© mgb

Atleten helemaal klaar voor feesteditie Special Olympics

3.400 atleten zullen in het Hemelvaartweekend het beste van zichzelf geven tijdens de 37ste editie van de nationale Special Olympics. Om alles in goede banen te leiden, is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die een handje willen toesteken.

Mattias Goossens

De zevenendertigste editie van de Special Olympics Belgium vindt dit jaar voor het eerst plaats in het Waasland, met Beveren en Sint-Niklaas als gastdorp en -stad. Zij bieden zowel logistieke als organisatorische ondersteuning, maar coördinator van de Special Olympics Eddy Beckers roept ook lokale verenigingen of sympathisanten op mee te helpen. “We hebben elke dag in totaal 1.800 vrijwilligers nodig. Zij staan in voor onder meer de catering, toezicht en de begeleiding van de sporters. Vooral op zaterdag kunnen we nog veel hulp gebruiken.”

De Special Olympics geven sporters met een verstandelijke beperking een podium. “Behalve het sportieve element zijn er ook heel wat randactiviteiten. Zo proberen we het taboe dat nog steeds rond mensen met mentale beperking hangt, te doorbreken. We organiseren daarom ook zogenaamde ‘unified’ sporten, waarbij sporters met en zonder beperking samen spelen.” Dinsdagochtend werd al een demonstratie basketbal gegeven, waaruit bleek dat de atleten er zelf helemaal klaar voor zijn. Onder hen ook Olympische kampioenen wielrennen in G-Sport Stefaan Pyck en Lieven Mels uit Lokeren, die het gezicht zijn van deze spelen. Ook heel wat deelnemers uit de Eén-reeks ‘Down the road’ nemen deel in verschillende disciplines.

De Special Olympics starten woensdag 29 mei met een fakkelloop. De Olympische vlam wordt ontstoken aan kasteel Cortewalle en wordt via een estafette naar de Grote Markt van Sint-Niklaas gebracht, waar 's avonds de openingsceremonie plaatsvindt. Die is publiek toegankelijk en zal ook live te zien zijn via TV Oost. De organisatie rekent op een publiek van zo'n 8.000 toeschouwers. Nog op de Grote Markt vindt donderdagavond een benefietconcert van Salvatore Adamo plaats. De slotceremonie vindt plaats in de sportzone van Beveren, waar de atleten en vrijwilligers bedankt worden en de vlam wordt doorgegeven aan de stad Antwerpen, die volgend jaar het evenement organiseert.

Meer informatie en inschrijven als vrijwilliger kan via www.special-olympics.be.