Direct naar artikelinhoud
Tv-serie

'The Law­yer' is afwisselend een intrigerend psychologisch drama en een zinderende thriller

Malin Buska en Alexander Karim in 'Advokaten (The Lawyer)'.

Als de jonge, veelbelovende advocaat Frank Nordling in The Lawyer naar zijn oor grijpt, zoals direct al in het begin, dan doemen flashbacks op van het grote trauma uit zijn jeugd: bij een autobomaanslag werden voor zijn ogen zijn ouders opgeblazen – bij stress of spanning gaat nu dat oor vervaarlijk piepen.

Voor een serie komt The Lawyer (Advokaten luidt de originele titel) snel terzake. Want dat trauma van Frank duikt al direct weer in volle hevigheid in zijn leven op, wanneer zijn zus zich meldt. Zij, Sara, werkzaam bij de politie in de Zweedse stad Malmö, heeft een spoor gevonden dat kan leiden naar degenen die verantwoordelijk waren voor de aanslag destijds, die nooit is opgehelderd.

Vanaf dan wordt The Law­yer afwisselend een intrigerend psychologisch drama en een zinderende thriller. Want dat is het fijne van zo’n tiendelige serie, zeker als die zo snel terzake komt: er is alle tijd om meerdere verhaallijnen en thema’s tot een afgerond en afgewogen einde te brengen.

Zowel Frank als Sara is met dat jeugdtrauma niet in staat gebleken normaal een relatie te onderhouden. Frank is een aantrekkelijke vrijgezel die vrouwen aantrekt en die zich wel wil maar niet kan binden, Sara heeft een zoontje uit een voorbije relatie met een arts die haar in aanraking bracht met de harddrugs waarvan ze nog altijd geen afscheid kan nemen. De verdieping van de personages is in The Lawyer minstens zo belangrijk (en intrigerend) als de zoektocht van het duo naar de daders van de misdaad uit hun jeugd. 

De verdieping van de personages is minstens zo belangrijk (en intrigerend) als de zoektocht van het duo naar de daders van de misdaad uit hun jeugd

Die queeste eist vooral van Frank keuzes die hij liever niet zou maken, die hem chantabel maken en die hem in een onbekende wereld doen belanden: die van de meedogenloze (drugs)criminaliteit. En net als wij leert hij zo wat de gevaren zijn als in een welvarende maatschappij wetteloosheid op de loer ligt, bijvoorbeeld wanneer de criminele onderwereld zich via een gerenommeerd advocatenkantoor moeiteloos in de bovenwereld beweegt.

In The Lawyer, geschreven door een collectief onder leiding van thrillerschrijver Jens Lapidus, trekken zo de grote en kleine verhalen samen op en heeft alles met alles te maken. De ontwrichting van de maatschappij is net zo belangrijk als de piep in Franks oor.

Verschenen op dvd en ook te zien op lumiereseries.com.