LIVE. België erkent Palestina voorlopig niet: kernkabinet stelt beslissing uit

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Ans Debruyne

Luikse luchthaven blijft draaischijf van militair materieel voor Israël


Sinds het begin van de oorlog in Gaza passeerde meer dan 70 ton munitie en explosieven via de Luikse luchthaven van Bierset naar Israël. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van De Morgen, Le Soir en RTBF. Een deel gaat direct naar het Israëlisch leger.

Met een vraag van openbaarheid van bestuur verkreeg de ngo Vredesactie alle vergunningsaanvragen van Challenge Airlines tussen 7 oktober, de dag van de terreuraanval van Hamas en de start van de oorlog in Gaza, en 4 maart. Het gaat om vergunningen van de federale overheidsdienst Economie voor de doorvoer van 'gevaarlijke goederen', om de veiligheid te garanderen. In totaal zijn zo in vijf maanden tijd 68 vergunningen afgeleverd. Het gaat daarbij onder meer om ontstekers, rookmunitie, explosieven voor drones en onderdelen voor F-35- en F-16-gevechtsvliegtuigen. Ook na 4 maart heeft Challenge nog verschillende dergelijke vergunningen aangevraagd, zo leert navraag bij minister van Economie Dermagne (PS).

Niet alle doorvoer gaat naar het Israëlische leger. Bepaalde onderdelen keren terug naar België, na herstelling in Israël, of worden naar elders weer uitgevoerd. Van andere vergunningen is de eindbestemming niet duidelijk.

Toch vermelden twaalf vergunningen expliciet het Israëlische ministerie van Defensie of de Israëlische regering als eindgebruiker. Drie vergunningen noemen de Israëlische politie. Via Challenge Airlines is de luchthaven van Luik zo een kleine draaischijf in de militaire leveringen van de Verenigde Staten aan Israël.
Archiefbeeld: protest aan de Luikse luchthaven.
Archiefbeeld: protest aan de Luikse luchthaven. Belga
Guy Stevens

Video vrijgegeven waarop Israëlische soldaten gevangen worden genomen door Hamas

Israëlische media hebben woensdag een video uitgezonden waarop te zien is hoe vijf Israëlische soldaten op 7 oktober gevangengenomen en ontvoerd worden door de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Het gaat om niet eerder vertoonde beelden, die werden vrijgegeven met de toestemming van de families van de vijf.

De video, die iets meer dan 3 minuten duurt, toont hoe de vijf jonge vrouwen op de grond zitten in hun pyjama terwijl hun handen achter hun rug gebonden worden door hun ontvoerders. Sommigen proberen met hen te praten in het Engels. Daarna worden ze onder geweergeschut meegenomen door een jeep. "Het is tijd om te handelen, anders zal het bloed van mijn zus en de andere gijzelaars aan de handen van de Israëlische regering kleven", vertelt Sasha Ariev, zus van een van de soldaten, aan het Franse persagentschap AFP. "Iedereen heeft nu deze jonge meisjes in pyjama in gevangenschap gezien (...) De enige overwinning is om hen zo snel mogelijk en levend terug te brengen", vervolgt ze. 

"De beelden tonen de gewelddadige, vernederende en traumatiserende behandeling die de meisjes hebben ondergaan op de dag van hun ontvoering", klinkt het bij de organisatie die ijvert voor de vrijlating van de gijzelaars. De beelden "zullen mijn vastberadenheid versterken om met al mijn macht te vechten totdat Hamas is uitgeschakeld, om ervoor te zorgen dat wat we vanavond hebben gezien nooit meer gebeurt", verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op zijn Telegramaccount.

De video werd gemonteerd zonder de beelden van de verschillende doden op de militaire basis van Nahal Oz. Meer dan vijftig Israëlische soldaten kwamen om het leven bij de aanval van Hamas op de militaire basis. Vijftien ongewapende vrouwen die instonden voor de surveillance van de grens werden gedood, zeven anderen werden ontvoerd. Een van hen werd bevrijd, van een andere werd haar lichaam teruggebracht naar Israël.

Van de 252 personen die als gijzelaar werden meegenomen op 7 oktober bevinden er zich nog steeds 124 in Gaza. 37 van hen zouden dood zijn volgens het Israëlische leger.
Guy Stevens

Dodental Gaza stijgt tot 35.709

Minstens 35.709 mensen zijn in de Gazastrook om het leven gekomen sinds de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict op 7 oktober 2023. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. Daarnaast vielen er volgens het rapport ook 79.990 gewonden in Gaza.  Het Gazaans Ministerie van Volksgezondheid claimt dat het Israëlische leger in de laatste 24 uur 62 mensen heeft gedood in Gaza. Er vielen volgens hen in die tijd ook 138 gewonden.

