© HBVL

Dirk Draulans: "Wolven Naya en Gust zijn weer vogelvrij"

In een Facebookpost stelt bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans dat de Limburgse wolven Naya en Gust terug vogelvrij zijn. "De hoofdschuldige: het lakse beleid van minister Joke Schauvliege", haalt hij uit. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is de wolf wel nog steeds beschermd in Vlaanderen.

Olivier Simons

In het vurige Facebookbericht zegt Dirk Draulans dat de Raad van State op 10 januari een besluit van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) vernietigde. Dat gebeurde na een klacht van Vogelbescherming Vlaanderen, omdat de Vlaamse regering op 17 juni 2016 wijzigingen doorvoerde in het Soortenbesluit, die de bestrijding van beschermde vogelsoorten versoepelden.

"Maar de Raad van State vernietigde niet uitsluitend de nieuwe regelgeving rond de bestrijding van vogelsoorten, maar het volledige besluit van 2016", aldus Draulans. "Daarin werd de wolf ook opgenomen als beschermde diersoort. De facto zijn Naya en Gust nu hun bescherming kwijt. Dit is een ramp, gezien de vele wolvenhaters die er in Vlaanderen rondlopen. De kans is groot dat de jagers al op de hoogte zijn."

Op Europees vlak blijft de wolf wel beschermd. Daarom kan de Vlaamse overheid volgens Draulans tegen een klacht aankijken wegens het niet beschermen van de wolf. "Het is bovendien niet uitgesloten dat het wolvenkoppel in het Limburgse heide- en bosgebied in de lente jongen krijgt. Of hoe een zeldzame en iconische diersoort in de problemen kan komen door barslecht beleid", besluit Draulans scherp.

"Wel beschermd"

Het Agentschap voor Natuur en Bos spreekt Draulans tegen: "Wij benadrukken dat de wolf nog altijd beschermd is in Vlaanderen. Ook nadat de Raad van State de aangepaste bijlage 1 van het Soortenbesluit vernietigde. De wolf werd daar destijds aan toegevoegd, onder meer om de schaderegeling mogelijk te maken."

"In het Soortenbesluit staat nog altijd dat ook soorten die opgenomen zijn in bijlage IV van de Habitatrichtlijn of in bijlage II van het verdrag van Bern, beschermd zijn. De wolf staat in beide bijlages, en blijft dus beschermd in Vlaanderen. In onze eigen wetgeving verwijzen wij ook rechtstreeks naar de soorten die vernoemd worden op deze Europese bijlage, wat betekent dat de wolf dezelfde bescherming heeft als toen ze nog op de bijlage 1 van het Soortenbesluit stond."

"Wel is de schaderegeling voor wolf voorlopig niet meer toepasbaar. Natuur en Bos zoeken op dit moment uit hoe dit en andere gevolgen van het arrest van de Raad van State zo snel mogelijk verholpen kunnen worden."

Lees hieronder het volledige Facebookbericht van Dirk Draulans