© Ostendbeach.be/styn.be

Stad wil evenementen duurzamer maken, maar dat lukt (nog) niet zo goed

De stad Antwerpen wil duurzamere evenementen met onder meer minder afval. Maar dat uitvoeren blijkt een moeilijke oefening te zijn. Gent heeft daarin al wat ervaring. Zo zullen plastic bekertjes in 2018 op de Gentse Feesten verboden zijn.

SACHA VAN WIELE

Iedereen kent wel het beeld van straten en weiden vol afval en plastic bekertjes na een festival of evenement. Antwerps sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg pleit daarom voor een beleid dat gericht is op het duurzamer maken van evenementen. Hij vindt dat het stadsbestuur te veel aarzelt.

“Sommige zaken zijn eenvoudig te realiseren”, zegt Toon Wassenberg. “Zo kan je organisatoren vragen dat frieten in kartonnen bakjes worden geserveerd in plaats van plastieken. Zet een rem op het uitdelen van allerhande gadgets. In het Londense uitgaansleven zijn plastic rietjes vervangen door duurzamere alternatieven. Het gaat niet alleen over afval, maar ook over de stroomvoorziening, het waterverbruik en de mobiliteit bij evenementen.”

Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V) zegt dat de invoering moeilijker verloopt dan verwacht. Enkele initiatieven tijdens Antwerpse evenementen gaven niet het verhoopte resultaat. “We moeten opletten dat we door het opleggen van regels geen initiatieven gaan fnuiken”, zegt Bastiaens.

Herbruikbare bekers

De schepen is overtuigd van de noodzaak van duurzame evenementen. Daarbij zal de klemtoon liggen op het verminderen van afval. Volgend jaar is volgens Caroline Bastiaens een proefjaar met enkele experimenten. “We zullen maximaal inzetten op het verminderen en vermijden van afval”, zegt Bastiaens. “We gaan budgetten vrijmaken voor extra materiaal, zoals herbruikbare bekers. Het probleem is dat veel evenementen sponsorcontracten met brouwers hebben die dan plastic bekertjes leveren. Ik wil samen met de brouwers tot een omslag komen. Herbruikbare bekers betekent ook investeren in spoelinstallaties. Op basis van deze proefprojecten kunnen we dan principes vastleggen voor iedereen die een evenement wil organiseren in Antwerpen.”

De schepen wil zich laten inspireren door Gent. Volgend jaar worden er op de Gentse Feesten geen plastic bekertjes meer gebruikt. “Naast herbruikbare bekertjes investeren we ook in stroomkasten”, zegt Annelies Storms (sp.a), Gents schepen van Evenementen. “Daardoor vermijden we het gebruik van generatoren op diesel. Het is een zware investering, maar organisatoren gebruiken dan toch tenminste groene stroom. Bij evenementen leveren we gratis materiaal om het afval te sorteren. Dat betekent minder restafval en dus minder kosten voor de organisator. Ten slotte moet er een mobiliteitsplan worden opgesteld met de klemtoon op voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Zo worden bezoekers tijdens het Lichtfestival in Gent aangespoord om met de fiets of het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen.”

Jeroen De Schuyteneer, directeur Evenementen bij de stad Gent, heeft niet de indruk dat organisatoren worden afgeschrikt door deze maatregelen. “Het aantal evenementen, groot en klein, zit in stijgende lijn”, zegt De Schuyteneer. “Je moet natuurlijk niet als een bulldozer duurzaamheid erdoor duwen. We zijn vorig jaar op de Gentse Feesten op de pleinen begonnen met herbruikbare bekers, maar op heel het evenement werd dat al voor 70 procent opgevolgd. Sommige organisatoren zijn conservatief, maar als ze de voordelen van een stroomkast zien en merken dat die goedkoper is dan een generator, zijn ze snel overtuigd. Je moet mensen vooral de voordelen laten zien. Iedereen is wel voor het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De essentie is dat het de organisator geen geld mag kosten, want dan haken ze af, zeker als het om bewoners gaat die een buurtfeestje willen organiseren in hun straat.”