De spanningen in het Midden-Oosten laaiden opnieuw op op 7 oktober 2023, nadat militanten van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas vanuit de Gazastrook een aanval uitvoerden op Israëlisch grondgebied. Bij deze aanval doodde de groep bewoners van de grensgebieden en nam ze honderden gijzelaars. Volgens Hamas was de aanval een reactie op de agressieve acties van de Israëlische autoriteiten tegen de Al-Aqsa moskee in de Oude Stad in Jeruzalem. Israël kondigde een totale blokkade van Gaza af en begon vergeldingsaanvallen uit te voeren op doelen in de Gazastrook en op bepaalde gebieden in Libanon en Syrië.
Guy Stevens

Gennez: "Historische kans gemist"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is ontgoocheld door de beslissing van het kernkabinet om Palestina voorlopig niet te erkennen. Dat schrijft ze op X. "Helaas vandaag geen Belgische erkenning van de Palestijnse staat. België werkt verder op timing en context om tot erkenning over te gaan", schrijft ze daar. "Nochtans is de urgentie zeer groot. We laten vandaag een historische kans liggen."
Guy Stevens

Israëlische mensenrechtenorganisatie: "Palestijnse staat is onvermijdelijk"

"Het is tijd om te erkennen dat een Palestijnse staat onvermijdelijk is en dat Israël beter het proces in gang kan zetten dan erin meegesleurd te worden." Dat stelt de Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now woensdag op X als reactie op de erkenning van de Palestijnse staat door Ierland, Noorwegen en Spanje.

Enkel een tweestatenoplossing als onderdeel van een alomvattend regionaal initiatief zou veiligheid, de terugkeer van de gijzelaars, een normalisering van de relatie tussen Israël en Saoedi-Arabië en een einde van het internationale isolement van Israël betekenen, aldus nog Peace Now. "We moeten de oorlog beëindigen en ja zeggen tegen een tweestatenoplossing. Dat is de echte overwinning", besluit de organisatie.

Peace Now zet zich sinds het einde van de jaren 70 in voor vrede tussen Israël en Palestina.
Guy Stevens

Biden: "Eerst onderhandelen"

Een Palestijnse staat kan er pas komen na onderhandelingen en niet na eenzijdige erkenning. Die mening is de Amerikaanse president Joe Biden toegedaan, zo zegt een Witte Huis-woordvoerder. "De president is heel zijn carrière al een sterke voorstander geweest van een tweestatenoplossing. Hij vindt dat een Palestijnse staat er moet komen na directe onderhandelingen tussen de partijen."
Guy Stevens

Kernkabinet erkent Palestina voorlopig niet

Het kernkabinet volgt voorlopig niet het voorbeeld van Spanje, Ierland en Noorwegen. Ons land beslist (nog) niet tot een onmiddellijke erkenning van Palestina. De groenen, socialisten en CD&V hadden daarom gevraagd. Maar MR lag dwars, en volgens meerdere bronnen ging ook premier De Croo op de rem staan. "Het was een heel serene vergadering van de kern", zei Lahbib aan VRT nieuws bij buitenkomst. "Wij zijn voorstander van een Tweestatenoplossing. We willen nu verder werken en dit momentum grijpen, zeker nu we voorzitter zijn van de EU, om te bemiddelen om tot een oplossing te komen. Drie lidstaten hebben een belangrijke stap gezet, andere hebben meer vragen."

De PS reageert al meteen fors. In een persbericht betreuren ministers Pierre-Yves Dermagne en Karine Lalieux “zeer sterk de blokkering van de liberalen binnen de regering”. "Deze erkenning zou een krachtig en duidelijk signaal zijn geweest van ons land, dat de kans had zich op het Europese en internationale toneel te onderscheiden als partner van vrede en een tweestatenoplossing. We konden de weg wijzen samen met Spanje, Noorwegen en Ierland, die de Palestijnse staat vandaag hebben erkend, en samen een momentum creëren richting een bredere erkenning op Europees niveau.”
Guy Stevens

Duitsland: "Geen tweestatenoplossing zonder dialoog"

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft duidelijk gemaakt dat Duitsland achter een tweestatenoplossing staat. "Een onafhankelijke Palestijnse staat blijft een belangrijk doel van het Duitse buitenlandse beleid", zei die op een persconferentie. "Maar wel alleen als er dialoog aan voorafgaat tussen alle partijen."
Jef Van Hoofstat

