Belgisch transmodel: ‘Het is mijn plicht om mijn verhaal te delen’

© Maxim Magnus

Transmodellen vinden steeds vaker hun weg naar de catwalk, onder hen ook de Antwerpse Maxim Magnus. Maar dat betekent niet dat ze niet langer op muren botsen. Door haar ervaringen te delen op sociale media, hoopt de Antwerpse het onderwerp bespreekbaar te maken.

edm

De Antwerpse Maxim Magnus (geboren in een jongenslichaam) debuteerde vorig jaar op de catwalk tijdens de Londense modeweek, en liep dit seizoen mee in de show van Alessandra Rich in Parijs. Magnus werd ook uitgenodigd voor een aantal shows en evenementen, als gast. Daar zit ook haar niet onaardig aantal Instagram-volgers voor iets tussen.

Magnus, die in september nog in het Britse Tatler werd gebombardeerd tot een van ‘de nieuwe debutantes die haar generatie definieert’, is erg populair op sociale media omdat ze er vrijuit vertelt over haar moeilijke parcours en een poging tot zelfdoding. In een interview met modewebsite Refinery29 vertelt het 20-jarige model dat ze hoopt anderen te inspireren met haar woorden.

‘De beste manier om mensen te bereiken en om hen iets bij te leren, is om eerlijk te zijn, om het volledige verhaal te vertellen. (...) Ik ben door de hel gegaan, maar voel me door mijn opvoeding en alle dingen die ik nu mag doen, zo geprivilegieerd, dat ik het als mijn plicht ervaar om te spreken. Zelfs als ik door mijn verhaal te delen maar impact heb op een persoon, is dat voldoende. Want die persoon kan op zijn beurt iemand anders inspireren, en zo een ketting in gang zetten.’

Magnus geeft toe dat, ook al zijn ze steeds vaker vertegenwoordigd, de modewereld nog steeds worstelt met transgenders. ‘Diversiteit zou geen trend mogen zijn, maar deel moeten worden van de hele industrie, en dat is iets dat velen nog niet hebben begrepen. Van buitenaf lijkt de modewereld misschien wel open en aanvaardend, maar zo voelt het zeker niet altijd als je er zelf in meedraait. Ik heb het zelf al meermaals meegemaakt.’

De grootste misvatting over transgenders volgens haar? ‘Je wórdt niet trans en het is ook geen keuze. Ik verwacht niet dat mensen begrijpen wat we doormaken, maar het minste wat ze kunnen doen, is respect tonen voor het proces dat we door moeten, aangezien we niet zelf voor dit pad hebben gekozen.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.