Luister naar

Europese kiezers zijn bevreesd voor uiteenvallen van de EU

Nieuws
Een meerderheid van de Europese kiezers denkt dat de EU binnen twintig jaar uiteen kan vallen, blijkt uit groot publieksonderzoek in veertien landen.
Jan van Benthem Jan van Benthem
zaterdag 25 mei 2019 om 03:00
Inwoners van Ierland konden vrijdag naar de stembus om te kiezen voor het Europees Parlement.
Inwoners van Ierland konden vrijdag naar de stembus om te kiezen voor het Europees Parlement. epa

Londen

Juist die angst zal de EU redden, is de conclusie.

‘Ondanks een recordhoge steun voor de Europese Unie, is de meerderheid van de kiezers bang dat de EU in de komende tien tot twintig jaar ineen kan storten.’ Dat is een van de opvallende uitkomsten van een groot onderzoek door de ECFR (European Council on Foreign Relations, een onafhankelijke denktank over Europees en buitenlands beleid) en het onderzoeksbureau YouGov. In twee opeenvolgende onderzoeken hebben ze 60.000 Europese kiezers in veertien EU-lidstaten gevraagd, hoe ze tegen de EU aankijken en wat voor hen de belangrijkste onderwerpen zijn.

nationalisme

De uitkomsten komen niet overeen ‘met de verhalen uit de krantenkoppen’, is de conclusie. ‘Deze verkiezingen zullen geen referendum zijn over migratie’, zoals rechtse politici als de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini of de Hongaarse premier Viktor Orbán beweren.

Voor veel kiezers is de politieke belangstelling verschoven van migratie naar andere onderwerpen. ‘De angst voor het opkomend nationalisme in Europa is de belangrijkste factor om kiezers te activeren’, aldus de onderzoekers – al is migratie nog steeds een belangrijk thema en staat het, samen met de angst voor radicale islamisten, bovenaan in het ‘dreigingsbeeld’.

De EU zelf en ook de vrede binnen de EU zijn niet vanzelfsprekend meer, denken veel kiezers. Maar de redenen die ze daarvoor geven, lopen zeer uiteen. ‘De gegevens uit de laatste onderzoeken tonen dat er in het huidige Europa geen gemeenschappelijke waarheid meer bestaat. Er is een groot verschil tussen hoe de mensen de werkelijkheid beleven en hun visie op de toekomst van het Europese project.’ Twee derde van de Europeanen denkt positief over de EU – meer dan de afgelopen jaren. Negen op de tien ondervraagden geven aan ‘te denken dat ze er slechter aan toe zullen zijn als de EU uit elkaar zou vallen’. Toch gelooft, met uitzondering van die in Spanje, het grootste deel van de kiezers dat ‘de EU waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk binnen twintig jaar uiteenvalt’. In de grote Europese ‘hartlanden’, Frankrijk, Italië en Duitsland, ligt dat percentage op respectievelijk 58, 57 en 50 procent.

Nog een opvallende uitkomst: de EU wordt niet meer in verband gebracht met de vrede in Europa. ‘Schokkend is dat net dertig jaar na de Val van de Berlijnse Muur, grote delen van de Europeanen in alle lidstaten nu geloven dat oorlog tussen EU-landen een reële mogelijkheid is geworden.’ Vooral jongeren hebben de EU losgemaakt van vrede en ruim de helft van de Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar ziet oorlog in Europa ‘in de komende tien jaar’ als realistische optie. ‘Voor deze mensen is de werkelijkheid van het huidige Europa er een van competitie en conflict geworden in plaats van een van samenwerking.’

onzekerheid

Juist de onzekerheid over de toekomst is het thema waarop politieke partijen zich moeten richten, aldus Mark Leonard, een van de schrijvers en directeur van ECFR. ‘Angst zal de EU redden’, is de kop boven zijn commentaar. Maar dat vergt van de politici wel ‘emotionele betrokkenheid’ bij de zorgen van hun kiezers.

Want emoties zijn bepalend geworden. Dat is een van de redenen waarom immigratie niet meer zo’n overheersende rol speelt als in 2015: ‘Op de tv-schermen zijn geen grote groepen vluchtelingen meer te zien, maar de chaos van de brexit.’ En dat willen de kiezers liever niet, bleek ook uit de verrassende exitpolls in Nederland, waarin het harde geluid van de anti-Europese partijen behoorlijk was gesmoord. Zondag zal blijken of dat ook in andere EU-lidstaten gebeurt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.

De protesten op Amerikaanse campussen veroorzaken een schisma onder Joodse studenten.

Studentenprotesten veroorzaken een schisma in de VS. 'De vraag is nu: aan welke kant sta jij, als Jood?'

Door de pro-Palestijnse betogingen gaan Joodse studenten in de VS opnieuw nadenken over de oorlog. En over hun eigen identiteit. Dat leidt tot heel verschillende uitkomsten.

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een bijeenkomst in Brussel van de Europese regeringsleiders over het corona-herstelplan, juli 2020.

Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen

De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro’s aan Europees ‘coronageld’ mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.