© Jan Van der Perre

Acteur geeft plant met petitie Operaplein af aan schepen: “Hopelijk gaat Groenplaats niet dezelfde grijze toekomst tegemoet”

Honderden pagina’s met handtekeningen afdrukken wilde Paul Maes, initiatiefnemer van de petitie voor meer groen op het nieuwe Operaplein, niet. Daarom gaf hij maandagmiddag symbolisch een plant af aan schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) met een USB-stick aan. “Daarop staan meer dan 7.750 handtekeningen en 28 pagina’s met commentaar van buurtbewoners op het Operaplein”, zei hij op Kennis’ kabinet.

Rebecca Van Remoortere

Op drie weken tijd verzamelde Antwerps acteur Paul Maes – in een vorig leven bekend als Franky in de vtm-reeks Familie Backeljau – eigenhandig meer dan 7.750 handtekeningen voor meer groen op het nieuwe Operaplein.

Paul woont op de Meir en had twee jaar lang uitzicht op de ingrijpende werken aan het plein. “Die grote werken schepten hoge verwachtingen bij de buurtbewoners, maar het resultaat stelt teleur”, vindt Maes. “Als architect mag je best creatief zijn bij de ontwikkeling van een site in de stad, maar je mag niet zielloos zijn. En dat is wat het Operaplein geworden is: zielloos. Voor de werken is er een online bevraging geweest over de invulling van dit plein, waar ik zelf ook aan heb deelgenomen. Veel mensen verklaarden toch nog dat ze een plein wilden met onder meer groen, fonteinen en banken. Met die ideeën is blijkbaar niets gedaan.”

Paul ontmoette schepen van Mobiliteit (N-VA) alleen op zijn kabinet. “Ik kom bewust alleen vandaag omdat mijn mening los staat van enig politieke belang. Ik ben persoonlijk als Antwerpenaar bezorgd over de manier waarop onze pleinen vandaag worden aangelegd. Zowel de Groenplaats als het Koningin Astridplein en het Sint-Jansplein zijn grote betonnen pleinen. De Groenplaats staat binnenkort voor een heraanleg. Ik hoop vooral dat die niet dezelfde grijze toekomst tegemoet gaat.”

(Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Even geduld nog

Schepen Kennis nam de plant van Paul in ontvangst. “Het is belangrijk om geduldig te zijn. Rond het nieuwe plein gebeuren vandaag nog veel werken. Op termijn zorgen de bomen aan de Noorderleien, de Zuiderleien en de Rooseveltplaats voor meer groen in de buurt. Het plein heeft ook nog beweging nodig. Terrasjes en een tram over het plein kunnen daarbij helpen. Nu wordt het Operaplein nog niet ten volle benut. Ik denk dat we pas over een jaar of drie echt kunnen evalueren of het plein werkt, daarna is het aan het volgende bestuur om te bekijken wat er kan. Op dit moment verandert er nog niets”, aldus de schepen.

Heel veel kan er op termijn ook niet meer aangepast worden aan het plein. “De stad sloot een contract met architect Solà-Morales. Dat bureau beschikt over intellectueel eigendom waardoor de stad zich moet houden aan het ontwerp van de architect.”

(Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Schijnburgemeester

Dat het draagvlak voor meer groen en aankleding op het Operaplein groot is, bleek ook afgelopen zaterdag. De schijnburgemeester BDW, alias komiek Geert Beullens, riep toen op om het plein voor heel even om te toveren tot een bescheiden jungle. Daar kwam een dertigtal enthousiastelingen op af. Dat de schijnburgemeester nog acties ‘plant’, is naar eigen zeggen niet totaal ondenkbaar.

© rr