© BELGA

Premier Michel naar koning om ontslag aan te bieden: hoe moet het verder?

Premier Michel heeft zonet in de Kamer verklaard dat hij naar de koning trekt om het ontslag van zijn minderheidskabinet aan te bieden. Michel had vanmiddag een laatste poging gedaan om de linkse oppositie te overtuigen gedoogsteun te leveren, maar dat was niet genoeg om de motie van wantrouwen vanuit sp.a, PS en Ecolo-Groen te vermijden. Hoe moet het nu verder?

Timmie van Diepen

Rond 20 voor acht kondigde Michel in een korte verklaring in de Kamer aan dat hij naar de koning trekt om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Daarmee komt al na negen dagen een einde aan het minderheidskabinet Michel II, nadat N-VA de regering verliet uit onenigheid over het VN-migratiepact.

Michel probeerde de afgelopen anderhalve week wanhopig naar gedoogsteun te zorgen, nadat zijn regering nog maar 52 van de 150 zetels in de Kamer overhield. Afgelopen weekend stelde de N-VA vier uitdrukkelijke eisen. Voor Michel gingen die veel te ver. In een ultieme poging zijn minderheidsregering alsnog overeind te houden, gooide de premier het vanmiddag in het parlement over de andere boeg en probeerde hij de linkse oppositie te paaien met een ultiem offer. Michel gaf de oppositie onder andere uitzicht op een verlaging van de elektriciteitsprijs, een heronderhandeling over de zware beroepen en nieuwe klimaatmaatregelen. Zo wilde de premier de aangekondigde motie van wantrouwen van de centrumlinkse oppositie het gras voor de voeten wegmaaien.

Gok draait verkeerd uit

Die gok draaide uiteindelijk verkeerd uit, want na een schorsing van de zitting van bijna twee uur, bleek dat de oppositie de beloftes van Michel te vaag vond. Sp.a-fractieleider Meryame Kitir liet bij de hervatting van de zitting weten dat ze alsnog een motie van wantrouwen zou indienen, waardoor de premier 48 uur zou krijgen om concrete beloftes op papier te zetten. Gebeurde dat niet, dan zou het donderdag tot een vertrouwensstemming komen, die Michel zo goed als zeker zou verliezen. Daarop nam premier Michel het woord en zei hij in een korte verklaring dat hij naar de koning zou gaan om het ontslag in te dienen.

Wat nu?

Hoe het nu verder moet, is nog niet duidelijk. Zo is het lang niet zeker dat er vervroegde verkiezingen komen. Daarvoor moet ofwel de koning (lees: de regering) de Kamer eerst ontbinden, of de Kamer kan dat ook zelf doen met een meerderheid van 76 op 150 zetels. Er zijn buiten N-VA en Vlaams Belang geen partijen die echt aansturen op vervroegde verkiezingen, waardoor het plausibeler is dat de regering-Michel II in lopende zaken blijft tot de verkiezingen op 26 mei, wanneer er zowel federale, regionale als Europese verkiezingen worden georganiseerd.

© BELGA

Lees ook. VIDEO. Met deze woorden kondigde premier Michel zijn ontslag aan

Lees ook. LIVE. Volg hier de allerlaatste ontwikkelingen van het ontslag van de regering

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer