondsman een werkgelegenheidsgarantie bekomen voor de resterende 400 werknemers.

Indien bonden en directie tegen maandag geen vergelijk vinden, zal volgens Roling een sociaal bemiddelaar in het veld gestuurd worden.

Tarkett GDL wil de productielijn in Clervaux, in het noorden van het groothertogdom op een zevental kilometer van de grens, sluiten omdat die technologisch niet flexibel genoeg is. De  vakbond ziet er eerder een verdoken herlokalisatie in. “Ze willen gewoon niet investeren. Ze gaan vast en zeker produceren in het buitenland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen