Verjaagde verkoper geeft zich niet gewonnen: cuberdons op 50 meter van ‘het front’ van de Neuzekesoorlog

© fvv

Burgemeester Termont verwijderde hem persoonlijk van de Groentemarkt. Maar Carl Demeestere geeft zich niet gewonnen: hij verkoopt nu cuberdons op vijftig meter van de ‘frontlijn’ van de Neuzekesoorlog.

jan claeys

LEES OOK: Einde van de Neuzekes-oorlog: Termont haalt "racistische verkoper" weg

Het leek het einde van de Neuzekesoorlog. Carl Demeestere verscheen enkele weken geleden in een filmpje van een twee toeristen uit Nieuw-Zeeland en Duitsland. Daarin zei hij onder meer dat zijn concurrent (met Algerijnse roots) “beter in het land zou zijn waar hij thuishoort” en raadde hij de jongeren aan om “op hun portefeuille te letten” als ze bij hem in de buurt waren.

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) verbood de vergunninghouder van het bewuste kraampje op de Groentemarkt, bakkerij Himschoot, nog langer met Demeestere samen te werken, wegens zijn racistische uitspraken.

Maar de verkoper met de bolhoed geeft zich niet zomaar gewonnen. Sinds dit weekend verkoopt hij de bekende rode snoepjes in de inkomhal van een leegstaande winkel in de Hoogpoort, op amper vijftig meter van het vroegere ‘oorlogsfront’.

Niet meer leefbaar

“Ik zit diep”, zegt Carl Demeestere. “Ik kan niet genoeg herhalen hoe verkeerd mijn uitspraken waren. Tegelijk kan ik niet genoeg herhalen dat ik géén racist ben. Hoeveel keer moet ik me nog excuseren?”

De cuberdonverkoper vindt de straf die de burgemeester hem heeft opgelegd, buiten alle proportie. “Mijn broodwinning werd me afgepakt.”

Na zijn eerste weekend in de Hoogpoort kan hij een raming doen. “Ik verkoop ongeveer 80 procent minder neuzen. Dat is niet meer leefbaar.”

En er zijn nog gevolgen, zegt hij. “De televisiezender Vier zou de afleveringen van Komen Eten met mij opnieuw uitzenden. Ze hebben me laten weten dat ze dat niet zullen doen. Ik had een overeenkomst met een Nederlandse toeristenorganisatie. Die denken na of ze nog wel willen samenwerken met mij. Het etiket van racist staat op mijn voorhoofd en ik weet niet hoe ik het er nog af kan krijgen.”

Het is onduidelijk of en waar Demeestere, die bij zijn pop-up ook een cuberdonmuseum heeft gemaakt, nog in de Hoogpoort zal staan. “Ik voel dat er drukking is om me ook hier weg te halen.”