De Croo voor kernkabinet: "Maatregelen die we overwegen moeten situatie op het terrein verbeteren"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) spreekt zich vlak voor het kernkabinet niet uit voor de erkenning van een Palestijnse staat. "Alle maatregelen die we overwegen moeten maatregelen zijn die onmiddellijk leiden tot een verbetering van de situatie op het terrein. Een erkenning? Dat kan je maar éénmaal doen."
De Croo vindt dat elke diplomatieke stap gericht moet zijn op een duidelijke prioriteit. "Die prioriteit is het vrijlaten van de gijzelaars en het stoppen van het geweld in Gaza. Er moet een einde komen aan het doden van onschuldige burgers."
In het kernkabinet wordt besproken of België, in navolging van Noorwegen, Ierland en Spanje de staat Palestina zal erkennen en wat de gevolgen van zo een beslissing zijn. De groenen, socialisten en CD&V pleiten daarvoor, de liberalen lijken wat meer op de rem te staan. "Als je het doet, dan moet het iets zijn dat onmiddellijk aanleiding geeft tot het einde van het geweld", zegt De Croo. "Dat is het vizier dat we moeten gebruiken om dat te evalueren. Laten we naar elkaar luisteren in de kern." 
Jef Van Hoofstat

PLO: "Erkenning van Palestina als staat is historisch moment"

De erkenning van de staat Palestina door drie Europese landen is een "historisch" moment. Dat heeft de leiding van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO gezegd, in een reactie op de aankondiging van Noorwegen, Ierland en Spanje dat ze Palestina als staat zullen erkennen.
"Dit opent een weg naar stabiliteit, veiligheid en vrede in de regio", zegt secretaris-generaal  Hoessein al-Sjeikh van het Uitvoerend Comité van de PLO. "Dit zijn "historische momenten waarin de vrije wereld triomfeert na lange decennia van Palestijnse nationale strijd, lijden, pijn, racisme, moord, onderdrukking, misbruik en vernietiging waaraan het volk van Palestina is onderworpen", klinkt het.
Ook Hamas verwelkomt de erkenning van Palestina als een "belangrijke stap". "Wij zien dit als een belangrijke stap in de richting van de bevestiging van ons recht op land en de oprichting van een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad", aldus Hamas in een verklaring, waarin het "landen over de hele wereld oproept om onze legitieme nationale rechten te erkennen".
Jef Van Hoofstat

Druk in regering neemt toe om voorbeeld van Noorwegen te volgen: kernkabinet buigt zich vandaag over erkenning van Palestina

Zowel groenen en socialisten als CD&V vragen dat ons land Palestina eenzijdig erkent. Dat leggen zij woensdagmiddag ook met zoveel woorden op tafel tijdens het kernkabinet. De druk op premier De Croo en MR neemt toe. Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

Personeelsleden  KU Leuven brengen nacht door in bezet gebouw

Enkele personeelsleden van de KU Leuven zullen donderdagnacht in het bezet College De Valk blijven slapen, als steun voor de studenten die het gebouw hebben ingepalmd. Dat meldt professor antropologie Karel Arnaut. Een dertigtal personeelsleden zal de avond doorbrengen in het collegebouw, en een zestal collega's, onder wie professor Arnaut, zal er ook de nacht spenderen. Arnaut is een van de initiatiefnemers van een petitie die rondgaat onder professoren en academisch personeel: in de brief spreken de medewerkers hun steun uit voor de actievoerende studenten en eisen ze ook dat de KU Leuven alle samenwerking met Israëlische academische instellingen stopzet. De petitie heeft sinds haar opstelling een goede week geleden ruim 420 handtekeningen verzameld. 
Jef Van Hoofstat

“We moeten volgen”: verschillende regeringspartijen willen dat ook België Palestina erkent

 Het kernkabinet van de federale regering komt woensdag om 12.30 uur bijeen om de situatie in de Gazastrook te bespreken. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo. Nu Noorwegen, Spanje en Ierland hebben aangegeven Palestina als staat te zullen erkennen, zal daar ook het Belgische standpunt besproken worden. Verschillende regeringspartijen willen alvast dat België het Noorse voorbeeld volgt. Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

Israël roept ambassadeurs terug uit Ierland en Noorwegen

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat hij de ambassadeurs in Ierland en Noorwegen heeft teruggeroepen  "voor overleg", na de bekendmaking van het nieuws dat beide landen Palestina zullen erkennen als onafhankelijke staat. "Vandaag stuur ik een duidelijke boodschap naar Ierland en Noorwegen: Israël zal niet stilzwijgen over deze kwestie", aldus minister Israël Katz.

