Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Courtois beleeft ware nachtmerrie in Camp Nou

Thibaut Courtois.Beeld AP

De Clásico kent geen genade. Real Madrid-sluitstuk Thibaut Courtois beleefde een nachtmerrie in Camp Nou met vijf tegengoals. Hopen dat de nieuwe trainer straks beterschap brengt.

Sommige matchen zijn groter dan de spelers die erin figureren. Ook zonder Lionel Messi en Cristiano Ronaldo schreef de Spaanse titanenstrijd weer een memorabel verhaal. Uit het oogpunt van Thibaut Courtois helaas met dramatische afloop. Liefst vijf keer mocht de Rode Duivel de bal uit zijn netten vissen. Zo'n handjevol overkwam hem nog maar twee keer eerder in zijn carrière. En mogelijk het frustrerendste van allemaal: telkens was Courtois kansloos. De totale balans van Courtois in zeven wedstrijden bij Barcelona luidt: 0 zeges, 19 tegengoals.

Barcelona kende zelfs zonder zijn nummer 10 een hoogdag. De eerste treffer kwam er na een ouderwetse tikitaka-aanval langs dertig stationnetjes en met Philippe Coutinho als eindpunt. Op het halfuur kwam Courtois vervolgens centimeters te kort om een penalty, toegekend door de VAR, van Luis Suárez te keren. Voor de achttiende strafschop de verliezer, een van de weinige minder fraaie statistiekjes van onze nationale nummer 1. De Uruguayaan zou later zijn hattrick vervolledigen met een geweldige nekslag en subtiel stiftje. Arturo Vidal zette de pijnlijke 5-1-eindstand op het bord. In de tribune glimlachte een kleine Argentijn, ondanks zijn gebroken arm.

Liefst vijf keer mocht de Rode Duivel de bal uit zijn netten vissen. Zo'n handjevol overkwam hem nog maar twee keer eerder in zijn carrière. En telkens was Courtois kansloos

Zwakke Varane en Ramos

Veertig meter verder vloekte Courtois. Hij werd in de steek gelaten door Raphaël Varane en Sergio Ramos - hun slechtste Clásico sinds lange tijd. Met de ogen van de wereld op hem gericht trapte hij uit ontgoocheling zijn doelpaal net niet in tweeën. Bij zo'n uitslag herinnert niemand zich later nog dat hij ook twee uitstekende reddingen verrichte. Eerst een geweldige zweefsprong bij een schot van Arthur. Daarna ijskoel gebleven bij een poging van dichtbij van Suárez. En net zoals de saves van Courtois zal niemand over tien jaar nog weten dat Real eigenlijk net zo goed iets had kunnen rapen in deze Clásico.

Real-coach Julen Lopetegui vond de uitslag wat hoog uitgevallen. "We controleerden de wedstrijd tot de derde goal van Barcelona, daarna was het over." Ook Barcelona-trainer Ernesto Valverde erkende dat het zijn ploeg op sommige momenten niet aan geluk ontbrak. "We mogen genieten, maar af en toe zat het ons ook wel mee."

Bij de Koninklijke werd Lopetegui voor rust wel gedegradeerd tot Prins Carnaval. Geen antwoord op het spel van Barça. In het Santiago Bernabéu waren ze dan al begonnen met de comunicado oficial te tikken. Maar met een laatste stuiptrekking – een driemansdefensie en de inbreng van Lucas Vázquez – van de Spaanse coach kreeg Real in de tweede helft zwaar grip op de wedstrijd. Op assist van de invaller scoorde Marcelo snel de aansluitingstreffer. Alleen volgde de gelijkmaker niet. Ramos kopte over, Modric trof de paal en Benzema miste een zoveelste kans. Zij en Suárez bezegelden het lot van Lopetegui.

Thibaut Courtois slikt een vijfde doelpunt in Barcelona. Dit keer is Arturo Vidal de kwelgeest van dienst.Beeld REUTERS

Conte of Mourinho

"Ik ben zeker dat ik Real nog kan leiden", verkondigde de Spanjaard tegen beter weten in na afloop. Maar de blamage van gisteren en een negende plek in La Liga kosten hem straks de kop. Binnenkort mag Courtois wellicht een oude bekende als nieuwe coach verwelkomen. Antonio Conte, momenteel op vakantie in Egypte, pakt zijn koffers. Volgens Spaanse media niet om naar huis terug te keren zonder eerst een tussenstop te maken in Madrid. 

President Florentino Pérez van Real Madrid zou een terugkeer van José Mourinho ook wel zien zitten. De huidige trainer van Manchester United was tussen 2010 en 2013 ook al trainer in Madrid.