Tera bracht prostituees in Taiwan in aanraking met God. ‘Ik weet wat het is om niet mee te tellen’

Interview
Tera van Twillert werkt al ruim 35 jaar in Taiwan, onder daklozen en prostituees. De dagelijkse dilemma’s morrelen aan haar ethische standaarden. ‘Na mijn overlijden, ga ik eerst eens een potje uithuilen bij Jezus.’
Koos van Noppen
zaterdag 11 mei 2024 om 02:00 aangepast 13 mei 2024 06:02
Tera van Twillert: ‘De vragen zijn te groot, ik voel mezelf zo vaak ontoereikend.’
Tera van Twillert: ‘De vragen zijn te groot, ik voel mezelf zo vaak ontoereikend.’ beeld Koos van Noppen

‘Wees traag om te oordelen en altijd bereid om te luisteren. Hoor ook de verhalen achter de verhalen. Dan blijkt dat de werkelijkheid zelden zwart-wit is.

Ik ken een Taiwanese vrouw van zeventig jaar, die op haar twintigste het ouderlijk huis verliet. Haar vader zei dat hij een baantje voor haar had geregeld bij een kapper in Taipei. Maar bij het bewuste adres ontdekt ze dat het een bordeel is. Dan blijkt ook dat hij haar voor - omgerekend - drieduizend euro een jaar heeft ‘verhuurd’. Elke dag moest ze vijftien tot twintig klanten accepteren. Haalde ze die norm niet, dan werd ze geslagen of kreeg ze geen eten. Na een jaar kwam haar vader langs. Niet om haar op te halen, maar om haar opnieuw voor een periode te ‘verhuren’. Dat ging drieënh..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De aanpak van de evangelische prediker Tom de Wal ligt onder het vergrootglas. Zijn gezondheidsclaims zijn volgens de minister 'wetenschappelijk onmogelijk'.

Kan Tom de Wal met zijn omstreden genezingsdiensten zomaar zijn gang gaan? 'Zijn speelruimte is groot'

Wat is de speelruimte van gebedsgenezer Tom de Wal? Minister Dijkstra van Medische Zorg heeft een ‘afkeer’ van de bijeenkomsten; er is ophef over in de Tweede Kamer. Maar juridisch gezien ‘mag hij roepen wat hij wil’.

Nina Sprong-Minnaar is niet klaar met God. 'Het paasverhaal laat mij zien dat juist waar je denkt dat het leven eindigt, er nieuw leven is.'

Nina verliet de kerk, maar niet haar geloof. 'Dit is wat voor mij werkt, dit is hoe ik geloof'

Ze was klaar met de 'hokjes en vakjes' van het geloof waar ze mee opgroeide. Nina Sprong-Minnaar verliet de kerk en ging op zoek naar een nieuwe manier om te geloven. 'Ik ervaar God in het wonder van het leven.'

In het verhaal van Noach komt wetenschap niet overeen met de bijbelse beschrijving. Er is niet genoeg water om de hele wereld te laten onderlopen.

Botsen geloof en wetenschap, of kunnen ze toch samen? God is de auteur van de natuur én de Bijbel

Is de zondvloed echt gebeurd? Kan een mens opstaan uit de dood? De Bijbel staat vol verhalen die voor moderne mensen lastig te geloven zijn. Drie manieren hoe je als christen kunt omgaan met natuurwetenschap en de Bijbel.

'We hebben de hele wereld leeggeroofd en dat tegelijk onbespreekbaar gemaakt', zegt theoloog Matthea Westerduin. Een beeld van het slavernijmonument in Willemstad, op Curacao.

Theoloog-historicus Westerduin legt springstof onder vanzelfsprekendheden van 'witte westerse theologie'

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? Kritische beschouwingen over het dominante witte westerse wereldbeeld.

De moeder van John Ghanim denkt dat hij gehersenspoeld is. 'Ze zei: ik had liever dat je iemand vermoordde, dan dat je christen was geworden.’

John moest kiezen: terug naar zijn vrouw en kinderen of Jezus volgen. 'Ik geloof niet meer in Allah'

Hij groeit als moslim op in het door oorlog verscheurde Jemen. John Ghanim vlucht als agnost, en wanneer hij christen wordt, verbant de dorpsimam hem. Zijn vrouw en twee dochters ziet hij waarschijnlijk nooit meer terug.

De bijeenkomsten van de pelgrimage hebben een vast stramien.

In West-Friesland kijken protestanten en katholieken samen uit naar Pinksteren. 'De Geest helpt en troost'

In de aanloop naar Pinksteren zoeken katholieken en protestanten in West-Friesland elkaar avond na avond op voor een korte viering. ‘Laat de stilte toe. Leer te luisteren naar de stem van de Geest in ons hart.’