© bepr

Zolder van pas gerenoveerde woning vernield: “De laatste grote klus veroorzaakte de brand”

De bewoners van het pand op de hoek van de Demerstraat met het Scheldeplein in Mechelen zijn erg aangedaan na de brand in hun woning. Het huis was nog maar pas gerenoveerd, toen het vuur zaterdag de zolderverdieping verwoestte na werkzaamheden aan de dakgoot.

Bert Provoost, Theo Derkinderen

De bewoners waren op het moment van de brand thuis, maar ze merkten zelf niet op dat hun woning in brand stond. “De buren hebben de brandweer verwittigd. De buren hadden rook gezien aan het dak”, zegt Tim Jacobs van brandweerzone Rivierenland.

De brandweer kon de vlammen snel doven en vermijden dat het vuur kon overslaan op de lagergelegen verdiepingen. “We hebben het vuur snel onder controle gekregen. Daarna hebben we de dakpannen rond de brand weggehaald om de laatste resten van het vuur te doven. Er is enkel brandschade op de zolderverdieping. De woning liep wel waterschade op door de bluswerken. We hebben het dak afgedekt met een zeil om verdere waterschade de komende dagen te vermijden”, aldus de brandweer.

De bewoners zijn ongedeerd gebleven. “Plots reden er brandweerwagens in onze straat en bleek dat ze bij ons moesten zijn. Wij wisten van niets. We zijn naar buiten gegaan en hebben dan gezien hoe ze het vuur aan het blussen waren.”

Niemand raakte gewond. “Dat is het belangrijkste, maar het is wel erg dat ons huis nu schade heeft opgelopen. We hebben het nog maar net gekocht en nu gebeurt dit. We wilden de komende dagen verder verhuizen”, vertelt de familie.

Dakgoot

Het vuur ontstond na werkzaamheden aan de dakgoot. Daar was een lek en dat werd gedicht met nieuwe roofing. “Het huis was nog maar pas gerenoveerd, maar er was nog een lek in de dakgoot. Zaterdagmorgen was een vriend komen helpen om het lek dicht te maken. Om roofing te bevestigen moet je vuur gebruiken en waarschijnlijk is er zo iets misgegaan. Toen het roofing branden klaar was, leek alles normaal. Een paar uur later is er dan toch brand ontstaan aan de houten balken van het dak.De laatste grote renovatieklus heeft de brand veroorzaakt.”

Het gezin zou volgende week definitief verhuizen, maar staat nu voor grote werkzaamheden om de brandschade te herstellen. “Hopelijk kan dat snel gebeuren.”