Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Koningsdrama in de maak in de Tour?

► Chris Froome leidt de dans in de afdaling van de Col du Pré, met Geraint Thomas in zijn wiel. Even later zou Thomas alleen wegsnellen.Beeld ANP

Eerst dit: Sky wint zonder ongelukken de Tour. Alleen Tom Dumoulin kan daar nog iets aan doen, zo lijkt. Het leuke nieuws voor de kijkers: het kan nog een geweldige strijd worden tot Parijs. Als de ploegmaats Geraint Thomas en Chris Froome het tenminste onder elkaar mogen uitvechten.

Nibali ging overboord, Quintana, Roglic en Bardet ook. En toen was de situatie uniek. Geraint Thomas reed van Chris Froome weg. Froome ging in de achtervolging op Thomas. Ongeschreven wet in de koers: niet achter je ploegmaat rijden, want dan heb je ruzie. Froome haalde zijn ploegmaat Thomas weer in. En dan reed Thomas opnieuw weg. Eén: Thomas, drie: Froome. Tom Dumoulin stak zijn voorwiel nog tussen dat van de twee Sky-mannen.

Dumoulin, die al in de afdaling van de Cormet de Roselend was ontsnapt, had trouwens dolgraag gewonnen als eerbetoon aan zijn oom. "Hier, in La Rosière, leerde mijn oom me als kind skiën. Samen met de hele familie huurde hij een grote chalet", vertelde de Nederlander. "Dit voorjaar is hij overleden, twee weken na mijn tante. Ik hoef je dan ook niet uit te leggen hoe speciaal deze plek voor me is. Het had een mooi eerbetoon kunnen worden, al is die tweede plaats dat toch ook wel."

Na acht dagen Greg Van Avermaet krijgen we dus een nieuwe leider in de Tour. En neen, die leider is niet Froome maar Thomas.

Loyale Froome-hond

De elfde rit in de Tour, de tweede in de Alpen, had alle ingrediënten voor een koningsdrama. Pleegt Thomas wel of niet de moord op Froome? Chris Froome is een viervoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk, hij won de Vuelta en de Giro. Froome wil voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk winnen. Dat is een evenaring van het record van Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Geraint Thomas, die droomt ook van Tour-winst. Na een mislukte poging vorig jaar om de Ronde van Italië te winnen. Nadat hij anderhalve maand geleden het Critérium du Dauphiné won. Thomas heeft ook al Parijs-Nice gewonnen. En hij wordt er niet jonger op (Thomas is al 32). Hij trok gisteren de gele trui aan en afgelopen nacht heeft hij ongetwijfeld gedroomd over Parijs en de Champs-Elysées en hoe geweldig het zou zijn om daar over tien dagen in de gele trui over te mogen rijden.

Geraint Thomas mocht gisteren de gele trui aantrekken.Beeld EPA

Het is onuitgegeven bij Team Sky. De ploeg heeft nog nooit in gedeeld kopmanschap gedaan. Niet sinds ze van het winnen van de Tour de France haar missie heeft gemaakt, en dat was bij haar oprichting nu bijna tien jaar geleden.

Bradley Wiggins won de Tour van 2012 en daar was heel wat over te doen. Want Wiggins had een ploegmaat, Froome, en die was beter dan hijzelf. Niet in het tijdrijden, al scheelde het niet veel, maar wel in de bergen. Dat bleek op La Toussuire, waar Froome wegreed van Wiggins maar door zijn toenmalige ploegleider Sean Yates verplicht werd om zijn remmen dicht te trekken, tot Wigggins weer in zijn wiel zat.

Het leidde die dag tot een heerlijke war of the WAG's tussen mevrouw Froome en mevrouw Wiggins. En tot deze prachtige tweet van mevrouw Froome: "If you want loyalty, get a Froome dog." Als je loyauteit wilt, schaf je dan een Froome-hond aan.

En net toen die oorlog eindelijk was geluwd, kregen we een week later in de Pyreneeën hetzelfde verhaal. Wiggins kon het tempo van Froome niet volgen op Peyragudes en dat werkte Froome zichtbaar op de zenuwen. Maar uiteindelijk wachtte Froome ook daar en won Wiggins de Tour.

Het vervolg is bekend. Froome werd in 2013 kopman bij Sky en sindsdien heeft hij de Tour vier keer gewonnen. Dat ging telkens volgens het beproefde recept bij Sky van één kopman en acht helpers in zijn dienst. Acht helpers zijn er nu zeven, want de ploegen moeten het met een renner minder doen. Of zijn dat er maar zes meer voor Froome en rijdt Thomas zijn eigen koers?

'Ik weet niet wat ik in de derde week waard zal zijn, dus blijft Froome de kopman. Anderzijds, ik ga niet opzettelijk tijd verliezen om hem de gele trui te geven'
Geraint Thomas, gele trui

Froome en Thomas waren gisteren uitzonderlijk lief voor elkaar. Froome prees Thomas voor zijn overwinning. Thomas zei nog in de verste verte niet aan Parijs te denken. "Ik weet niet wat ik in de derde week waard zal zijn, dus blijft Froome de absolute kopman binnen de ploeg", zei hij. "Anderzijds, ik ga ook niet opzettelijk tijd verliezen om Froome de gele trui te laten dragen." Geen vuiltje aan de lucht. Al valt ook daar natuurlijk geen touw aan vast te knopen. Want mág Thomas van Froome de Tour winnen? Natuurlijk niet.

Vandaag is weer een hoogdag in de Alpen, met beklimmingen van de Col de la Madeleine, de Col de la Croix de Fer en aankomst op Alpe d'Huez. Rijdt Froome Thomas hier al elegant in de vernieling?

Lees hier ook 'Sky bang voor incidenten: “Alpe d’Huez? Vulkaan die gaat ontploffen”'.