Hoofdstad Port-au-Prince, Haïti
Foto: AP

VN-rapport komt met nieuwe cijfers over Haïti: dit jaar al 1.500 doden door bendegeweld

In Haïti heeft bendegeweld, dit jaar alleen al, het leven gekost aan 1.554 mensen. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport. De gewapende bendes hebben nu ook het grootste deel van de hoofdstad Port-au-Prince in handen. 

In Haïti zijn 1.554 doden gevallen door bendegeweld, bijna 60 mensen zijn gelyncht. Dat zegt de VN in een nieuw rapport. Corruptie, straffeloosheid en slecht bestuur hebben de rechtsstaat uitgehold en de staatsinstellingen op de rand van de afgrond gebracht, stelt het rapport. 

De makkelijke invoer van wapens, ondanks een embargo, is ook een reden tot bezorgdheid, klinkt het. "Het is schokkend om te zien dat, ondanks alle verschrikkingen ter plaatse, er nog steeds wapens binnenstromen", zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk bij de presentatie van het rapport. 

De golf van geweld begon eind februari toen gewapende bendes in opstand kwamen tegen premier en president Ariel Henry. Die bendes vallen strategische punten aan in de hoofdstad Port-au-Prince. Ze hebben intussen al 80 procent van de stad onder controle. Meer dan 33.000 burgers hebben de hoofdstad verlaten om aan het geweld te ontsnappen.

Momenteel zijn er ook Belgen op Haïti. Buitenlandse Zaken heeft contact opgenomen met hen. Enkelen hebben aangegeven het land te willen verlaten.

Lichamen van bendeleden liggen in het midden van de straat.
Foto: AP

Vluchten

In de hoofdstad Port-au-Prince vinden dagelijks schietpartijen plaats zowel tussen politie en criminelen als tussen bendes onderling. Er zijn ook burgermilities actief die het recht in eigen handen nemen om zichzelf te verdedigen. Volgens de VN hebben die milities al 59 bendeleden vermoord. 

De situatie in Haïti zet de levens van de mensen op hun kop. De gezondheidszorg is grotendeels ingestort en er is een gebrek aan voedsel en brandstof. Veel Haïtianen willen vluchten, maar dat is niet eenvoudig. Doordat het vliegverkeer platligt en de Dominicaanse Republiek de grenzen gesloten houdt, is het zo goed als onmogelijk om het land te verlaten.

Meest gelezen