"De beslissing vandaag stuurt een boodschap aan de Palestijnen en de wereld: terrorisme loont", zegt Katz ook. Hij meent dat de erkenning de nagedachtenis van de slachtoffers van 7 oktober onrecht aandoet. "Israël zal niet zwijgen. Er komen zwaarwichtige gevolgen. Als Spanje doorzet met zijn voornemen om een Palestijnse staat te erkennen, dan komen er gelijkaardige maatregelen."
Jef Van Hoofstat

Drie regeringspartijen willen dat België Noors voorbeeld volgt

De Belgische overheid heeft voorlopig geen plannen om Palestina te erkennen. Dat zegt een woordvoerder van premier Alexander De Croo. De kwestie zou later vandaag wel op de agenda van het kernkabinet staan, die om 12.30 uur samenkomt.
De vergadering van het kernkabinet over de situatie in Gaza was eerder al gepland, maar onder meer Groen heeft aangekondigd om daar ook de erkenning van Palestina op tafel te zullen leggen. Zo laat vicepremier Petra De Sutter op Twitter weten dat “België moet volgen”. Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vindt dat België Palestina moet erkennen als staat. "Na 9 juni komt het parlement weer samen. Dringend werk van maken. Ook België moet volgen", klinkt het.
Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) breekt in een persbericht een lans voor de erkenning. "Na ons bezoek aan Jordanië en de Westelijke Jordaanoever vorige week, en de gesprekken die ik heb gevoerd met lokale middenveldorganisaties, VN-vertegenwoordigers en leden van de Palestijnse Autoriteit, is het eens te meer duidelijk dat het tijd is voor actie. En wel meteen. Vandaag zal ik pleiten voor de erkenning van de Palestijnse staat op de kern", luidt het.
De verwachting is dat vooral MR zich zal blijven verzetten tegen een Belgische erkennen van een Palestijnse staat.
Jef Van Hoofstat

Ook Ierland en Spanje zullen Palestina erkennen

Ook Ierland en Spanje hebben bekendgemaakt dat ze Palestina zullen erkennen, Slovenië zou dat volgende maand van plan zijn. De betrokken landen hadden die intentie in maart al aangekondigd op een Europese top. Ook Malta liet toen weten dat het bereid is tot een erkenning.
Bulgarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Slovakije, Hongarije, Griekenland en Zweden erkennen Palestina nu al als een onafhankelijk land.
Jef Van Hoofstat

Noorwegen gaat Palestina erkennen als onafhankelijke staat: “Enige alternatief voor conflict levend houden”

Noorwegen gaat Palestina officieel erkennen als onafhankelijk land. Dat heeft de Noorse premier Jonas Gahr Store bevestigd. 
“De erkenning van een Palestijnse staat is een middel om de gematigde stemmen in dit aanhoudende en brutale conflict te ondersteunen”, maakte Store woensdagochtend bekend op een persconferentie. “We moeten het enige alternatief dat een politieke oplossing voor het conflict biedt, levend houden: twee staten die zij aan zij leven, in vrede en veiligheid”.

“De aanhoudende oorlog in Gaza heeft heel duidelijk gemaakt dat vrede en stabiliteit bereiken pas kan mits een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk”, aldus Store. “Dat zou het finaal mogelijk kunnen maken om het proces naar een tweestatenoplossing te kunnen hervatten en nieuw momentum te geven. We zijn ervan overtuigd dat die oplossing ook het beste is voor Israël.”

De erkenning zal plaatsvinden op dinsdag 28 mei. “Dit is ook een sterk signaal naar andere landen om het voorbeeld van Noorwegen en enkele andere Europese landen te volgen en de Palestijnse Staat te erkennen”, aldus Store.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=6Qwp…
player.agnoplay.com
Ans Debruyne

Dodentol na Israëlische inval in Jenin opgelopen tot acht

Het dodental na een Israëlische militaire operatie dinsdag in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is opgelopen: er zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid al acht mensen omgekomen. Er zijn ook verschillende gewonden, van wie twee in kritieke toestand zijn. 
Ans Debruyne

Hulp via tijdelijke Amerikaanse haven nog altijd niet verdeeld in Gaza


Humanitaire hulp die aankomt in de tijdelijke drijvende haven die door de Verenigde Staten is gebouwd in Gaza is nog steeds niet uitgedeeld aan de bevolking, die dreigt te verhongeren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De Amerikaanse autoriteiten beloofden vorige week dat de hulp, die in Cyprus werd ingeladen, "snel" zou worden verdeeld. 

"Ik denk niet dat er ook maar iets van de 569 ton hulp is uitgedeeld", zei Pentagonwoordvoerder Pat Ryder. Volgens Ryder is een deel van de hulpgoederen mogelijk naar opslagplaatsen gebracht. Sommige vrachtwagens zijn ook bestormd door Palestijnen, wanhopig na zeven maanden oorlog, die een humanitaire ramp heeft veroorzaakt. 

"We weten dat de beste manier om hulp te bieden over land gaat", aldus nog Ryder. "Het is ook belangrijk om te onthouden dat dit een gevechtszone is en dat dit een complexe operatie is." 
Sommige vrachtwagens zijn ook bestormd door wanhopige Palestijnen.
Sommige vrachtwagens zijn ook bestormd door wanhopige Palestijnen. Zuma Press
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen