© rtv

Gladiolen 2024 zijn geplukt: “Topeditie ondanks plensbuien en soms natte weide”

Olen -

De organisatoren van het festival Gladiolen kijken terug op een zeer geslaagd evenement. “Ik pleit schuldig dat ik dat alle jaren verkondig”, zegt woordvoerder Kristof Geens. “Maar door de minder goede weersomstandigheden lag het grote succes dit jaar toch niet voor de hand.”

Marc Peeters

Vrijdag én zaterdag kregen de festivalgangers nog voor de inval van de duisternis een flinke geut water te verwerken, maar de tonnen boomschors die op het festivalterrein waren uitgekieperd, zorgden ervoor dat de weide toch begaanbaar bleef. “We zijn ons publiek dankbaar dat ze onze oproep om geen bekers op de grond te gooien zo goed hebben gevolgd” verklapt Geens.“Een geslaagd festival kan alleen als ook de bezoekers hun steentje bijdragen.”

Beeld van achter de schermen. Drankbekers worden eerst gesorteerd voor ze door de professionele wasstraat passeren© Marc Peeters

Ook in de tent kon je gelukkige mensen ontmoeten. Neem nu de 11-jarige Lio uit Olen. Dat is een fan van de band DIRK. Via de webstore had de jongen een t-shirt besteld waarmee hij maar wat graag op de eerste rij had gestaan. Maar helaas had de levering van het kleinood vertraging opgelopen. Wat Lio niet wist was dat zijn ouders zijn teleurstelling aan de band hadden laten weten. De beloofden iets goed te maken tijdens het optreden.

Lio heeft zijn t-shirt te pakken.© Marc Peeters

De fan mocht even op het podium.© Marc Peeters

Lio wist dan ook even niet wat hij hoorde toen de frontman van DIRK. tussen twee nummers vroeg of Lio in de tent was en of hij even op het podium zijn t-shirt wou komen halen. De security tilde de jongen over de afsluiting en Lio mocht aan het publiek nog even zeggen wie zijn favoriete band is.

“We zijn ons publiek dankbaar dat ze onze oproep om geen bekers op de grond te gooien zo goed hebben gevolgd”

Kristof Geens

Woordvoerder

Sfeer maken moet je uiteraard ook zelf doen. “We komen hier al een jaar of tien naartoe voor de sfeer en de muziek”, verklapt een groep waarvan de leden allemaal Hawaiiaanse hemdjes hebben aangetrokken en petten dragen die ze van Donald Trump hebben gekregen.

Vaste klanten blijven Gladiolen trouw© Marc Peeters

Anderen gaan nog een stapte verder. Joeri Janssens en zijn vriendengroep kozen dit jaar voor een traditionele Spaanse klederdracht. “We hadden ook een heuse Spaanse stier mee, maar die in ondertussen achter de schermen in veiligheid gebracht” lacht Janssens. “En de regen? Daar hebben wij geen last van.”

Spaanse sfeer op de Gladiolen© Marc Peeters

Muzikaal was volgen de fans Helmutt Lotti Goes Metal een van de hoogtepunten van Gladiolen 2024. Naar geproduceerde decibels toe is een installatie gemakkelijk te controleren maar zo’n 8.000 kelen is net iets moeilijker.

Sfeer maken doe je zelf.© Marc Peeters

Gladiolen is ook tevreden met de belangstelling voor het nieuwe podium de Keef, waar ruimte was voor het stevige gitaarwerk. “We hebben af en toe de toegang moeten beperken omdat de voorziene plek vol stond”, weet Kristof Geens. “De kans is groot dat er volgend jaar opnieuw een Keef zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners