Direct naar artikelinhoud
Interview

Geert Bourgeois na superministerraad: "Ik durf dit een historisch akkoord noemen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in het Vlaams parlement.Beeld BELGA

Geert Bourgeois (N-VA) noemt het zelf onomwonden zijn zwaarste nacht als Vlaams minister-president. "Maar het resultaat van onze superministerraad is historisch." De West-Vlaamse sfinx glimt zowaar van trots.

U lijkt erg tevreden met de uitkomst van uw superministerraad?

"Absoluut. Ik ben heel tevreden. Ons resultaat mag gezien worden. We hebben beslissingen genomen in een hele reeks belangrijke dossiers - bijna te veel om op te noemen. Ik durf dit akkoord historisch noemen. De sporen die wij nu uitzetten voor onder meer het klimaat- en energiebeleid zullen Vlaanderen naar de toekomst leiden."

U hebt 20 uur onderhandeld, tot zes uur ’s ochtends. Liep het zo moeilijk?

"Nee toch niet. Ik weet dat de Vlaamse regering soms wat minder aandacht krijgt omdat wij elkaar niet staan uit te maken aan de ingang van mijn kabinet, maar dat is onze stijl niet. Wij zijn geen ruziemakers. Vannacht hebben we als ploeg getoond dat we naar mekaar willen luisteren om samen tot een oplossing te komen. Ik wil mezelf ook niet imposeren, ik wil een consensus. Omdat het over zoveel belangrijke dossiers ging, die vaak zo technisch waren, heeft het zijn tijd gekost."

'Omdat het over zoveel belangrijke dossiers ging, die vaak zo technisch waren, heeft het zijn tijd gekost'
Geert Bourgeois

Waarom komt er geen statiegeld? Iedereen is het zwerfvuil beu.

"We hebben verregaande engagementen gekregen van de verpakkingsindustrie. Die zal alles eraan doen om het afvalprobleem aan te pakken. Die engagementen liggen bijvoorbeeld een stuk hoger dan de Europese doelen. Zelfs Noorwegen, dat doorgaans aanzien wordt als het voorbeeldland voor afvalbeleid, is minder ambitieus. Dat wil toch iets zeggen?"

De verpakkingsindustrie heeft al zoveel engagementen gegeven, zonder resultaat. 

"Die vraag voelde ik al komen: dat zijn toch maar engagementen? Ja, maar we zullen zware boetes opleggen als die engagementen niet gehaald worden. We houden dus een stok achter de deur. We vragen ook aan gemeenten om de GAS-boetes op sluikstorten beter toe te passen. En als het echt niet lukt, kunnen we nog nadenken over statiegeld."

Om onze klimaatdoelen te halen moeten er 12 miljoen zonnepanelen bijkomen tegen 2030. Dat is realistisch?

“Ik hoop dat we voor stilaan voor een omslag kunnen zorgen. Veel mensen zijn het er eigenlijk al mee eens dat de we de klimaatverandering moeten aanpakken. Nu proberen wij als regering iedereen een zetje te geven om in actie te schieten. Zonnepanelen zullen de komende jaren alleen maar rendabeler worden."

"De Vlaamse regering krijgt soms wat minder aandacht omdat wij elkaar niet staan uit te maken aan de ingang van mijn kabinet, maar dat is onze stijl niet.Beeld Eric de Mildt

De Vlamingen die zonnepanelen willen, hebben die ondertussen toch al lang laten installeren?

"Het potentieel blijft heel groot in Vlaanderen. Onlangs zat ik samen met handelsfederatie Comeos. Op de daken van warenhuizen zijn nog tienduizenden vierkante meters ruimte vrij. Stel je voor wat we die allemaal kunnen gebruiken."

Mensen die een woning verwerven zullen verplicht worden om die te renoveren. Dat zal hen veel geld kosten.

"We vragen dat ze voortaan drie van de zes isolatiemaatregelen uitvoeren (dak-, muur-, vloerisolatie, super-isolerend glas, een condensatieketel en/of een groene energieboiler). Die maatregel brengt een last met zich mee, dat is waar. Maar op termijn zullen eigenaars er financieel ook de vruchten van plukken omdat hun energiefactuur zal verlagen. We moeten ook consequent blijven: na het transport stoten de gebouwen het meeste CO2 uit in Vlaanderen. Daar moet je iets aan doen."

De regering-Bourgeois krijgt vaak kritiek dat het allemaal te weinig is. Is deze superministerraad uw antwoord?

"Eerst en vooral ben ik het totaal niet eens met die kritiek. We hebben de voorbije jaren al een reeks grote hervormingen in gang gezet. Denk aan de nieuwe kinderbijslag en de onderwijshervorming. Maar, ik had tegelijk wel het gevoel dat deze regering nog een beslissing moest nemen in deze dossiers. Anders was ons werk niet helemaal af geweest."

U vertrekt met een goed gevoel op vakantie?

"U ziet toch dat ik glim? Dat is van de warmte én van trots."