In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Achtergrond
In felle demonstraties wordt Israël genocide verweten en president Biden houdt inmiddels de levering van bommen tegen. Maar vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas? ‘Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.’
Jan van Benthem Jan van Benthem
zaterdag 11 mei 2024 om 02:00 aangepast 07:00
Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.
Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd. beeld anp / Peter Hilz

Gaza, Amsterdam

‘Als het moet zullen we doorvechten met onze vingernagels.’ Zo antwoordde de Israëlische premier Netanyahu op het besluit van president Biden om de levering van 3500 zware en middelzware bommen aan Israël te blokkeren. Ook als Israël helemaal alleen komt te staan, zal het doorgaan met de oorlog tegen Hamas.

De – nog steeds beperkte – operatie van Israël in het oostelijk deel van Rafah heeft de verhoudingen op scherp gezet. In westerse steden zijn de demonstraties tegen het Israëlische optreden feller dan ooit, en het woord genocide klinkt er regelmatig. Was de oorlog in Gaza al een splijtzwam, een aanval op Rafah lijkt het breekpunt, gaf ook de Nederlandse premier Rutte aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Nieuw-Caledonië hoopt op gebaar Macron

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Tamara en haar pasgeboren zoontje Roman.

Donkere wolken boven de baby's in de Donbas. 'Als we worden geraakt, heeft een schuilkelder geen zin'

Na de verovering van de stad Avdiivka verliest Oekraïne in rap tempo grondgebied in het oosten. De laatste kraamkliniek van de provincie Donetsk zet zich schrap voor wat gaat komen.

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?

Premier Simon Harris (links) en buitenlandminister Michel Martin tijdens de aankondiging dat Palestina door Ierland, Noorwegen en Spanje zal worden erkend als onafhankelijke staat.

Drie Europese landen erkennen in ongekende stap Palestijnse staat, Israël reageert woedend

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben woensdag in een ongekende stap aangekondigd dat ze Palestina gaan erkennen als onafhankelijk staat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomde het besluit.