Direct naar artikelinhoud
Tv-tips

Dit mag u niet missen op tv vanavond

Erotische danseressen in het Le Crazy Horse-theater in Parijs, waar de documentaire 'Feu' het verhaal van vertelt.Beeld REUTERS

Op deze nationale feestdag kleurt uw televisie-avond Scandinavisch met krimireeks 'The Bridge', dat aan het laatste seizoen begint, en dramafilm 'Kollektivet'. Liever topwerk bekijken van over de oceaan? Dan zijn de films 'Prisoners' en 'Deliverance' wat u zoekt.

The Bridge

Start van het vierde en laatste seizoen van de populaire Zweeds-Deense krimireeks die een lugubere blik werpt in het hoofd van Saga Norén, een Zweedse rechercheur met het syndroom van Asperger. Aan het begin van deze nieuwe jaargang zit Saga een celstraf uit voor de moord op haar moeder.

The Bridge
Beeld rv

Om 20 uur op NPO2

Prisoners

Donkere, psychologische misdaadthriller van de Frans-Canadese regisseur Denis Villeneuve ('Blade Runner 2049'), waarin Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal weergaloos staan te acteren. Dankzij enkele intelligente plotwendingen en een rauwe sfeer overstijgt de film moeiteloos zijn formulematige genregenoten.

Om 20.40 uur op CAZ

Deliverance

Ontzettend donkere en aangrijpende drama-film a over de onmogelijke strijd tussen mens en natuur. De vrienden Lewis, Ed, Bobby en Drew zoeken het platteland op omdat ze per kano de Cahulawassee-rivier willen afvaren, voordat hier een groot meer van wordt gemaakt. Hun uitje verloopt echter helemaal anders dan gepland wanneer ze het aan de stok krijgen met de plaatselijke bevolking.

Deliverance
Beeld rv

Om 20.20 uur op Canvas

Kollektivet

Thomas Vinterberg, de Deense regisseur van 'Festen' en 'Jagten', weet alles over samenleven in groep. Niet alleen vormde hij destijds een innig collectief met zijn collega's van Dogma 95, hij groeide ook zelf op in een commune. Over die niet altijd even rooskleurige tijd maakte hij deze aangrijpende, melancholische tragi-film.

Kollektivet
Beeld trustnordisk

Om 22.40 uur op NPO2

Feu

Documentaire over Le Crazy Horse, een theater in Parijs dat bekendstaat voor zijn erotisch danscabaret. Elk jaar werkt het burleske huis samen met een bekende artistieke leider om een nieuwe show op touw te zetten. In 2012 was dat schoenenontwerper Christian Louboutin, die met 'Feu' een sensuele choreografie bedacht die zijn wereldvermaarde stiletto's extra in de verf zette.

'Le Crazy Horse'-danseressen in Hong Kong.Beeld AFP

Om 23.10 uur op CAZ